Home » Lajme, Ndërkombëtare » Ceremonia e Betimit e Sekretarit të Mbrojtes Hagel me Zv. Presidentin Biden / V.P. Joe Biden Ceremonial Swearing in for Secretary Chuck Hagel By Ermira Babamusta, Ph.D.

Ceremonia e Betimit e Sekretarit të Mbrojtes Hagel me Zv. Presidentin Biden / V.P. Joe Biden Ceremonial Swearing in for Secretary Chuck Hagel By Ermira Babamusta, Ph.D.

Nga Ermira Babamusta, Ph.D.

Arlington, Virgnia 14 mars 2013 – Ceremonia e betimit e Sekretarit Amerikan të Mbrojtes, nr. 24të, z. Chuck Hagel, u mbajt në orën tre, me 14 mars 2013 nëArlingtonVirginia, Sh.B.A. Takimi u hap me lutjen nga figura fetare e Senatit Amerikan, Chaplin Barry Black. Më pas Gjenerali ushtarak, Martin Dempsey, kreytari i Kreytarëve të  Bashkuar të   Stafit “Chairman of Joint Chiefs of Staff” tha fjalët e hapjes:

 

Ngjyrat nacionale tonat (forcat mbrojtëse), rreth 2.4 milion mezi presin udhëheqjen tuaj. Keni udhëhequr gjatë jetës tuaj që në Vietnam, në botën e  biznesit, në Kongresin në Amerikë, dhe më  së fundmi në akademinë universitare. Sot ju vazhdoni të udhëhiqni në këtë funksion shumë me rëndësi,” tha Gjenerali Martin Dempsey.

 

Më pas gjenerali prezantoi Zv. Presidentin Joe Biden dhe e falenderoi atë për shërbimin mbi 40 vjet për Shtetet e Bashkuara të Amerikës, për dedikimin e tij ndaj kombit, si dhe si një figurë e dashur ushtarake që ka treguar përkrahje të madhe për familjet ushtarake.

Kam admirim për kurajon e Chuck, jo vetëm për atë fizike që ka treguar në Vietnam, por edhe atë morale, parë nga të gjithë ata në jetën publike. Një gjë për Chuck në karrierën e tij, unë kurrë nuk kam takuar as një senator ose kongresmen me një integritet si të tij. Kjo është vetia kryesore që i nevojitet për këtë punë. Kur presidenti i pyeti për opinionin e tij kritik që ndikon jetën e mijëra vetave, ai e din që mund ta shikojë këtë njeri në sy dhe t’i japi opinion e tij me fakte. Kjo është tamam ajo që do marri ai. Chuck vjen i përgaditur dhe është më i kualifikuari në këtë moment historik. Jo vetëm që ai është i qartë dhe ka njohuri për integritetin tonë fizik, por ka dhe njohuri të madhe në punët e jashtme,” tha Zv. Presidenti Joe Biden.

 

Pasi Zv. Presidenti Biden dha fjalimin e tij gjatë ceremonisë së mirëpritjes, ai ftoi Sekretarin e Mbrojtjes, Chuck Hagel, i cili dha fjalimin e tij për amasadorë, figura të larta dhe stafin e departamenteve të ndryshme të qeverisë amerikane. I pranishëm ishte dhe Sekretari i Shtetit John Kerry. Sekretari Hagel falenderoi z. Biden për miqësinë e tyre prej vitesh dhe foli për sfidat për politikën e jashtme dhe botën:

 

Pavarësisht sa lart në pozitë je, feja, profesioni dhe miqësia do kenë vlerë kur vjen fundi. Gjithmonë gjykohemi nga miqësia dhe me të cilët shoqërohemi. Nuk ka bashkëpunim më nobël se ai me gratë dhe burrat që i shërbejnë kombit në mënyra joegosite. Falenderoj veteranët dhe atyre që janë dhe do vazhdojnë të shërbejnë, jam shumë krenar të jem në këtë pozitë. Jam i përkushtuar për ju, dhe gjithmonë do bëj të mirën për politikën tonë.

 

Dua të përmend disa persona që kanë shërbyer me Tomin dhe mua në Vietnam, disa prej tyre nuk i kam parë që në 1968. Randy Zogal, faleminderit për shërbimin tuaj të shkëlqyer për kombin tonë. Jan Bacon me tre fëmijët e saj, dhe burrin, Jean Bacon, që ka shërbyer në zonat e luftës. Vlerësoj kreytarin Dempsey (Chariman) për shërbimin  e tij dhe partneritetin tonë. Ai është një person shumë special, një ushtar unik, dhe i gjithëanshëm, dhe që kupton si kjo botë ka kuptim. Jam shumë krenar ta njoh atë. Falenderoj Ash Carter, faleminderit për shërbimin tuaj të vazhdueshëm dhe vlerën tuaj për institucionin tonë. Mirëpres këtë partneritet me ju,” tha Sekretari i Mbrojtjes, Chuck Hagel.

 

Sektretari Hagel gjithashtu falenderoi dhe paraardhësit e tij në këtë pozitë, Leon Panneta, ish drejtorin e CIAs, dhe ish Sekretari i Mbrojtjes me shërbim nga vitet 2011 deri2013, si dhe Bob Gates që shërbeu si Sekretar i Mbrojtjes nga 2006 deri 2011.  Më pas, Sekretari Hagel foli rreth rolit lider të Amerikës, për dinamikat e globalizimit dhe sfidat botërore:

Secili në këtë dhomë e din që udhëheqja është një biznes i një ekipi, nuk është njëri prej nesh individualisht. Secili ka dhënë kontribute të jashtëzakonshme, për arsye se po ndërtojmë diçka më të madhe se vetja, për një qëllim të lartë dhe interes të përbashkët. Ky është komponenti kryesor i ushtrisë tonë. Kemi shërbyes publik shumë të mirë si në qeveri dhe në shtet. Ky biznes është unik në këtë mënyrë. Do na duhet një përpjekte e bashkuar e një ekipi për të ndihmuar për të korrigjuar veten së pari, ku jemi dhe nga kemi ardh si komb. Si kemi dalë nga lufta e dytë botërore, hasim sfida dhe kërcënime të reja. Esenca e gjeneratës tonë është t’i përgjigjemi këtyre sfidave.

 

Jemi në një kohë të njëjtë, por më të komplikuar, më dinamike, me qendra fuqish të përhapura dhe kërcënime të ndryshme. Është diçka që Joe Biden foli më parë, që na kujton pse Amerika është forca më e fuqishme për të mirë në botë. Nuk besoj se Zoti na ka bërë më të mirë ose më të zgjuar. Por ajo që na ka dhënë Zoti është një mundësi për të ndërtuar gjëra si kushtetuta, dhe një shoqëri që beson në zbatimin e ligjit dhe rregullin. E gjitha është për një mundësi për t’u bërë më të mirë dhe për të korrigjuar veten. Kemi qenë të suksesshëm ndër vite.

 

Përqindja e gabimit nuk egziston më sepse kemi teknologjinë, globalizmin dhe armë të sofistikuara. Do na nevojiten duar të sigurta të udhëheqjes. Dua të theksoj pikën që tha dhe Joe Biden më parë, në komentin e tij bujar për mua, për zgjedhjen e Presidentit për mua, dhe përkrahjen e madhe edhe kur nuk ishte e lehtë për të më përkrahur. Presidenti më ka dhënë këtë mundësi të madhe të jem pjesë e kësaj detyre me ju. Do ju jem gjithmonë mirënjohës. Presidenti, ashtu si Joe Biden e kupton që kjo kohë unike kërkon udhëheqje të caktuar, që ka gjithmonë rëndësi po jo gjithmonë kritike. Është kritike tani. Të kem mundësinë të punoj me John Kerry, Bill Berns, nme secilin departament, dhe anëtar të kabinetit, kur marrim një hap pas dhe mendojmë për këtë, kjo është më e madhe se të gjithë ne së bashku. T’i kemi këto mundësi do të thotë, të mendojmë kush jemi, dhe ku jemi në këtë moment. Jo të gjithë e kanë këtë mundësi të influencojnë dhe të përcaktojnë botën, të ardhmen dhe një botë të lëkundur. E kemi këtë mundësi tani. Kjo është historike.

 

E dimë që në këtë rast të veçantë, ushtritë ndër vite, si dhe qeveritë si shoqëritë janë detyruar t’i adaptohen realitetit të kohës, dinamikave, sfidave dhe kërënimeve të reja. Ato që nuk u adoptuan, janë mposhtuar, kanë rënë ose nuk egzistojnë më. Serioziteti ku jemi sot është i kësaj mase. E ardhma e shtetit tonë është në rendin botëror e përcaktimit.

 

Aleancat dhe marrëdhëniet janë kryesore për të gjithë ne. Sepse kemi në duart tona mundësinë dhe potencialin për të shkatërruar njerëzimin. Është kaq serioze, dhe kur mendojmë për 25 vjet, dhe 2 miliard më shumë njerës në këtë tokë, nuk do ta bëjë më të lehtë punën. Këto janë sfidat dhe realitet që janë para nesh tani.

 

Me gjithë këto vështirësi të shekullit 21, kemi shumë potencial për të bërë mirë, nëse jemi të zgjuar dimë se si i përdorim burimet që kemi, dhe ndërtojmë marëdhënie bazuar në interesa të përbashkëta. Këto janë qendra e njerëzimit. Fillojmë nga brenda me interes të përbashkët. Nuk e imagjinoj dot një shtet ose një fis ose cilindo pjesë të shoqërisë pa patur më shumë inters të përbashkët sesa diferencë. Dua t’ju them që e vlerësoj dhe e kuptoj këtë. Do mundohem t’i përshtatem këtyre realiteteve kur punoj me ekipin. Së bashku do e bëjmë botën më të mirë, dhe do e bëjmë një botë më të mirë për të gjithë njerëzimin,” përfundoi Sekretari i Mbrojtjes, Chuck Hagel.

Ceremonia u mbyll me bekimin e z. Barry Black.

————————————————————–

V.P. Joe Biden Ceremonial Swearing in for Secretary Chuck Hagel

By Ermira Babamusta, Ph.D.

 

The Swearing in ceremony for America’s 24th Secretary of Defense Chuck Hagel took place today, March 14, 2012 at 3:00 pm inArlington,Virginia. The event was opened with a prayer from Chaplin Barry Black, Chaplin of United States Senate. Then Army General Martin Dempsey, the current Chairman of the Joint Chiefs of Staff said his opening remarks.

Our national colors and 2.4 million just like them are eager for your leadership. You led throughout your life in Vietnam, in the business world, in Congress in US and in most recently in academia. Today you continue to lead n this very important task,” stated  General Martin Dempsey.

 

Then the General introduced Vice President Joe Biden and thanked him for over 40 years of his service toUnited States, his “dedication to this nation and also a caring military father who has great support for military families”.

I have some admiration for Chuck’s courage, his physical courage as demonstrated in Vietnam. But also his moral courage, known by everyone who served in public life. One thing about Chuck through out his career, I never met one senator or congressman with more integrity. That is the single most ingredient he can bring to the job. When the president asked him his opinion on the critical decision that can affect thousands of lives, he knows that that man can look him in the eye and give him his unvarnished opinion. That is exactly what he will get. Chuck comes equipped, this really makes him extremely qualified this moment in our history. Not only is he clear and has certain knowledge in the whole notion of what we do about our physical integrity, but he has steep knowledge in foreign policy,” said Vice President Joe Biden.

After the Vice President delivered his remarks at the welcome ceremony he invited Secretary of Defense Chuck Hagel to take the stage who gave a very inspiring speech. Secretary Hagel thanked Vice President Joe Biden for his friendship over the years and made comments about the challenges facing foreign policy and the world today:

 

Regardless how high anyone rotates in your profession your faith, profession and friends always matter the most in the end. We are always judged by our friends and who we associate with. Association couldn’t be more noble than this association that I now have with the men and women who serve our country in unselfish and complete ways. To the veterans here thank you to all who serve and continue to do so, I couldn’t be more proud than to be in this position. I would commit to you, will always do what I think is best for our policies.

 

I want to mention specifically a few individuals who served with Tom and I in Vietnam, whom some of them I haven’t seen since 1968. Randy Zogal, thank you for distinguished service to our country. Jan Bacon and her three children whose husband, Jean Bacon, served in war zones. I acknowledge Chairman Dempsey for his service and partnership with me. He is a special human being, a unique soldier who has a complete package and understands how the world fits together. I couldn’t be prouder to have him. Ash Carter, thank you for your continued service here what you mean to this institution. I look forward to this partnership,” said Secretary of Defense Chuck Hagel.

 

Secretary Hagel also thanked his predecessor, Leon Panneta, former Director of CIA and Secretary of Defense from 2011 until 2013 and Bob Gates who served as Secretary of Defense from 2006 until 2011.  Then Secretary Hagel addressed the leadership role and the challenging dynamics of globalization.

 

Everyone in this room knows that leadership is a team business, it is not any of us individually. Everyone has made tremendous contributions and it is because of building something bigger than yourself, for a higher purpose and interest, and making it work. If there is one thing that is a center piece of our military it is that component. We have great public servants in our government and all over our country. This business is rather unique that way. It is going to take a team effort to help self correct where we are and where we have come from and what this country has come through. As we have come out of 2nd world war, new threats new challenges, the essence of a successful generation is the response to those challenges.

 

We are at a similar time, more complications, more dynamics that are in play, unprecedented diffusions of power centers, different kinds of threats. It is something that Joe talked about that brings us back why America is the greatest force for good in the world. I don’t think god made us any better, or even any smarter. What God did give us is an opportunity to build things like constitutions and have a society that believes in the rule of law and all that is about the opportunity to get better, to self correct. We have been successful over the years.

 

The margin of error now isn’t there because of technology, globalization and sophistication of weapons. It will require steady hands of leadership. I want to insert a point that Joe made, in his generous comment about me, about the President’s selection of me and the strong support of me when it wasn’t easy to support me. The President has given me a tremendous opportunity to be part of this with you. I will always be grateful. The President understands as Joe understands this unique time is one that requires that certain leadership, that is always important but not always critical. It is critical now. To have the opportunity to work with John Kerry, Bill Berns, in each of these departments, and cabinet membership, when we step back and think about this, it is about so much bigger than all of us. To have those opportunities is, when we think of who we are where we are at this time. Not many people have an opportunity to shape and define the world, the future, and a very unsteady world. We all have that opportunity now. It is historical.

 

We do know that in this particular case, militaries over the years, governments like societies all are forced to adapt to the realities of their time, the dynamics and the new threats of the challenges. Those that did not were defeated, declined or disappeared. The seriousness where we are today is of that magnitude. The future of our country in a defined world order is a defining.

 

Alliances and relationships are key to all of us. Because we now have within our grasp the possibility and the potential to destroy mankind. It is that serious, as we think about 25 yrs, we will put 2 billion more people in the face of earth that will not make it any simple. These are challenges and realities that are with us now.

 

With all of these great 21st century challenges, there is so much potential to do so much good. If we are wise enough to use the resources that we have, to build relationships based on common interest. Those are the center pieces for mankind. We start inside with common interest. I can’t envision a nation state a tribe or any part of society that does not have far more common interest than difference. I want you to know that I appreciate that, I will try to accommodate those realties. As I work with the team. Together we will make it a better world and will make it a better world for all mankind,” concluded Secretary of Defense Chuck Hagel.

 

The ceremony was closed with the benediction delivered by Chaplin Black.

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2020 KosovaLindore · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch