Home » Lajme, Ndërkombëtare » Beslidhja e Re Shqiptare: -KUSH I PERFAQESON DHE MBRON INTERESAT E SHQIPTAREVE NE RAJON DHE NE BOTE?

Beslidhja e Re Shqiptare: -KUSH I PERFAQESON DHE MBRON INTERESAT E SHQIPTAREVE NE RAJON DHE NE BOTE?

Fatos Ashiku: 3 Prill 2013
-KUSH I PERFAQESON DHE MBRON INTERESAT E SHQIPTAREVE NE RAJON DHE NE BOTE?

(…Mungesa e strukturave qeverisese mbare kombtare, shkaku thelbesore i mungeses se perfaqesimit dhe mbrojtjes se interesave te Shqipetareve ne rajon dhe me gjere)

-Ndersa jane analizuar deri ne detaje shkaqet e ndarjes dhe copetimit te Shqiperise. Mbetet per tu analizuar dhe parashtruar motivet e gjendjes se perfaqesimit te interesave dhe mbrojtjes se Shqipetareve.
-Ta zeme :se per nje moment, rame dakort me vendimarrjen EuroAtlantike te ndarjes se trojeve te Shqiperise per shkaqe te strategjise se “sigurise dhe paqes” ne rajon e ne bote.
Lind pyetja. po me Shqiptaret kush e ka marre me inate , pse Shqipetaret duhet ta vuajne kete pasoje ,te mos realizimit te nje sere te drejtash sikur tere popujt e tjere?!
-A kemi Ne Shqipetaret “faj ” ne kete mes, qe nuk po dijme si duhet, ta mendojme mes vete dhe ta ndajme kete ceshtje duke e veçuar, edhe jo ndare, por qe ne kohen e diskutimit te bashkimit me Europen per çeshtje te integrimit, Ne te gjeme vendin qe na takon ne perputhje me karterat e te drejtave te popujve?
Sigurisht qe del ,se jemi treguar te paafte.
– Kur globalisht e trajtojme çeshtjen e bashkimit kombetare, leme menjane ,elemente te veprimit diplomatik te cilat na çojne ne zgjidhje thelbesore qe preokuojne momentin.
Perderisa , kemi çeshtje te tilla, si: Sanxhaku i Nishit, Krahina e Presheves, Cameria,trojet ne Mal te zi, Krahinen lindore ne ish Maqedoni.. problem se keta nuk artikulojne brenda teritoreve tona ku kemi shtete Shqiptare.
-Duhet te kishim nje arsyetim ,se si do i dilet te mbrohen interesat e ketyre Shqiptareve te cilet gjinden ne asimilim dhe mos plotesimin e te drejtave .
-Kemi thene se: Republika e Shqiperise ne kushtetuten e saje ka nje klauzole ,qe mbart pergjegjesi per mbrojtjen e te drejtave te Shqiptareve ngado ndodhen!
Por nuk kemi arsyetuar tjetren se :- Kush ja dha Shqiperise Zyrtare kete te drejte?
-Kush i detyron apo kush i ndal perfaqesuesit e Shqiptareve ne treva ne vartesi te shteteve ku jane te thone:-” Na leni ne punen tone shihni çeshtjen tuaj..?”
-Nese nuk eshte thene keshtu e kemi te pranishme kete pergjigje, sa here ka ndodhur ,qe interesa klanore kane çuar ne konflikte interesash per perfitime tregjesh.(natyrisht se ne “ekonomine e tregut” gjithkush sheh interesa edhe jo ndjesi kombtare)
-Pra si i behet?
1-Si i behet. Qe kur hyn Kosova ne bisedime me Serbine te kete ne mes nje garant se marreveshjet prekin interesa kombtare dhe mbrojne mos cenim te tyre, qe zgjidhin interesa kombtare?
-Pasi :Kombi Serbi para shtetit multietnik Kosove eshte ne kushte paresore .pse?
-Shteti Serb sjelle vershimin e ultranacionalizmit ,qe parashtron fakti se mbron interesa te kombit Serb. Po Shqipetaret kush i mbron, ne kete multishtetin Kosovare? A eshte ky shtet ,ultranacional Shqiptare perballe kesaj furie?
-A mundet z Eshton , fjala vjen ,apo instituticioni i K.E , te jete mbrojtes i interesave Shqiptare ndersa i takon te mbaj sikur rrolin e albitrit?
-A e kemi ne rastin konkrete ne keta bisedime ,Republiken e Shqiperise aktive te pranishme, te perfaqesonte dhe mbronte te drejtat e Shqiptareve?
Tera sa sjellim deshmojne per ate se:-Shqiptaret nuk i mbron askush!
-Atehere ke duhet te thirrin Shqipetaret ne mbrojtje , qe tu mbrojne interesat e tyre?
Drejteperdrejte . kush i mbron te drejtat e Krahines se Presheves?(lugines: Presheve, Medvegje e Bujanovc)Kush i perfaqeson Shqiptaret e Camerise, Arvanitet, te drejtat e emigranteve ngado ne bote.Ceshtje te lidhjeve te diaspores me trungun amtare?
-Askush!
-Sepse Europa dhe instituticionet Euro Atlanatike duke bere retorike , ndersa fshehin paaftesine, keqdashesine, e vendeve qe na mbajne Shqiptaret ne kushte pabarazie dhe asimilimi, thote …”-mos fol por shih çeshtjet tua te brendeshme.’
Sakaq! kur sheh se si merr pergjigje Republika e Shqiperise qe e ka te drejte kushtetuese . Lideret e Kosoves multietnike gjejne rast e nuk merren fare, pse kur e dijne, se veçse u prishen interesa klanore.Keshtu edhe ata ne Maqedoni, ne Mal te zi , e tjeret!
-Atehere! -Si do i behet?
– Ku dhe si ,Shqiptaret duhet te gjejne ate istrumentin diplomatik , ate strukture, qe do mbartete ligjitimitet per ti perfaqesuar dhe mbrojtur te drejtat dhe interesat e tyre si komb?
-Dikush eshte tallur dhe ka perdorur sarkazem dhe ironi. Kur ne kuvendin e Krujes me 6 tetore 2012 vendimarrja jone ne kuader te Beselidhjes se Re kombtare shtroi, posacerisht kete çeshtje duke u ndalur ne kete vendimarrje:
-1-Shpallja e REPUBLIKES SE SHQIPETAREVE BASHKUAR nga Sanxhaku i Nishit deri ne Preveze.
2-Kalimi i kesaj hapesire Shqiptare ne nje proçes UNIK KOMBETARE QEVERISES, permes nje parlamenti, Presidenti dhe qeverie me perfaqesim mbare trevash.
…-Ky kuvend qe pati thuajse te plote nje perfaqesim mbare kombetare.Eshte dhe duhet konsideruar: hapi i plote i inisiatives se levizjes kombtare per çeshtje te qeverisjes. Parashtrim i plote i strategjise kombtare dhe marrjen e miratimit per veprim, ku hyjne tera fazat me te cilat Beselidhja e Re Shqiptare po perballet ka kaq muaj , ashtu permes veshtersish qe jane te njohura e te pranishme.
-Ceshtja shtrohet:
–Krijimi i nje strukture mbare kombetare vendimarrjeje .Ne te cilen trevat, ne perfaqesim politik kombtare, si e drejte e njohur kombetarisht e nderkombetarisht,
te parashtrojne edhe te marrin bashkarish vendimarrje sipas nje strategjie kombtare , per nje zhvillimi unik per prioritete qe mbartin interesa kombetare dhe te drejta te Shqiptareve.
-Vetem nese e realizojme kete ! Ceshtje e cila ,ka marre tere vemendjen e patrioteve qe orientojne politiken e levizjes mbare kombetare ,permes Beselidhjes se Re dhe keshillit mbare kombetare per diskutim dhe kordinim.
Kjo qe diskutojme, do marre udhen e zgjidhjes vetem keshtu. Pa nje strukture legjitime mbare kombtare, nuk kemi baze morale dhe mbeshtetje legale ku te diskutojme, dhe parashtrojme bashkarisht çeshtjen tone mbare kombetare .
-Si para vetes ashtu edhe ne marreveshje apo kembime bilaterale qe jane çeshtje te pranuara nderkombetarisht.
Veçse keshtu ja dalim ,te ruajme nje politike te pavarur mbare kombtare edhe nese nuk i kemi kufinjte duke u dhene mesim dhe kerkuar :qe pushtetaret , politikanet te mos luajne me interesa kombtare!
…Sakaq politikanet kane rastin te deshmojne ,sa kane mbetur ne gjak Shqiptare tjeter jane krejt te pafuqishem.
Duke e trajtuar keshtu ceshtjen , kuptohet :se eshte jo njesoj te “lehesh” per bashkim dhe tjeter ta zberthesh strategjine ne polatforma konkrete per bashkim e qeverisje kombtare.
-Nuk eshte koha! per te shtruar idene e bashkimit(pse kete e kane realizuar rilindasit) por, te berjes se strukturave per qeverisje mbarekombtare.(…Ka ardhur koha, per shtetin etnik …’Ukshin Hoti)
– Kush hedh shashka ne ajer deshmon, veçse kerkon te na mbaje ne terrene amullie.Le ta harrojn!
-Beselidhja e Re Shqiptare tashma e ka nisur “udhtimin” dhe shpalosur “velat”.Shum kuj i ka mbetur, te “fshije syte “edhe te hape veshet , te levize kembet mos i vere ne to shkopa ,kjo mos i duket imagjinate, as enderr!
– Por realitet ,duke e besuar dhe ndihmuar “eren te fryje”, ne drejtimin ku favorizojne interesin tone te perbashket:’per nje ‘qeverisje dhe bashkim’ nen nje flamur Shqipetare!’

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress