Home » Lajme, Opinione » Demokracia si rregull i vullnetit popullor

Demokracia si rregull i vullnetit popullor

Ali Hertica 

Koncepti i “demokracisë”, sipas historianit Von der Dunk, i përket më të reshurave në bagazhet e politikanëve dhe historianëve, e cila tashmë është kaq e pasur me terma . Me kusht që të ketë shumë shkallë dhe forma të demokracisë dhe se për këtë arsye është e pasaktë të identifikohet një formë e veçantë, siç është rregulli i shumicës në vendet anglo-saksone, me demo 

Siç dihet, në traditën klasike-demokratike, demokracia i referohet sundimit të vullnetit popullor. Kjo pikëpamje e demokracisë është minuar plotësisht nga shkencëtarë të shquar si Schumpeter, Dahl dhe të tjerët, të cilët kanë prezantuar një ide shumë më realiste dhe për këtë arsye shumë më të kufizuar të demokracisë. Në revoltën kulturore të viteve 1960, konceptimi klasik-demokratik u ringjall për pak kohë me një impuls të ri në idetë e atëhershme popullore të demokracisë bazë dhe demokratizimit radikal të shoqërisë si një e tërë. Dhe gjatë luftës anti-aparteid u zgjua pritja që në Afrikën e Jugut njerëzit do të vinin në pushtet pas futjes së votës universale. 

Fakti që votimi universal në vetvete nuk është ende çelësi i një demokracie jetike është e qartë nga fakti se shumë votues nuk e përdorin këtë të drejtë të kontestuar një herë ashpër – përveç nëse ka një votë të detyrueshme, si në Belgjikën , shpesh nga një mashtrim rreth praktikës demokratike. . Kjo ka rezultuar në ushtrimin e kësaj të drejte, jo vetëm duke përmbushur pjesërisht pritjet e lidhura me të, ka qenë me një rëndësi shumë të kufizuar për vite me rradhë. Prirja oligarkike, tkurrja e pushtetit në duart e pak vetave – e njohur atje si tradita e regjentit – u mbajt e plotë edhe pas futjes së votës universale. Në fakt, funksionimi i duhur i asaj që është konsideruar zyrtarisht si demokraci në fakt bazohej në një shkallë të gjerë të pasivitetit politik nga ana e qytetarit. Në vitet 1960 dhe 1970 u bë një përpjekje për të rritur përmbajtjen demokratike të shoqërisë sonë, por përvoja e fituar me këtë tregon edhe një herë se situata politike vështirë se mund t’i shpëtojë trendit oligarkik. Prandaj elektorati luan vetëm një rol relativisht të varur në të gjitha nivelet e qeverisjes, pavarësisht sovranitetit popullor që njihet si një parim demokratik në shumicën e kushtetutave – por jo në Kushtetutën .Në teorinë e demokracisë së Schumpeter, asnjë pëlhurë politike nuk është tërhequr për këtë. Zgjedhjet, argumentojnë ata, nuk janë aty për të shprehur vullnetin e njerëzve, por për të siguruar një qarkullim jo të dhunshëm të elitave. Vullneti popullor është produkt i procesit politik të manipuluar nga elitat. 

Në një demokraci përfaqësuese pabarazia e pushtetit midis sundimtarëve dhe sunduarve nuk hiqet, por i jepet një legjitimim i ri në formën e një elite politike ose klase që përfaqëson zyrtarisht popullin teorikisht sovran, por në praktikë përcakton në titullin dhe përgjegjësinë e vet se çfarë është. njerëzit supozohet se dëshirojnë dhe nuk dështojnë të pohojnë interesat dhe pikëpamjet e tyre, të cilat shpesh degjenerojnë në shkallë të ndryshme të korrupsionit politik, mashtrimit, keqmenaxhimit dhe formave të pahijshme të konfliktit të interesit. Në fakt, demokracia përfaqësuese, me mandatin e saj të pakufizuar për elitën politike të zgjedhur, është një diktaturë e legjitimuar në mënyrë demokratike për një periudhë kohe, siç vuri në dukje Rousseau në shekullin XVIII. Në dritën e kësaj, nuk është për t’u habitur që marrëdhënia midis votuesve dhe anëtarëve të zgjedhur është vazhdimisht nën tension dhe minohet nga tjetërsimi dhe mosbesimi i ndërsjellë3; një trend që përforcohet nga profesionalizimi, civilizimi dhe specializimi në rritje i përfaqësuesve të zgjedhur, të cilët gjithnjë e më shumë po bëhen pjesë e një kompleksi politiko-burokratik relativisht të mbyllur. 

Në parim, në demokracitë perëndimore ekziston një konkurrencë e hapur në ndarjen e funksioneve publike në të gjitha llojet e fushave. Por në të njëjtën kohë ekziston një tendencë e fortë për të kufizuar atë konkurrencë duke formuar rrjete dhe kartele, në mënyrë që të rezervojmë funksionet më të rëndësishme publike për ata që i përkasin rrjetit të tyre politik. Në demokraci të caktuara – Belgjika dhe Italia janë shembuj të jashtëzakonshëm të kësaj – kjo është degjeneruar në një sistem klientelizmi politik që përqafon shoqërinë si një e tërë: i ashtuquajturi shërbim politik në të gjitha llojet e formave që lehtë mund të shndërrohen në shkallë të ndryshme korrupsioni. Në demokracitë e sapo përmendura, kjo ka çuar në trazira të dhunshme në vitet 1990. Edhe në Kosovë, partitë politike janë pjesë e një karteli politik për ndarjen e tregut që rezervon funksionet më të rëndësishme publike për anëtarët e parties, një situatë e krahasueshme me atë të mbyllur. 

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch