Home » Lajme, Opinione » Çfarë kërkon një filozof në politikë…?

Çfarë kërkon një filozof në politikë…?

Ali Hertica 

Filozofia është një dashuri për të vërtetën. Politika është një luftë për pushtet. Sokrati doli në rrugë për të armatosur qytetarët kundër politikës, kundër hileve të retorikëve, të cilët dëshironin të mashtronin njerëzit. Pse filozofët duhet të merren me politikë? Unë nuk takoj shumë filozofë në politikë. Shumë historianë, shumë sociologë, gjithashtu shumë politologë. Për fat të keq ne e dim që një fëmijë nuk është gjithmonë i bekuar kur rritet me edukatorë. Për shembull, politika nuk është aspak e bekuar me politologë. Shkenca politike nuk është një studim, është një temë. Se ju mund të studioni nga një perspektivë historike, sociologjike ose psikologjike. Dhe ju mund të filozofoni në lidhje me këtëUnë kam bërë një hap më tej: Unë jo vetëm që filozofoj për politikën, por jam bërë edhe politikan. Kjo ndodhi në prill të vitit 2000. Në Kongrese, të partive poltike shpalosin programe  të reja të parimeve.Unë nuk dija shumë për partitë dhe konferencat në atë kohë, por e kuptova që ky ishte një takim i veçantë. Mijëra anëtarë filluan të përcaktojnë cilat ishin parimet e tyre, ideologjia ose filozofia e tyre. Çfarë është socializmi në shekullin e njëzet e një.Më pëlqente shumë titulli i pjesës. Kjo nuk ishte pulsuese: “Kundër kapitalizmit ndërkombëtar botëror”, ose “Për proletariatin botëror ndërkombëtar.Gjithashtu për mua si një i sapoardhur ishte e dukshme që debate të ashpra ishin zhvilluar në këtë shoqatë politike. Që kishte pasur shumë kontradikta dhe shumë forma dhe ide të vjetra – për të cituar “The International” – kishte vdekur larg.Por unë gjithashtu pashë shumë gëzim, krenari dhe bashkë. Këtu një grup qytetarësh shprehën mënyrën se si i shohin ata njerëzit dhe shoqërinë. Si kishte ardhur bota në këtë dhe – veçanërisht – se si ata donin ta ndryshonin atëNë vitin 2000 fillova të punoj në Byronë Shkencore. Kjo është të jesh në gjendje të mendosh në perspektiva. Kur studioni filozofi lexoni fillimisht një filozof, pastaj një tjetër, pastaj një tjetër. Platonizmi, Spinozizmi ose Kantianizmi.Çdo filozofi ka kuptim, çdo filozofi është bindëse dhe pretendon një të vërtetë. Megjithatë, të gjithë janë të ndryshëm. A kanë ata logjikën e tyre, bindjet e tyre dhe të vërtetën e tyre. Pas së cilës ju mësoni të mendoni nga një filozofi. Ju mësoni të shihni problemet nga Platoni, Spinoza ose Kant.Kjo është gjithashtu një aftësi që ju ndihmon në politikë. Të mësuarit për të parë nga një këndvështrim tjetër, ose nga një filozofi tjetër. Përpjekja për të kuptuar pse diçka ka kuptim, është bindëse dhe e vërtetë për një politikan tjetër.Ju gjithashtu mësoni të njihni truket retorike. Ish-ministri Donner ishte mjeshtër i kësaj. Ai përdori atë që unë e quaj “strategjia e moçalit” në debate. Mos formuloni shkurtimisht dhe qartë, por sa më gjatë dhe jo-transparent që të jetë e mundur. Derisa të gjithë të humbin vëmendjen. Kjo e largoi atë nga të gjitha llojet e arsyetimeve të pavlefshme.Gjithmonë jam munduar ta ndjek atë nga afër, për aq sa është e mundur. Unë gjithashtu kam shkuar përpara një herë dhe kam thënë: Kryetar, Ministri përdor arsyetimin rrethor. Kjo nuk është e vlefshme. Unë kërkoj nga ministri që të fillojë përsëri fjalimin e tij.Kjo nuk është e zakonshme në Dhomën e Përfaqësuesve. Në këtë vend, ku zhvillohen debatet më të rëndësishme në vendin tonë, shumë pak vëmendje i kushtohet retorikës. Jo për njohjen e arsyetimit të pavlefshëm dhe sigurisht për të mos kërkuar llogari nga njëri-tjetri.Kjo vlen edhe më shumë për përcaktimin e koncepteve. Unë nuk flas vetëm për termat e lirë të marketingut që përdorin disa politikanë. “Modernizo”, “fleksibilizo”, ose “përshtatu kërkesave të ti-së së re. 

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch