Home » Lajme, Opinione » Detyrimi i demokracisë sipas të drejtës ndërkombëtare

Detyrimi i demokracisë sipas të drejtës ndërkombëtare

Ali Hertica 

Demokracia përfaqësuese është sistemi politik më i përhapur në botë sot. Në të njëjtën kohë, në një numër vendesh, institucionet dhe garancitë demokratike janë subjekt i erozionit me pasoja të rënda për popullatën përkatëse. Kjo do të thotë, për shembull, që autoritetet shtetërore po dëmtojnë sundimin e ligjit dhe / ose liritë themelore. Ky vëzhgim vlen për të gjitha rajonet e botës dhe zhvillimet e fundit kanë treguar se Evropa gjithashtu nuk është imune. Sidoqoftë, ka edhe zhvillime premtuese, si në Myanmar, ku sapo ka filluar një seancë parlamentare në qeverinë e parë të zgjedhur në mënyrë demokratike në më shumë se 50 vjet. Megjithatë, disa shpresë për demokratizim kanë zhgënjyer: deri më tani Pranvera Arabe – seria e protestave antiqeveritare që filluan rreth pesë vjet më parë – nuk ka çuar në një demokratizim të plotë në rajon. 

Përkundër këtij sfondi, mund të duket befasuese për një numër të avokatëve ndërkombëtarë që një detyrim i demokracisë duhet të jetë një parim ekzistues i ligjit ndërkombëtar publik. Sidoqoftë, ky është saktësisht rezultati thelbësor i tezës sime “Detyrimi i demokracisë sipas ligjit ndërkombëtar”. Në bazë të kësaj, detyrimi për demokracinë është pjesë e ligjit të konventave ndërkombëtare dhe të së drejtës zakonore ndërkombëtare. Ky rregull juridik ndërkombëtar përfshin katër kërkesat e mëposhtme nga shtetet, mbajtja e zgjedhjeve të rregullta, të lira dhe konkurruese,  ekzistenca e një sistemi shumëpartiak, garantimi i të drejtave themelore të njeriut dhe ligjshmëria kushtetuese ose më saktë prania e një shteti nën sundimin e ligjit. Detyrimi për demokracinë, ndër të tjera, mund të rrjedh nga dokumentet ndërkombëtare (shiko “Dokumentet Ndërkombëtare të Demokracisë 

Detyrimi për demokracinë ka një dimension abstrakt dhe konkret për shtetin në lidhje me të drejtën ndërkombëtare. Dimensioni abstrakt është që njerëzit janë sovranët e vetëm dhe, prandaj, ekziston një angazhim për transferimin e sovranitetit të njerëzve – i cili bazohet në sovranitetin e individit si sovran i mirëfilltë i ligjit ndërkombëtar – shtetit si një parakusht për sovranitetin e shtetit. Kjo ide bie në kundërshtim me konceptin klasik të sovranitetit, i cili alokon sovranitetin secilit shtet a priori dhe nuk kërkon ndonjë transferim të sovranitetit. Dimensioni konkret do të thotë për shtetet jodemokratike, për shembull, se parimi i mosndërhyrjes u garanton atyre më pak mbrojtje nga ndërhyrjet e jashtme. Ekzistenca e detyrimit për demokracinë gjithashtu ka pasoja shumë të gjera për vetë rendin juridik ndërkombëtar. Një shembull është se ky parim i ri luan një rol të rëndësishëm për kalimin e së drejtës ndërkombëtare drejt një sistemi juridik ndërkombëtar që është i kushtetutshëm dhe i bazuar në vlera. 

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch