Home » Lajme, Opinione » Çështja e madhe Sinadinovski – një e rame me shumë të vramë !

Çështja e madhe Sinadinovski – një e rame me shumë të vramë !

Fahri Xharra2Te jesh shqiptar në Maqedoni duhet  që pa tjetër të jesh vetëm  si‘ turk”, “musliman i denjë”
(  xhami me minare 42 metërshe të larta) dhe nuk guxon të shkosh as majtas e as djathtas po vetëm nga Kibla . E vështirë ! Por nëse do ndryshe , e ke të vështirë të jetosh , të punosh, të shkollohesh , të… të….” (1).”Sihariq! 3439 qytetarë shqiptarë të Shkupit, Tetovës e Kumanovës kanë ndërruar emrat shqip“për shkak të bindjeve fetare ku ndikim më të madh kanë hoxhallarët” I pabesueshëm ky mjerim! Historia njeh shumë shkombëtarizime, por jo dhe llojin e turpshëm të aktit shkombëtarizues të shqiptarëve të Maqedonisë, për të cilin dikush mban përgjegjësi.  … U plotësua kushti i të qenit shqiptar

Po të jesh shqiptar ortodoks në Maqedoni , nuk është e dëshirueshme ; është e rrezikshme dhe të sjellë shumë probleme në jetë. (2).”Të premten pasdite persona të panjohur kanë demoluar makinën e profesorit Branisllav Sinadinovski, i cili para dy javësh u zgjodh kryetar i Organizatës fetare të shqiptarëve ortodoks në Maqedoni. Makina është demoluar, i janë prerë gomat  dhe janë dëmtuar pjesë tjera të veturës. Profesori Sinadinovski theksoi për INA se ka dyshime se sulmi është për shkak se ai është deklaruar publikisht shqiptar ortodoks dhe pas regjistrimit të Shoqatës së Shqiptarëve Ortodoks në Maqedonia nga ana e gjykatës.” … U plotësua edhe kushti i asaj të mos jesh shqiptar.

Pra , ku është thelbi i gjithë kësaj katrahure  kombëtare ?  I ceka dy shembujt e më sipërm që mendja e shëndoshë , ( e edhe nëse është e mashtruar ) duhet ta kuptojë se nga rreh ora e zhdukjes, që të kthjellon përfundimisht  që të kthehet nga e mbara kombëtare. Në Maqedoni , sipas të gjitha gjasave jetojnë mbi 300 mijë shqiptar ortodoks ( Prof. Sinadinovski e thotë; deri në 100 mijë ). Pak i  rëndësishëm numri ; thelbi është që shqiptarët ortodoks jetojnë dhe frymojnë shqip në Maqedoni .
Por e shihni që edhe pse të fesë ortodokse ; ata nuk janë të dëshiruar në këtë shtet të pa qenë kurrë shtet . Pra po e kuptoni ; sllavët nuk e duan prezencën shqiptare në tokat e shqiptarëve në Maqedoni !
Shqiptari që flet shqip , mbanë emër shqip, jeton shqip  nuk është i dëshiruar . Nëse je musliman të bëjnë turk , nëse je ortodoks të bëjnë sllav. Pra? U kuptuam ?

Çështja e madhe Sinadinovski – një e rame e madhe me shumë të vramë. . Ra , kjo çështje e zgjimit të shqiptarëve ortodoks të Maqedonisë  dhe  na e dha të kuptojmë rrezikun e të qenit shqiptar në këtë shtet , të cilin shqiptarët dhe numri i tyre i madh ia mundësuan  formimin e shtetësisë.
Profesori Fatmir Sulejmani shkruan për shqiptarët musliman : “Mercenarëve që sot ju shkon kungulli mbi ujë dhe e keqpërdorin shkallën e emancipimit kombëtar e politik të shqiptarëve, duhet thënë: BOLL MË se ia nxorrët bojën! Ata duhet ta dinë se, pavarësisht nënsjetullave të sigurta të padronëve dhe donatorëve, pavarësisht punëve të pista që kanë marë mbi vete, një ditë do t’ju pëlcasë tollumbaci dhe të gjithë do ta kuptojnë se prapa nuk u qëndron religjioni, po armiqtë shekullorë të shqiptarëve. Të tillët nuk mund të fshihen pafundësisht prapa Fesë dhe prapa Zotit, sepse janë më të pafe dhe më të pa Zot se çdo krijesë njëqelizore që ka krijuar i Madhërishmi.”
Kurse Profesori Sinadinovski e thotë këte: “Nuk është ky sulm i parë. Kam pasur probleme dhe kërcënime edhe herëve tjera. Policët erdhën mirëpo nuk kërkuan as gjurmë e as gjëra tjera për zbulimin e autorëve edhe pse dje nuk binte as shi e as borë. Mendoj se qëllimi është për të ushtruar presion ndaj meje sepse vazhdimisht më paraqiten persona me numra të panjohur dhe më kërcënojnë me likuidim fizik, mua dhe familjen time”, deklaroi Prof. dr.  në bisedën për INA. Ai ka kërkuar mbrojtje nga institucionet, por edhe përkrahje nga shqiptarët kudo që janë. Sinadinovski është autori i librit “Shqiptarët ortodoks në Maqedoni” dhe se sipas tij, ky komunitet në masë të madhe i asimiluar numëron mbi 100 mijë veta.”
Pra , së pari për shqiptarët e besimit musliman ; “Jeni të manipuluar. vetëm që të mos jeni shqiptar, e si turq  sllavët e kanë më të  lehtë zhbërjen e juaj . Kurse për shqiptarët ortodoks: “
“Mos të frikoheni nga kërcimet  se  lutjet e juaja në gjuhën shqipe dhe shkollat në gjuhen shqipe , në gjuhën e të parëve do të fillojnë  së shpejti edhe për ju”

Fahri Xharra, 18.01.16
Gjakovë

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch