Home » Lajme, Opinione » Demokracia e lëkundur dhe partitë politike, të panevojshme ose të domosdoshme

Demokracia e lëkundur dhe partitë politike, të panevojshme ose të domosdoshme

Ali Hertica

“Demokracia e lëkundshme” është një libër i arritshëm, qëllimi i të cilit është “të hartojë bazën faktike për supozimin se ekziston një krizë legjitimiteti e sistemit politik demokratik  Kosovarë. Ku do të përcaktojnë një krizë të tillë legjitimiteti si humbjen ose presionin e fortë të pëlqimit të qytetarëve për atë sistem politik të demokracisë së lëkundur . Përfundimi është se nuk ka asnjë arsye të vërtetë për panic që ndoni subjet poltikë do ti fiton zgjedhjet e vetmuar në shoqërin Kosover sepse demokracia nuk është aq e brishtë sa supozohet shpesh tek disa politologë sepse Kosovarët janë çuditërisht të kënaqur në krahasim me qytetarët e vendeve të tjera  rajonit dhe për kët rrin të qet pa bërë zhurem poltik dhe presin nga lideret se qfat do ju sygjyroin elektoratit.Qytetarët janë bërë më pak aktiv politikë, por ndryshe sepse thujse jeta të cilin jetoin thujse u pëlqen aderimiet në subjekte politike  apo anëtarësimi në partitë politike është  bër një lloi gare në subjekte poltike pra, është pjesë e një procesi më të gjerë shoqëror që nuk është unik për politikën. Liderët e subjekteve  politike lënë  për t’u lavdëruar dhe  përpiqen t’i hedhin gjërat në perspektivë duke parë përsëri dhe tërësisht shifrat në dispozicion se do të janë prap në qeversijen të shtetit duek mos menduar historikun e së kaluare së tyre pa dhen kurrfar zhvillimi ekonomik  dhe shtytjes së  shtetit derjt integrimeve euoatlantike . Sidoqoftë, përfundimet bazohen kryesisht në fokus grupe të organizuara për këtë dhe në sasinë e madhe të të dhënave të tjera. Sipas “Demokracia nuk ka “një krizë të përhapur, legjitimiteti të përhapur, por ka probleme të besimit, veçanërisht në lidhje me partitë politike dhe vetë qytetarin.

Analistetë e politikë Kosovare duhet të kërkuar të shkruajnë një kapitull në lidhje me fushën e tyre të ekspertizës e poltikave të subjektev dhe shoqëris civile ,ku  kanë rregulluar kontributet në mënyrë të njëpasnjëshme një pjesë hyrëse dhe pjesë rreth rekrutimit dhe përzgjedhjes, artikulim, grumbullim, integrim dhe programim, mobilizimi dhe komunikimi me qytetrin  dhe alternativa e modelit të demokracisë përfaqësuese. Rezultati është një dinamik e  njohjeve më të fundit në shkencat politike. Natyrisht që është më pak e lehtë për lexuesin të një tregim koherent nga nga “Demokracia e lëkundshme”. Pako i mungon një kapitull përmbyllës dhe kjo është për të ardhur keq me të vërtetë dukej se përfundimin kur paketën se perspektiva e ardhshme për partitë politike është qartësisht negative. Sidoqoftë, kriza e legjitimitetit që tingëllon përmes titullit të paketës nuk është aspak e miratuar në të gjitha kontributet në pako. Për më tepër, është shqetësuese që pakoja është plot me gabime  dhe (veçanërisht). Kjo është për të ardhur keq, sepse largon vëmendjen nga një numër që pa dyshim ia vlen tëbesohet son në subjeket poltike..

 Partitë politike duhet të pranojnë në këtë mënyrë se “një lidhje e fortë me partitë është gjithnjë e më shumë një gjë e së kaluarës (dhe) votuesit angazhohen për më shumë parti në një mënyrë më të rrjedhshme me metodat e ndryshme që mbështesin ndihmat e votimit popullor dhe në këtë mënyrë për funksionin e sinjalizimit për partitë politike.

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2020 KosovaLindore · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch