Home » Kulturë, Lajme » Cili duhet të jetë roli i Akademisë së Shkencave të Shqipërisë

Cili duhet të jetë roli i Akademisë së Shkencave të Shqipërisë

Abdulla Mehmeti

Nga Prof. Abdulla Mehmeti/

Është koha për hapjen e debatit të gjerë për Akademinë e Shkencave të Shqipërisë. Në këtë debat duhet të përfshihen tema, jo vetëm për statusin aktual, ,,zvogëlimin e saj”, siç thotë Dritëro Agolli, se, a duhet politika të këshillohet nga shkenca, siç ka kërkuar 10 vjet më parë Prof. dr. Lekë Sokoli, por edhe për rolin e këtij institucioni suprem të shkencës dhe dijes kombëtare që duhet të luaj aktualisht në tërë hapësirën shqiptare.

 

Më tepër se asnjëherë më parë, kombi shqiptar sot ka nevojë për mendimin e argumentuar shkencor të njerëzve më të ditur, më të përgatitur profesionalisht, ta thonë mendimin e tyre në lidhje me çështjet madhore të cilat i preokupojnë shqiptarët, jo vetëm në Shqipëri, por edhe jashtë saj, në Kosovë, Maqedoni, Luginë të Preshevës, Mal të Zi, Çamëri dhe kudo ku frymon etnia shqiptare nëpër botë.

 

Pse të mos hapet diskutim i gjerë, qëllimmirë, për rolin që duhet ta luaj Akademia e Shkencave të Shqipërisë, për ngritjen, reformimin dhe zhvillimin e shoqërisë shqiptare, e cila dy dekada me radhë sillet rreth reformave të përgjithshme, por, në vend të ec përpara, zhytet thellë e më thellë në katandisje, korrupsion, veprime kriminale, terror mbi qytetarët e thjeshtë dhe varfërim të skajshëm, nga i cili përditë po boshatiset Shqipëria prej qytetarëve të saj?

 

Pse të mos e thotë fjalën e saj kjo Akademi, kur në momentin historik të krijimit të Republikës së Kosovës, ajo mbeti me një flamur që nuk e shpreh identitetin kombëtar të shqiptarëve të Kosovës dhe të përpjekjeve shekullore për çlirim dhe pavarësi kombëtare, me një himn shtetëror pa tekst, që nuk e përfaqëson denjësisht këtë shtet përpara botës, me një territor të padefinuar saktë dhe të kërcënuar padrejtësisht nga fqinjët serbë, malazezë dhe maqedonas, me një qeveri të papërgjegjshme, e cila përmes metodave klasike e varfëron përditë popullin e saj dhe ngrit e pasuron klane mafioze, ndërsa këto veprime i detyrojnë shqiptarët vendës të Kosovës të shpërngulen në masë, më shumë se gjatë regjimit serb mbi shqiptarët e Kosovës në periudhën para pavarësisë së saj?

 

Pse të mos e thotë fjalën e vet Akademia e Shkencave e Shqipërisë edhe për gjendjen e mjerueshme aktuale të shqiptarëve në Luginën e Preshevës, në Mal të Zi, në Çamëri dhe sidomos në Maqedoni, kur shqiptarëve u rrezikohet qenia e tyre kombëtare, gjuha, territori, e sotmja dhe e ardhmja?

 

Pse të mos kërkohen sqarime nga kjo Akademi, se, cila është dobia e pranimit të bashkëpunimit pa kusht me Akademinë e Shkencave dhe Arteve të Serbisë, kur ajo ende nuk është distancuar nga politika serbe e regjimit të Millosheviqit dhe nuk ka kërkuar falje për gjenocidin serb në Kosovë, sidomos gjatë luftës së fundit?

 

Pse të mos kërkohen sqarime nga Akademia e Shkencave e Shqipërisë, për bashkëpunimin pa kusht me Akademia Maqedonase të Shkencave dhe Arteve (jo e Maqedonisë), e cila vazhdimisht ka projektuar strategji dhe ka përgatitur plane afatgjata kundër shqiptarëve autoktonë në Maqedoni? Kjo Akademi e ka përgatitur dhe publikuar botërisht planin për ndarjen e Maqedonisë, sipas apetiteve serbe e ruse, pasi ka rritur t’i zbrazë trojet etnike shqiptare, t’i tkurrë shqiptarët në disa enklava, të cilat edhe ,,mund t’ia bashkëngjisë” Shqipërisë me anë të ,,shkëmbimit të territoreve” (shih: shqiptarët duhet t’i shkëmbejnë territoret e veta etnike, andej dhe këndej kufijve artificialë mes shqiptarëve dhe sllavëve!). Kjo Akademi e ka përgatitur dhe publikuar botërisht Enciklopedinë më antishqiptare të publikuar deri më sot, me teza joshkencore, përtej synimeve poshtëruese mbi shqiptarët, edhe se Akademia Serbe e Shkencave dhe Arteve!

 

Akademia e Shkencave e Shqipërisë ulet dhe lidh marrëveshje bashkëpunimi pa kusht me këtë pseudo Akademi antishqiptare, sigurisht për hatrin e disa akademikëve të papërgjegjshëm shqiptarë në radhët e Akademisë Maqedonase, dhe merr përsipër ta botojë në gjuhën shqipe, librin ,,Historia e Popullit Maqedonas” të akademikut më antishqiptar, Bllazhe Ristovski. Kjo vepër nga vetë maqedonasit është vlerësuar si historia më joshkencore e popullit maqedonas deri më sot!

 

Akademia maqedonase e ka pranuar për anëtar të saj të jashtëm edhe prof. dr. Rexhep Meidanin, në shenjë nderimi dhe përmbushje të detyrimeve të saj ndaj marrëveshjes për bashkëpunim me Akademinë e Shkencave të Shqipërisë. Pala maqedonase as këtë veprim nuk e ka bërë pa strategji. Të ketë në radhët e saj, jo vetëm një akademik shqiptar, por edhe një ish president të Shqipërisë. Kjo do t’i shërbejë në arenën ndërkombëtare si arsyetim se, ja vetë shqiptarët, shkencëtarët dhe burrështetasit e Shqipërisë i pranojnë pa kusht ,,tezat shkencore” të akademikëve maqedonas, se shqiptarët janë populli më primitiv i Evropës, se janë ardhacakë dhe pushtues të territoreve në të cilat jetojnë aktualisht në Maqedoni, prandaj çdo veprim i shtetit maqedonas ndaj tyre është i arsyeshëm dhe ka mbështetje edhe në ,,tezat shkencore” të anëtarëve të Akademisë Maqedonase të Shkencave dhe Arteve!

 

Pse të mos e jep mendimin e vet Akademia e Shkencave e Shqipërisë edhe për ,,turrin” e shumë intelektualëve shqiptarë nga Maqedonia për t’u anëtarësuar (shih: pranuar me konkurs) në Akademinë Maqedonase të Shkencave dhe Arteve, e cila vazhdon edhe sot e kësaj dite me zhvillimin e tezave shkencore dhe veprimtarive më antishqiptare se akademitë serbe dhe greke!

 

Në fund, është koha për hapjen e debatit të gjerë për punën e Akademisë së Shkencave të Shqipërisë, pse jo edhe të Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Kosovës, si dhe zgjerimin e debatit në lidhje me këtë çështje nga më të rëndësishmet se çdo reformë shoqërore në interes të kombit dhe shteteve shqiptare, Shqipërisë dhe Kosovës.

 

Mendimi im është që: Akademive duhet t’u rriten kompetencat, t’u shtohet buxheti për kërkime shkencore dhe veprimtari të tjera, të ridimensionohet fushëveprimi i tyre, t’u garantohet autonomi e plotë në korniza kushtetuese dhe ligjore, dhe pse jo, të zhvillohet debat i vazhdueshëm në nivel akademik për punën dhe strategjinë afatgjatë të tyre, pa u ndikuar në asnjë rast nga organet e pushtetit, sidomos nga politika ditore. Sot, kombi shqiptar ka më tepër se kurrë nevojë për fjalën e Akademisë dhe akademikëve shqiptarë, të cilët duhet të jenë pararojë e zhvillimeve të përgjithshme të shoqërisë shqiptare, të katandisur nga politika e aktuale, e frymëzuar dhe financuar nga qendrat më antishqiptare në botë.

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 KosovaLindore · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch