Home » Opinione » Ajnishahe Halimi – heroina e ditëve të paqës

Ajnishahe Halimi – heroina e ditëve të paqës

Fahri Xharra 2014-2Në mesin e pupullit kemi heroj dhe heroina , të cilat i shënon historia ndryshe. Kur lufta mbaron e themi që  i vumë kapak vuajtjeve , fillojnë ballafaqimet tjera që cilat e çesin në sprovë edhe patriotin më të madh. Armiku punon ndryshe. Ai nuk hesht , ai do hakmarrje. Ai e gjenë mënyrën se  si të hakmirret  me metoda më përfide , efekti i të cilave bile bile i lëshon hije të rëndë edhe pikave të lotit në viset më të largëta të Europës; të cilat rrjedhnin për ne.

“Që nga mëngjesi i sotëm, xhamia në fshatin Marinë të Skenderajt është mbyllur, si për besimtarët, ashtu edhe për vetë Xhemajl (Kastriot) Dukën, i cili ushtroi në të funksionin e imamit, ndërsa hapësirën e xhamisë e shfrytëzoi për aktivitete të shoqatës “Rahma/Mercy”.  Kanë qenë pikërisht këto aktivitete, të cilat ngjallën dyshime te aktivistët për të drejtat e njeriut, të cilët, përmes një peticioni, kërkuan mbylljen e xhamisë dhe largimin e Kastriot Dukës “. . Ishte ky lajmi i Europës së lirë , 02.03.2010.

Në Kosovën tonë përgatitje diçka e madhe , e keqe , e tmrrrëshme . Nuk dinim asgjë.

Në fshatin Marinë  :”Ushtrimi ilegal i funksionit të imamit, keqpërdorimi i xhamisë për aktivitete jofetare deri në orët e hershme të mëngjesit, ardhja e mysafirëve të dyshimtë nga vende të ndryshme, manipulimi me të varfrit dhe bonjakët, e në veçanti me femrat e mitura, janë ndër arsyet që ceken në peticionin, i cili kërkon largimin e Dukës “. -gjithnjë sipas shtypit të kohës.

Duka thoshte se përmes organizatës së tij, “Rahma/Mercy”, i ndihmon 550 familje në Drenicë me nga 20 euro në muaj..” MERRNI ME MEND ; 20 euro në muaj!

Ishte kjo vetëm maja e ajsbergut të madh antikombëtar të cilën maje ose nuk e shifnim , ose nuk donim ta shihnim .: “Ne jemi myslimanë, vajzat i mbulojmë me shamia, pa marrë parasysh moshën… Puna e shamisë është në liri të besimit të tyre. Çdo prind e dërgon fëmijën në xhami. Unë jam prind, fëmija im ka qejf të vishet me këtë uniformë”, shperhej Duka.

Dhe si na doli puna e shamisë më vonë ? U deshten vite , që Titaniku  i Kosovës të

ndeshet me atë akullnajë të madhe  dhe të dalin në shesh të gjitha  ato të cilat notonin në atë ajsberg..

 

“Ushtrimi ilegal i funksionit të imamit, keqpërdorimi i xhamisë për aktivitete jofetare deri në orët e hershme të mëngjesit, ardhja e mysafirëve të dyshimtë nga vende të ndryshme, manipulimi me të varfrit dhe bonjakët, e në veçanti me femrat e mitura, janë ndër arsyet që ceken në peticionin, i cili kërkon largimin e Dukës. “Ajnishahe Halimi, një nga iniciatorët e peticionit, të shndërruar tashmë në vendim ekzekutiv të kuvendit komunal, thoshte se situata në Marinë ishte  alarmante.

******

Kush ishte Kastriot Duka ? Xhemajl Duka, i cili njihet si Imam Kastrioti, erdhi në Kosovë pas pak luftës në vitin 1999. “Ai thjesht thënë donte t’i ndihmonte të varfërve të këtij fshati,”. “Ai ka bërë shumë për ne “.  Por” Rrëfimet e njerëzve të asaj ane janë të tmerrshme dhe tregojnë për gjendjen alarmante që kanë shkaktuar këta njerëz keqpërdorues, andaj intervenimi i shpejtë është më se i domosdoshëm”…..
Imami Kastriot Xhemal Duka, i cili ka kryer studime të herëpashershme në vendet arabe dhe kurse të ndryshme në ato vende dhe i njohur si bashkëpunëtor i ngushtë në përpjekjet për sensibilizimin fetar në Elbasan dhe zona të tjera të Shqipërisë, është arrestuar nga autoritetet dhe më pas deportuar në Shqipëri pasi e konsiderojnë atë si imamin e vetëshpallur të Marinës së Skenderajt.( Ky lajm është publikuar: 04/03/2010 )

 

”Xhihadistët e Drenicës, nxënës të Kastriot Dukës nga Elbasani;shtimin e xhihadistëve e ndihmojnë edhe reklamat e shtypit (18/04/2014 )
Komandanti i Stacionit të Policisë në Skenderaj, toger Basri Durmishi, ka thënë se policia ka të dhëna zyrtare vetëm për pesë qytetarë të Skenderajt që luftojnë në Siri, por ky numër sipas tij mund të jetë tri herë më i madh.
“Ky numër mund të jenë edhe më shumë”, ka thënë toger Durmishi. Qytetarët e Skenderajt kanë një adresë dhe person që akuzojnë për përhapjen e kësaj ideologjie. Ata thonë se gjithçka kishte nisur në Drenicë, me ardhjen e imamit nga Shqipëria i njohur me emrin Xhemajl (Kastriot) Duka, në fshatin Marinë pas luftës së vitit 1999. /(http://www.revistadrini.com/ 18.04.2014 ) “

U desht një peticion dhe një këmbëngulësi:
“ Peticioni i Iniciativës Qytetare të Skenderajt, për largimin e personit, i cili e ka uzurpuar xhaminë e Marinës, në ditën e fundit të nënshkrimit të tij është mbajtur në sheshin “Adem Jashari” në Skenderaj

Rreth mesditës tre bashkëpunëtorë të hoxhës se Marinës dhe Xhemail Duka nga Elbasani i Shqipërisë, kanë tentuar t’i marrin fletët e nënshkruara, por janë penguar nga organizatori. Intervenimi i patrullës së policisë ka penguar shtyrjet mes tyre të mos shndërrohen në përleshje fizike.

 

Ajnishahe Halimi, drejtuese e organizatës se gruas “Prehja”, njëra nga organizatorët, ka treguar se nga fillimi i nënshkrimit të peticionit ka pasur kërcënime e ofendime, të cilat në fund kanë rezultuar me përpjekje për të marrë fletët e nënshkruara.

 

“Në vazhdimësi kam marrë kërcënime e ofendime nga njerëzit e hoxhës, i cili edhe vetë personalisht me ka provokuar në mënyra të ndryshme, kurse sot tentuan të na i marrin fletët me nënshkrime, të cilat u desh t’i mbronim duke u përleshur me ta”, ka treguar Halimi.( 23 Mars 2010 )

 

 

Arrestohet imami nga Elbasani, Kastriot Duka i njohur me emrin Xhemal dhe dëbohet menjëherë për në Shqipëri. Lajmin e konfirmon policia e Kosovës. … shkruhej aso kohe .

 

Icebergu , ende noton !

Pra kohërat e reja të pasluftës e donin një Ajnishahe Halimi !

Fahri Xharra 24.03.14
Gjakovë

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress