Home » Lajme, Opinione » Demokracia lufton me dilemën

Demokracia lufton me dilemën

Ali Hertica

Revolucioni i vazhdueshëm pas-industrial, i cili krijon njohuritë dhe shoqërinë e rrjetit, gjithashtu ka një ndikim përcaktues në demokracinë dhe funksionimin e saj.

 Njohuritë dhe shoqëria e rrjetit privilegjojnë zhvillimin e demokracisë dhe ekonomisë së tregut, në një botë ndërkufitare ndërkufitare dhe bashkohen të dy në një binome: tregu + demokracia ose demokracia e tregut. Duket gjithashtu se shkatërron regjimet politike autoritare dhe sistemet ekonomike të menaxhuara nga qendra.

 Shpërthimi i informacionit dhe shpërndarja e rrjetit global promovojnë paradigmën e ‘horizontizmit “(solidaritet, bashkëpunim ndërkombëtar, bashkim, multikulturalizëm, një” ne-ndjenjë “), në kurriz të vertikalizmit dhe për këtë arsye strukturat e autoritetit, qeveria, teokracia – e vërteta vjen nga Zoti – feja, dogmat, transcendenca, etika autoritare, martesa, familja, organizatat, partitë … Evolucioni i mësipërm, shpesh në nivelin e mendjes së nënndërgjegjeshme individuale dhe kolektive, gjeneron reflekset e frikës dhe kërcënimet e refuzimit për demokracinë: fanatizëm, nacionalizëm, proteksionizëm ekonomik, ksenofobi, fondamentalizëm .

 Pas shpërthimit të komunizmit, demokracia në botë nuk ka qenë kurrë më e popullarizuar. Por zhdukja e një kërcënimi të jashtëm (komunizmi antidemokratik dhe ekspansiv) dobëson demokracinë. Defektet e saj funksionale theksohen më fort. Për më tepër, ligji i entropisë, i cili është ligji i prishjes, duket se po bëhet i aftë në demokraci (demagogji, mungesë përgjegjësie, fitim, korrupsion) dhe ekonominë e tregut (shtrembërim i konkurrencës, monopolizim, multinacionalizim ndërkufitar i kompanive), përkatësisht.

 Qytetarët marrin përshtypjen se nuk llogariten. Ai është një rrotë e vogël në një rrotë të ndërlikuar shoqërore, e kontrolluar nga Men, një fuqi administrative anonime dhe e errët, e cila krijon një lloj kibernetik (përzierja). Një ndjenjë e përgjithshme e pafuqisë minon besueshmërinë e natyrës përfaqësuese të demokracisë (qeveria dhe parlamenti). Shteti-komb mbrojtës po shkatërrohet dhe po humbet sovranitetin e tij në një botë që është bërë fshat. Risitë teknologjike promovojnë forma të demokracisë së drejtpërdrejtë: televotimi, sondazhet e opinioneve, plebishitët, referendumet, ndikimi i internetit, rregulli i mediave vizive, telekrracia. Ky fenomen dobëson përfaqësimin e njerëzve (dhe funksionin e tij të shëlbimit) dhe pjesëmarrjen. Individualizmi progresiv ka pasojën që secili të bëhet partia e tij, kisha e vet, bashkimi i tij.Informacioni i tepërt çon në dezinformim. Media vizive tregon vetëm ngjarjen e dukshme, në mënyrë që realiteti të zvogëlohet. Kjo ulje përforcohet nga theksimi i lajmit spektakolar dhe i keq (lajmi i keq nxjerr lajme të mira). Ndihmësi është i hutuar me thelbësore.

Shoqëria e njohurive prodhon gjithashtu shumë injorancë përmes veprimit të ligjit për zvogëlimin e njohurive relative. Të njohurit rriten në mënyrë lineare; njohuritë rriten në mënyrë eksponenciale. Një boshllëk njohurish lind midis të dyve, gjë që është jashtëzakonisht zhgënjyese (secili specialist është Beotian në të gjitha fushat e tjera) dhe çon në shumë thjeshtizma dhe keqkuptime.

Shoqëria e njohurive krijuese ka nevojë për njerëzit më të zgjuar për detyrat më të rëndësishme. Mekanizmi i përzgjedhjes sociale po merr gjithnjë e më shumë formën e një provë mendjeje (provime me zgjedhje të shumëfishta në arsim). Lind një lloj diktature e IQ, në të cilën bishti i majtë i shpërndarjes (kurba e kambanës) është e destinuar për detyra inferiorë dhe papunësi (shoqëri e dyfishtë dhe efekti i gypave).

Demokracia përfaqësuese duhet të merret me analfabetizëm politik të gjerë. Qytetarët kanë vështirësinë më të madhe për të kuptuar problemet dhe sfidat kryesore sociale dhe ndërkombëtare. Ai është gjithashtu i demotivuar, pasi e kupton se nuk ka “asgjë për të thënë”. Ai bëhet politikisht indiferent, nëse jo armiqësor. Ose dorëzimi i anti-politikës që mbron një sistem “të ndryshëm” (një “rend i ri”). Politikani është gjithashtu një viktimë e injorancës relative. Në fund të fundit, ai e di vetëm fushën e tij. Nuk ka aq shumë hendek midis qytetarit dhe politikanit (në një nivel njerëzor, veçanërisht në vendet e vogla, kontaktet janë të mira dhe intensive). Ekziston një hendek i madh midis qytetarëve dhe politikës. Ky është një kërcënim për demokracinë përfaqësuese. Demokracia lufton me dilemën: më shumë barazi (dhe për këtë arsye rishpërndarje më e orientuar nga shoqëria) ose më shumë liri. Ose edhe më shumë drejtësi ose më shumë rritje dhe prosperitet.

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch