Home » Lajme, Opinione » Anëtari i përzier proporcionalisht është një sistem më i mirë

Anëtari i përzier proporcionalisht është një sistem më i mirë

Ali Hertica

Stabiliteti është mjaft i konsiderueshëm, megjithëse ne përdorim sistemin e shumëfishtë, megjithatë ka shumë mënyra në të cilat ai mund të përmirësohet. Sistemi mund të përmirësohet duke shtuar parimet e drejtësisë dhe paanësisë në qëndrueshmëri duke futur një sistem zgjedhor bën që çdo numër i votave të numërohet dhe të prodhojë rezultate që janë në përpjesëtim me atë që duan votuesit.

Për më tepër, duke zhvilluar përfaqësimin rajonal në partitë më të mëdha, kjo do të sjellë një rritje të përgjithshme pozitive të stabilitetit të vendit. Prandaj, sepse kemi kuptuar që sistemi i shumësisë duhet të ndryshohet dhe se përfaqësimi proporcional është një sistem që mund të shërojë dëmet e bëra nga ngjitur, hapi i dukshëm që duhet të merret për të mbyllur një mbyllje krijimi i një sistemi perfekt zgjedhor do të ishte kombinimi i përfaqësimit proporcional dhe shumësisë për të formuar një sistem proporcional me një anëtar të përzier.

Ky lloj ndryshimi ofron një numër avantazhesh. Njëra është që një sistem i përzier të ruajë lidhjen midis anëtarëve dhe pasuesve të tyre, diçka që përfaqësimi proporcional në formën e tij të pastër .

Ky fakt i vetëm shkatërron çdo vlefshmëri në një argument që mbështet shumësinë për shkak të këtyre pretendimeve. Anëtari i përzier proporcionalisht është qartë një sistem më i mirë zgjedhor. Përkundër fakteve, shumë njerëz kanë frikë të shohin një sistem të përzier për shkak të faktit se përfaqësimi proporcional përfshin probleme të lidhura me stabilitetin.

Ndërsa kjo mund të jetë faktike, “… asnjë sistem demokratik, qoftë ai nga e kaluara, pas pushimit ose të përzier, nuk mund të garantojë stabilitetin e qeverisë.Përsëri, megjithëse ofron shumë përparësi, “… metoda e parë-e-post-pas-prodhimi sjell ndërprerje serioze që një metodë e përzier e votimit mund të korrigjojë. Sa i përket sistemit të anëtarëve të përzier, raportet tregojnë se qeveritë që janë rezultatet janë mjaft të suksesshme, më pak injoruese për nevojat e qytetarit dhe qytetarët bëhen më pak apatikë dhe më të kënaqur me mënyrën e funksionimit të sistemit .

Shtëbërëja  ështe ëplotësisht e qartë se mënyra më e besueshme dhe më reale për të emëruar deputetë në  Komunave është përfaqësimi i qartë proporcional. Përfaqësimi proporcional është sigurisht një sistem zgjedhor suprem për sistemin e parë të së kaluarës për shkak të pjesëmarrjes së tij lokale, gratë të jenë më të përfaqësuar në qeverinë kombëtare. “Ekziston një hendek i qartë në përfaqësimin e grave në legjislaturën kombëtare midis vendeve me zonat elektorale me një elektorale dhe vendeve me sistem elektoral me përfaqësim proporcional.

Sistemi i votimit i parë është jashtëzakonisht i padrejtë,sistemi bazohet në parimin e fituesit të gjithëve, që do të thotë se votat dhe votuesit nuk trajtohen në mënyrë të barabartë. Votuesit e vetëm që fitojnë përfaqësimin politik janë ata që ndajnë pikëpamjen partizane më të popullarizuar në sjelljen e tyre lëvizëse, siç shprehet në sondazhet. Votuesit e tjerë humbasin të drejtën e tyre për përfaqësim politik .Ka arsye të panumërta të admirueshme pse sistemi i pluralizmit funksionon brenda një qeverie. Nuk do të kishte sistem shumës nëse kjo nuk do të ishte e vërtetë. Pse dikush do të përdorë një sistem të gabuar nëse vetëm kjo do të shkaktojë dëme rastet kanë treguar që sistemi i shumëfishtë nuk është plotësisht i pakëndshëm, thjesht nuk arrin .

Nëse sistemi i shumëfishtë na dështon dhe mund të korrigjojë një përfaqësim proporcional që është thyer si rezultat i shumësisë, sistemi rezultues që mund të zbatohet më së miri në sistemin zgjedhor të sistemit proporcional me një element të përzier. Sistemi me shumë anëtarë do të zgjidhte pa dyshim të gjitha gabimet e shkaktuara nga sistemi i shumësisë, duke rritur pjesëmarrjen e votuesve dhe duke rritur përfaqësimin ligjor të grave. Fatkeqësisht, megjithëse ky është ndoshta sistemi më i mirë zgjedhor, drejtuesit e këtij vendi kurrë nuk do ta lejojnë atë të zërë vendin e tyre, thjesht sepse duket se e rrit vlefshmërinë e votave të palës tjetër. Kanadaja ka nevojë për një parti që ka fuqinë dhe e kupton që “… kjo nuk lihet majtas ose djathtas, ose në lindje kundrejt perëndimit, ose anglisht kundër frëngjisht.

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress