Home » Lajme, Opinione » Demokracisë kërkon që pushteti të transferohet plotësisht në votimin universal

Demokracisë kërkon që pushteti të transferohet plotësisht në votimin universal

Ali Hertica

Epoka e një kuvendi përbërës të zgjedhur nga të gjithë njerëzit,ku opinionet ndryshojnë se si të zgjidhet kjo çështje. Dalin tre drejtime politike. Qeveria është e nevojshme të thirr përfaqësues të popullit, por në asnjë rrethanë nuk lejojnë që asambleja e tyre të jetë një asamble përbërëse e zgjedhur nga i gjithë populli. Ajo duket, nëse dikush mund të besojë se raportet e gazetës të pajtohen për një mbledhje këshilluese, zgjedhja e së cilës duhet të jetë pa liri të agjitacionit dhe në bazë të një regjistrimi të kufizuar ose të një sistemi zgjedhor të kufizuar zhvillohet, për sa kohë që është nën udhëheqjen e Demokracisë, kërkon që pushteti të transferohet plotësisht në një asamble përbërëse, dhe për këtë qëllim përpiqet jo vetëm për votimin universal dhe jo vetëm për lirinë e plotë të agjitacionit, por edhe deri në rënien e menjëhershme të qeverisë cariste dhe zëvendësimin e saj nga një qeveri revolucionare e përkohshme. Më në fund, borgjezia liberale, e cila shpreh dëshirat e saj përmes drejtuesve të të ashtuquajturës ‘Partia Kushtetuese Demokratike’, nuk kërkon rrëzimin e qeverisë cariste, nuk përdor sloganin e një qeverie të përkohshme dhe nuk kërkon garanci të vërteta për të lejojë që zgjedhjet të zhvillohen në një mënyrë plotësisht të lirë dhe të saktë, në mënyrë që asambleja e përfaqësuesve të jetë një zgjedhës dhe përbërës me të vërtetë i të gjithë njerëzve. Në realitet, borgjezia liberale, e cila është shqetësimi i vetëm shoqëror i drejtimit që duhet të merret seriozisht, kërkon të arrijë zgjidhjen më paqësore të mundshme midis popullit revolucionar, dhe kjo do të thotë se ata, borgjezia etj. fuqia më e madhe, ndërsa populli revolucionar, proletariati dhe fshatarët do të merrnin më së paku fuqi.

Kjo është situata aktuale politike. janë tre drejtimet kryesore politike që korrespondojnë me tre forcat kryesore që  mbulojnë gjysmën e tyre të tyre, politikën e fshehtë dhe të fshehtë ndaj revolucionit me frazat me zë demokratik. Demokratët marrin parasysh detyrat e momentit. Ne gjejmë materiale të shkëlqyera në këtë drejtim në të dy rezolutat të cilat u miratuan së pari kohët e fundit nga “konferenca” e pjesës së shkëputur të partisë. Theështja se cila nga dy rezolutat vlerëson më saktë politikën e momentit dhe më saktë përcakton taktikat e proletariatit revolucionar është me rëndësi më të madhe, dhe çdo socialdemokrat që dëshiron të përmbushë detyrat e tij si propagandist, agjitues dhe organizator i ndërgjegjshëm për përgjegjësinë e tij , duhet ta studiojë këtë çështje me vëmendjen më të madhe dhe të mos marrë parasysh të gjitha konsideratat që nuk janë relevante.

Taktika e një partie kuptohet se nënkupton veprimin e saj politik, ose karakterin, drejtimin dhe metodat e veprimtarisë së saj politike. Rezolutat taktike miratohen në një kongres partie në mënyrë që të përcaktohet saktësisht veprimi politik i ndërmarrë nga partia në tërësi në lidhje me detyrat e reja ose në lidhje me një situatë të re politike. ka të bëjë me çështjen e re është se cilat metoda praktike ekzistojnë për të mbledhur një asamble vërtet përbërëse të zgjedhur nga të gjithë njerëzit (teorikisht, çështja e një asambleje të tillë përbërëse është shumë kohë më parë dhe më herët se nga të gjitha palët e tjera zgjidhet zyrtarisht nga Social Demokracia në programin e saj partiak). Kur njerëzit janë thyer me qeverinë dhe masat shohin nevojën për krijimin e një rendi të ri, partia që i ka vendosur vetes qëllimin e rrëzimit të qeverisë duhet domosdoshmërisht të marrë në konsideratë se çfarë qeverie në vend të do të vijë qeveria e vjetër, e rrëzuar. Për t’iu përgjigjur në mënyrë të duhur kësaj pyetjeje, partia e proletariatit të vetëdijshëm për klasën duhet të sqarojë qartë sa vijon: së pari, rëndësinë e një qeverie të përkohshme revolucionare në revolucionin që po zhvillohet aktualisht dhe në të përbashkët.

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch