Home » Lajme, Opinione » Demokracia është më shumë se përfaqësim i një populli të zgjedhur

Demokracia është më shumë se përfaqësim i një populli të zgjedhur

Ali Hertica

Megjithëse prosperiteti ynë është i madh dhe i përhapur në mënyrë të arsyeshme, institucionet qeveritare në përgjithësi funksionojnë mirë, objektet kanë një nivel të lartë dhe infrastruktura është në rregull, kritikat e drejtorëve dhe madje edhe ‘demokracia’ duket të rritet. Kjo mund të shpjegohet pjesërisht nga pasiguria. A mund ta mbajmë këtë nivel të lartë dhe a mund të merremi me kërcënime reale (terrorizëm) dhe sfida (ndryshime klimatike, integrim)? Dhe a kemi diçka për të thënë për këtë?

Ndjenja latente e shqetësimit, madhësia e të cilës nuk është aspak e qartë, nxitet më tej nga pasiguritë në vende të tjera. Në Poloni dhe Hungari, qeveritë demokratike duket se janë në gjendje të ndërmarrin hapa që kërcënojnë apo edhe kërcënojnë sundimin e ligjit. Në Shtetet e Bashkuara, një president është zgjedhur pa përvojë politike, i cili duket sikur është duke u përgjuar, jo në ngarje dhe kush mund të shkaktojë dëme. Për shembull, duke lënë mënjanë marrëveshjet për luftimin e ndryshimeve klimatike. Në Mbretërinë e Bashkuar, një shumicë e ngushtë doli të ishte një hap thelbësor drejt pasigurisë. Dhe gjithçka që është ‘tërësisht demokratike’.

Tani nuk domosdoshmërisht duhet të shqetësohemi se si vendet e tjera organizojnë demokracinë e tyre, edhe pse disa prej qëllimeve të Trump janë të paktën shqetësuese. Më së shumti ne mund të nxjerrim mësime vetë. Për shembull, nuk është për t’u habitur që nuk marrin vendime themelore me një shumicë të thjeshtë, por të kërkojnë një shumicë të shtuar për këtë. Për më tepër, sistemi ynë i përfaqësimit proporcional nuk është befasues, megjithëse pa dyshim ka edhe disavantazhe. Partia qeveritare hungareze Fidesz arriti 45 përqind të votave në zgjedhjet e 2014, por ka 67 përqind të vendeve. PiS arriti Poloninë 38 për qind në vitin 2015, por partia qeveritare ka 51 për qind të vendeve në Sejm, në shtëpinë e ulët polake.

Demokracia është më shumë se vetëm përfaqësim i një populli të zgjedhur ose të vendosë se kush merr pushtetin. Një sistem demokratik kërkon institucione të para dhe më të shquara, me legjitimitet të mirë. Kushdo që mendon se ka një “parlament të rremë”, sepse sistemi zgjedhor nuk përfaqëson vullnetin e popullit si duhet, është i detyruar të krijojë alternativa – jo vetëm me fjalë, por mbi të gjitha me propozime konkrete. Kjo gjithashtu i përket rregullave të demokracisë. Kushdo që mund të mbështesë bindshëm faktin se, për shembull, mbajtja e një referendumi në baza mujore çon në reflektim më të mirë të opinioneve dhe në këtë mënyrë në qeverisjen më të mirë, mund të marrë iniciativën për ta rregulluar këtë. Gjyqësori sigurisht i përket edhe institucioneve. Për këtë gjithashtu, të gjithë janë të lirë të thonë se gjyqtarët e emëruar për jetën janë të pavlefshme dhe se ne mund t’i dërgojmë ato më mirë në një rishqyrtim çdo pesë vjet. Cilat kritere duhet të zbatohen pastaj për riemërimin duhet pastaj të bëhen të qarta. Numri i dënimeve, ashpërsia e dënimeve?

Shumë të rëndësishme në rend janë gjithashtu partitë politike. Fakti që gjithnjë e më pak njerëz duan të bëhen anëtarë të saj nuk e ndryshojnë këtë. Palët sigurojnë formimin e opinionit dhe ndihmojnë në bërjen e zgjedhjeve zgjedhore. Marrëdhënia me një parti politike është një tregues shumë i mirë i pikëpamjeve të kandidatëve. Partitë me një strukturë demokratike gjithashtu u ofrojnë të gjithëve mundësinë për të folur dhe për të marrë pjesë në vendime, duke përfshirë listën e kandidatëve dhe programin. Kjo kërkon disa përpjekje, por për ata që thonë se e çmojnë demokracinë, kjo nuk mund të jetë pengesë. Jo të parëndësishme janë mundësitë që palët duhet të rekrutojnë dhe trajnojnë kandidatët. Se një numër i vogël i anëtarëve të çon në një ‘elitë’ është një qortim i çuditshëm. Kush dëshiron ta parandalojë atë, mund të marrë vetë veprimin. Ndryshe nga shekujt e nëntëmbëdhjetë dhe fillim të njëzetë, nuk ka kufizime për të qenë politikisht aktive.

Fakti që liria e shtypit dhe e transmetimit është njësoj thelbësore për një sistem demokratik funksional do të jetë i qartë. Fakti që media nuk është vetëm “kujdestare” e informacionit, por edhe kompani komerciale që konkurrojnë me njëri-tjetrin, ka të meta. Megjithatë, vështirë se ka ndonjë alternativë. Megjithatë, mund të sigurohen parakushte të mira për një shtyp të lirë dhe transmetim. Transparenca për shembull. Media vetë ka një përgjegjësi që nuk duhet të nënvlerësohet. Kjo vlen edhe për zbulimin e abuzimeve dhe për ‘dënimin’ e drejtorëve. Për të dyja, kujdes i madh duhet gjithmonë të merret.

Në vendin tonë demokracia nuk është e keqe, por kjo nuk është një çështje sigurisht. Një formacion afatgjatë madje mund të shihet si një shenjë e mirë, domethënë si një shprehje e vullnetit për të arritur një mbështetje më të gjerë në zgjidhjen e problemeve. Ky fakt dhe kontrollet dhe balancat që rendi ynë e di, do të thotë se nuk ka (ende) asnjë problem ‘demokraci’. 

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch