Home » Lajme

Vazhdon protesta në Shkup

Mijëra protestues janë mbledhur në sheshin “Maqedoni” në Shkup për të kundërshtuar vendimin e presidentit të këtij shteti, Gjorgje Ivanov, për amnistimin e politikanëve maqedonas që janë nën hetime, janë në proces gjyqësor apo të dënuar për vepra penale. Kjo është dita e katërt e protestave që u organizuan nga shoqërua civile. Protestuesit fillimisht u drejtuan drejt Parlamentit,... 

Albona Liburne në Kroaci

“Të mbrosh çështjen kombëtare në opinion përmes mediave, kur të cënojnë integritetin, territorin e  kombit, të mohojnë gjuhën apo historinë dhe kulturën e të parëve, është atdhetari dhe asnjëherë nacionalizëm” “ Në jetën e një populli a të një bashkësie, sado të ketë pasur trysni gjuhësore, kulturore, fetare, ekonomike etj., gjithmonë gjenden disa shenja të fshehura... 

A ka Kosova Kufizimi forcës së shtetit

Me kalimin e shekujve, përmes revolucioneve popullore apo evoluimin e institucioneve përfaqësuese si parlamentet, kanë zhvilluar kontrolla më të mëdha në pushtet dhe një ndarje më të madhe të qeverisë në degë të pavarur. Sipas kushtetutave të pashkruara dhe të shkruara, parlamenti do të mund të veproj në mënyrë të njëanshme kundër vullnetit të popullit dhe në vend të kësaj... 

Atë Antonio Bellushi : Kombi, janë rrënjët tona shpirtërore!

“Arbëresh je TI, mos e harro, shpirtin e mëmës TI në zemër trashëgo’. Tek i pari editorial i “Lidhjes” shkruante: “Ti arbëresh të lidhesh me kulturën e vendit, ti arbëresh nëse jeton te qyteti, të krijosh lidhje me katundin tënd ku janë varret e të parëve Tuaj! Të lidhesh me shqiptarët që janë në Shqipëri, me shqiptarët që janë në Kosovë. Pastaj lidhje me shqiptarët... 

“ Me armë në dorë për mbrojtje të Shqipërisë”

“Shqiptarët e Pollogut në luftë për çlirim e bashkim kombëtar (1912-1918), Prof.dr. Vebi Xhemaili, Tetovë, 2008, 399 faqe” Nexhmedin Ramadani, Kumanovë Është më se e vërtetë se lufta e shqiptarëve të Maqedonisë dha një kontribut të çmuar për mbrojtjen e trojeve të tyre etnike dhe autoktone në të cilat gjendeshin. Kontributi i tyre dëshmoi edhenjëherë aborgjinalitetin,... 

Bjeshkët e Nâmuna apo Bjeshkët me Nam?

Bjeshkët e Nemuna përfshijnë një sipërfaqe me tre mijë e pesëqind kilometra katrorë dhe shtrihen duke filluar nga rrethina e Liqenit të Shkodrës, Rrafshit të Dukagjinit, Luginës së Zetës, Plavës e Gucisë dhe të njëjtat përbehen prej njëzet e katër grupeve malore dhe njëqind e pesëdhjetë e dy majave të larta mbi dy mijë metra. Numri më i madh i grykave, kanjoneve, luginave... 

MALËSIA, KËSAJ RADHE, ME REPUBLIKANËT

Partia Republikane e udhëhequr nga Avdil Ramadani, nis fushatën elektorale në Malësi të Bujanocit, prej nga e ka origjinën edhe Lista e kandidatëve të saj për këshilltarë komunalë. Me një spektakël madhështor, nën tingujt e zurnes dhe daulles, Qarri dhe qarrjanët ishin shumë miqësor me republikanët, duke u rreshtuar me ta në rrugën e reformave dhe ndryshimeve në qeverisjen lokale... 

Të varfërit të ngriten kundër oligarkisë në Kosovë

Në programin e shkencave politike thuhet se është e rëndësishme të shpjegohet se si mund të shkatërrohen llojet e ndryshme të legjislacioneve dhe si mund të ruhet secila prej tyre. Në trajtimin e këtyre dy temave, Aristoteli na i kujton pikëpamjet mbi drejtësinë, që janë  tema e  formave të ndryshme të qeverisjes, veçanërisht demokracisë dhe oligarkisë. Demkracia vjen nga... 

Reciprociteti edhe në vizita të ndërsjellta

Çdo javë Kosovën e vizitojn herë  Kryeministri i Serbisë,Presidenti, Kryetari i Parlamentit, ndonjë anëtarë i Qeverisë, Parlamentit e mos të flasim për vizita tjera si të Akademisë së shkencave, Kryekishtarë të Kishës Ortodokse etj. Shkruan: Refik HASANI Kurse, Shqiptarët në  Medvegjë,Bujanoc dhe Preshevë as për një dekadë e gjysmë nuk i ka vizituar askush si Kryeministër,... 

Gjëma dhe vajtimi tek shqiptarët. Perendesha KuKu!

Të dhëna për vajtimin shqiptar sjell Pjetër Bogdani, Pjetër Budi, Frang Bardhi në një relacion të vitit 1641, Evla Çelebia më 1660-1664, Viçenso Dorsa më 1847, Johann Georg von Hahn në veprën “Studime shqiptare” (1853-1854), Elena Gjika, Zef Jubani, De Rada, Luigj Gurakuqi, Viçens Prenushi, Maksimilian Lambertz, etj. Çka të paharrueshme nga gjëma dhe vajtimi shqiptar ? Veçorit... 
© 2019 KosovaLindore · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch