Home » Lajme, Opinione » Dialogu nuk ofron hapësirë​​për gjuhë të urrejtjes në debate Televizive

Dialogu nuk ofron hapësirë​​për gjuhë të urrejtjes në debate Televizive

Ali Hertica

Preferenca specifike politike e njerëzve nuk është e rëndësishme në debate poltike, tensionet e prekshme që ngarkohen politikisht një ndjenjë të pafuqisë për të përmirësuar situatën e tyre që kanë krijuar subjette poltike për shoqërin . Më shpesh kamntë bëj me një formë më të lehtë të përjashtimit, deklaratat ‘ne-ata’,kur dëgjoj që njerëzit bëjnë deklarata të ashpra ose të dëmshme, por menjëherë e filloj bisedën dhe kryesisht bëj pyetje. Jo gjykuese apo gjykuese, por eksploruese sepse jam për prejardhjen e ideve të përjashtimit.

Tendenca për të përjashtuar shpesh është e lidhur me normat dhe vlerat në kundërshtim, duke mos pranuar (ose duke mos ditur) që të tjerët të merren me një numër të gjërave ndryshe. Vitet e fundit (pjesërisht për shkak të Punës Sociale) më ka ardhur mendja se shumë njerëz me të cilët punoj nuk e dinë bazën e një demokracie, ata nuk e kuptojnë se çfarë do të thotë dhe çfarë kërkon kjo nga njerëzit. Liria është e bukur, por kërkon edhe përgjegjësi. Përgjegjësia për sjelljen e vetë dhe për sjelljen me tjetrin. Për të arritur këtë, ndihmon të njiheni me personin tjetër dhe kjo është ajo që ndodh në një dialog.

Një dialog nuk fton shpesh gjuhë urrejtje , kjo është ndoshta bukuria e metodologjisë së një poletikani . Nëse rregullat e diskutimit respektohen nga të gjithë pjesëmarrësit, nuk do të ketë vend për gjykim ose bindje. Dialogu ka të bëjë me shkëmbimin e përvojave personale rreth një teme të caktuar. Pjesëmarrësit nuk mund të thonë atëherë “Unë nuk pajtohem me këtë” ose “kjo nuk është e mundur sepse …”. Janë përvojat e dikujt. Bëhet interesante kur njerëzit pyesin për këto përvoja. Pastaj të tjerët fitojnë njohuri për ato përvoja dhe prejardhjen e tyre të mundshme. Hulumtimi i kësaj së bashku mund të çojë në një pasqyrë të re të jo besimit parimor dhe intelektual të një poletikëbërsi por duhet të të pranojmë dallimet e njëri-tjetrit,dhe jot ë vije deri tek rrahjet verbale që kjo do humb peshen e debatit nga akteret poltikë.

Një dialog i mirë kërkon një udhëheqës të trajnuar mirë të diskutimitdhe një moderator professional e jo moderator nxitës. Dikush që e sheh atë se ndiqen të gjitha hapat e dialogut, që të gjithë flasin proporcionalisht dhe mbi të gjitha se respektohen rregullat e diskutimit.

Mund ta imagjinoj që dikush që ka ide shumë të ndryshme (politike) do të dalë vetë nga dialogu sepse nuk ofron vend për të gjykuar dhe bindur. Dikush me sjellje jo-sociale ‘duke nisur një dialog’, nuk do të jetë i nevojshëm. Unë nuk do ta bëja këtë. Dialogu duhet me qenë shum konstruktiv parimor dhe të ketë fjalor intelektual dhe jo fyrje  por një gjuhë shumë i butë,por tek ne debate po shndoorhet ne fyrje shum naïve ku vjen deri tek konflikrti  dhe asesi nuk Duhet guxim të jesh i prekshëm dhe të ndash përvojat personale me dikon të cilin ka të derjt të thot atë qka mendon . Këto  debate  mund të jetë shumë konfrontuese dhe të ofrojë një pasqyrë për besimet tuaja të keq politikisht dhe ntelektualisht si jo i pjekur në masën e duhetu poltike.

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2020 KosovaLindore · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch