Home » Lajme, Opinione » Asosacioni nuk është i bazuar as në ligje e as në Kushtetutë

Asosacioni nuk është i bazuar as në ligje e as në Kushtetutë

XHAVIT ÇITAKUPala kosovare asesi nuk duhet të lëshoj pe rreth asosacionit të komunave serbe

Athua nuk u dha “ mend” komunitetit ndërkombëtar Republika serpska, udhëheqësit e së cilës jo vetëm që pretendojnë t’i bashkohen Serbisë, por ata janë bërë frenues të çdo përpjekjeje për çuar para BeH .Një gabim i tillë nuk do të duhej të përsëritet edhe në Kosovë! 

Shkruan: XHAVIT ÇITAKU

Insistimi i Bashkimi Evropian për të filluar një dialog ndërmjet Prishtinës e Beogradit po del se ishte jo vetëm i panevojshëm por edhe bukur shumë i dëmshëm për palën kosovare. Për këtë konstatim flasin edhe marrëveshjet e deritashme të arritura në të cilat, dorën në zemër, tregojnë qartë se prekin dhe provokojnë ndjeshëm sistemin tonë rregullues kushtetues. Si shembull për këtë mund të merret marrëveshja për drejtësinë, në të cilën ashiqare shihet një segregacion etnik në këtë fushë tejet të rëndësishme, i cili ishte praktikuar në arsim dhe në punësim në kohën kur në pushtet ishte regjimi i Milosheviqi . Ka shumëçka për të thënë, por më e rëndësishmja është se bazuar në zhvillimet e deritashme të këtij dialogu, Kosova nuk do të duhej të futej fare në këtë proces, sepse, pavarësisht se BE është ndërmjetësuese, ky mekanizem më shumë po i bën presion palës kosovare që të pranon marrëveshje të “ gatuara” në Bruksel sesa që këtë e bën në drejtim të qeverisë serbe. Me një fjalë, Kosova është duke u ballafaquar e vetmuar nga presione që i vijnë nga anë të ndryshme, ndërsa nga miku ynë i madh SHBA, për shkak të problemeve të shumta e mjaft të rrezikshme në arenën ndërkombëtare, nuk i ka mbetur gjë tjetër pos që të përkrah ato propozime të Brukselit, me një arsyetim tashmë që është bërë rutinë se me to nuk dëmtohet gjë Kosova dhe çka është me rëndësi se nuk cenohet integriteti territorial i vendit.

Për Ujëmanin qytetarët e Kosovës ndihmuan me vetëkontribut për pesë vjet radhazi

Qeveria serbe ka filluar përgatitjet për të “ bindur”  opinionin serb për ndryshime kushtetuese që duhet bërë ku do të hiqet nga preambula e aktit më të lartë juridik fjalia se Kosova është krahinë serbe, gjë që flet qartë se Serbia e di fare mirë se Kosova është humbur përgjithmonë. Mirëpo, politika serbe si gjithnjë nuk dorëzohet dhe vazhdimisht punon e vepron kundër Kosovës sidomos në planin ndërkombëtar dhe e përkrahur nga disa miq të saj po arrin që të nxjerr disa “përfitime” të cilat po shkojnë në dëm të palës kosovare. Thënë konkretisht, Kosova ka humb se ka humb bile lë të provohet me të gjitha mjetet, tash për tash diplomatike, për të nxjerr diçka në dobi të komunitetit pakicë serb, por nuk do të ngadalësoj se vepruari edhe në aspektin ekonomik të përfitoj diçka. Se qeveria serbe ende nuk i ka shuar apetitet për pasuritë përrallore të Kosovës tregon deklarata e  kryeministrit serb, Vuqiqit, i cili thotë se kurrë nuk do të pranoj që liqeni i Ujëmanit t’i mbetët krejtësisht pronë e Kosovës, por, siç thekson ai, ajo pasuri duhet të ndahet  50 me 50 përqind. Ndërkaq, dihet se ky sistem i rëndësishëm për ekonominë e vendit e posaçërisht për degën e bujqësisë është ndërtuar me anë të kredive që i ka paguar punëtoria kosovare, por edhe qytetarët duke ndarë një përqindje të të ardhurave personale për pesë vjet me radhë pas referendumit që ishte shpallur e përkrahur. Kësi marifeti të palës serbe për të kërkuar pasuri në një shtet tjetër nuk mund të dëgjosh askund në botë, ndërsa politikanët tanë në asnjë rast nuk reagojnë dhe t’i tregojnë atij dhe të tjerëve se pronarë i gjithë pasurisë është shteti i Kosovës dhe askush tjetër dhe se nëse edhe njëherë dëgjojnë “ klithma” të tilla pushtuese më nuk do të këtë kurrfarë dialogu me Serbinë. Nuk forcohet e ndërtohet shteti duke bërë gjithnjë lëshime palës serbe dhe asaj evropiane, por duhet përmbajtur me konsekuencë parimeve që dalin dhe obligojnë nga Kushtetuta e vendit. Vetëm kaq dhe asgjë më tepër.

Asnjë ligj e as Kushtetuta nuk parasheh që asosacioni të këtë kompetenca?

Kohë më parë përfaqësuesi e Bashkimit Evropian për Kosovë, Zhbogar, pos tjerash tha se asosacioni serb i komunave do të formohet sipas ligjeve dhe Kushtetutës së Kosovës dhe se ai do të këtë kompetenca në disa fusha. Së këndejmi, edhe shtrohet pyetja se athua në cilin ligj dhe nen të Kushtetutës e paska parë z. Zhbogar se një formacion etnik i tillë mund të këtë kompetenca? Megjithatë,për këtë deklaratë të tillë aspak nuk mund të “ fajësohet” përfaqësuesi i BE-së sepse kjo është rrjedhojë e një dokumenti bazë që është prezentuar  në Bruksel, e cili siç është paralajmëruar, do të duhet të plotësohet me kontaktet tjera të të dyja palëve, që do të thotë se ato kompetenca në disa fusha do t’i këtë ky asosacion gjithsesi, por pale mos po mundet edhe diçka tjetër të nxjerrë Serbia. Pra, siç doli së fundmi në disa mjete të informimit, ky asosacion serb do të këtë një numër të madh të nëpunësve që nënkupton formimi i një “ qeverie” tjetër që do të veproj në territorin e Kosovës dhe atë të financuar nga buxheti i Kosovës. Së këndejmi, shtrohet edhe pyetja se në çfarë shkalle do të mund të “ intervenoj” dhe kontrolloj e ndikoj qeveria e Kosovës që ky asosacion t’i përmbahet ligjeve dhe aktit më të lartë juridik të vendit. Kjo lë shumë për të dëshiruar.  Athua komuniteti ndërkombëtar nuk u mbush “ mend” me gabimin që ka bërë në Bosnje e Hercegovinë me Republika srpska, udhëheqësit e së cilës jo vetëm që angazhohen hapur për t’iu bashkuar Serbisë, por ata janë bërë frenues të çuarjes para të shumë proceseve në këtë vend. Së këndejmi, para ekipit negociator të Kosovës i mbetët obligim edhe moral e shumë më shumë kushtetues që në  aspektin e kompetencave të mos lëshoj pe nga çfardo presioni, sepse në të kundërtën jo vetëm që pjesa veriore do të bie devinitivisht nën sovranitetin e shtetit serb, por do të këtë në vazhdimësi probleme edhe me  serbët lokal në komunat tjera të vendit tonë.

Serbia pa asnjë pengesë formon institucione paralele në Kosovë

Qeveria e Kosovës ka rënë në gjumë të thellë dhe as nuk po sheh e as nuk po dëgjon se çfarë po bënë e vepron Serbia në territorin e Kosovës. Këtë më së miri e tregon shembulli i fundit antikushtetues në Gorë, kur ministri serb me “ krenari” mori pjesë në aktin e themelimit të Entit për Punësim. Dhe jo vetëm kaq. Ai tha se të njëjtat veprimtari dhe të tjera që kanë karakter shtetëror do të vazhdojnë të instalohen  edhe në komunat tjera si dhe që financimi dhe ndihmat tjera materiale nuk do të ndalen për banorët e kësaj pjese të Kosovës, që janë lojal ndaj shtetit serb. Po ashtu, dihet haptas se Serbia ka emëruar kryetar dhe zyrtar tjerë në të gjitha komunat, të cilët në fakt janë persona kryesor që vendosin për gjithçka që ndodh në ato mjedise dhe i japin llogari vetëm shtetit serb. Me një fjalë, qeveria serbe pa asnjë pengesë formon e instalon institucione paralele, ndërsa qeveria jonë “qele guri gojën” apo thënë më mirë nuk e ka ndërmend të kundërshtoj këtë përzierje flagrante në punët e brendshme të qeverisë serbe në vendin tonë.  Zaten thuhet se heshtja është një lloj pajtimi me gjithë atë që ndodh për dhe rreth nesh.

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress