Home » Lajme, Opinione » Demokracia dhe format e qeverisjes janë diktatura, oligarkia ose një teokraci

Demokracia dhe format e qeverisjes janë diktatura, oligarkia ose një teokraci

Ali Hertica

Koncepti i sovranitetit popullor është i lidhur ngushtë me konceptin e demokracisë. Ndonjëherë aq shumë sa identifikohen konceptet. Jo e pakuptueshme, sepse fjala demokraci është e përbërë nga fjalët greke (dèmos) ose “popull” dhe (krateo) ose “rregull ,,dhe për këtë arsye fjalë për fjalë do të thotë “rregull popullor”. Diskutimi ndonjëherë bëhet pak i komplikuar sepse njerëzit përdorin fjalën demokraci në kuptime të tjera. Kjo errëson konceptin dhe çon në papastërti në diskutim. Prandaj fjala demokraci do të përdoret këtu në kuptimin origjinal. Megjithëse termi “formë demokratike e qeverisjes” mund të jepet të njëjtin kuptim, ai do të përdoret sepse është më i gjerë në përmbajtje. Kjo zakonisht nënkupton që qytetarët kanë një ndikim në politikën e qeverisë përmes zgjedhjeve ose në të kundërtën dhe se shteti në fjalë është pluralist në njohjen dhe respektimin e mirëfilltë për dhe tolerancën për besimet, identitetet, kulturat, traditat, pikëpamjet, etj., Të të gjithë qytetarëve individual.

Kolegët e sovranitetit popullor dhe demokracisë përfshijnë forma të qeverisjes siç janë diktatura, oligarkia ose një teokraci. Për shkak të pyetjeve tona, ne kufizohemi në teokracinë. Si element i dytë ekziston lidhja e theksuar midis kishës dhe shtetit. Në të ardhmen ne do të flasim vetëm për teokracinë nëse përmenden të dy elementët (autoritare ose thjesht një burim frymëzimi) dhe intensiteti i mbrojtur i marrëdhënieve midis qeverisë  ku  mund ta bëjnë formën e teokracisë krejt të ndryshme. Një avantazh i teokracisë mbi një demokraci është se ai njeh norma dhe vlera të përgjithshme. Qështjet e së mirës dhe të së keqes, ligjit dhe padrejtësisë vendosen përfundimisht nga një këndvështrim i dallueshëm, megjithëse përgjigjja gjithashtu ka pësuar zhvillim. Sidoqoftë, një problem i madh i teokracisë është se nuk mund të përballojë lirinë e plotë të fesë për të gjitha besimet fetare dhe të tjera.

Një variant është vizioni politik që mbron njohjen e qeverisë si sovranin më të lartë dhe një jetë politike në përputhje me standardet , megjithëse me ndarje të plotë dhe shtetit. Kjo nuk mund të cilësohet si teokratike për shkak të kësaj të fundit. Një karakteristikë e këtij vizioni është gjithashtu se qeveria merr një qëndrim të paanshëm ndaj kishave dhe organizatave të drejtimeve të ndryshme filozofike. Kjo nënkupton lirinë e plotë, por kjo nuk ka pse të qëndrojë në rrugën e një politike politike .

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch