Home » Histori, Lajme » Do i godasim rrenat serbe ne UNESCO !

Do i godasim rrenat serbe ne UNESCO !

Deri me ardhjen e turkut e gjerë në shekullin XV-të, nuk kishte shtet serb, nuk kishte organizim të një shteti të mirëfilltë serb. Vladimir Çoroviq, në historian serb shkruan: “Dushani e krijoi një principatë e cila nuk ishte serbe, por e përzier, e përbërë nga Serbët, Helenët dhe Arbanasit (Shqiptarët). Qëllimi tij ishte që të pushtonte Konstantinopolin dhe të bëhet trashëgimtarë i Imperatorisë së kohës. Car dhe si i tillë, sundimtar i Ballkanit dhe i serbëve të tij (?) (në atë kohë serbët ishin në pakicë e Car Dushani- arbanas ortodoks.)”. Ndërsa studiuesi tjetër serb Lazo Kostiq shton: “ Nemanasit (Nemanjiqët-sipas atij) kishin mundur të sundojnë Bizantin, por jo serbët” (Sepse nuk kishte Serbi). Historia serbe flet ndryshe, flet ndryshe dhe e gënjen historinë ndryshe.
Por kush ishte Stefan Nemanja ?
Letra e një prifti orortodoks serb “serb” për të treguar të kaluarën tonë të përvehtësuar nga serbët.
“Shokut Skender Rizajt
Nuk di a jeni te njofur me prejardhjen e dinastisë se Nemanjiqve, e cila ka sunduar me shtetin mesjetar te Nemanjiqve, nga shekulli XII -XIV .
Sipas nje teorie greke dhe te shënimeve ne Hillendar, ajo është me origjine Shqiptare dhe i ka takuar fisit Nimani. Nimanet njeher ishin katolike, pastaj ortodoks, pas ndarjes se kishave dhe te skizmes me 1054 . Me vone, me ardhjen e Turqve (osmaneve ) jane islamizuar . “
“Fisi Nimani eshte shkruar si“Nemane“(greq.) kurse Stefan Nemanea si“Stefan Nemane“(greq.) gjithashtu edhe ne Hilendar eshrte shkruar me emrin Stefan Nemane. Prandaj ne shqiptimin e me vonshem te Shqipes e ka marr leximin itacistik Nimani, e me heret eshte lexuar Nemane .
Me sllovenizimin e te lexuarit te fjales Nemane, ne mesjeten e vonshme eshte pervetsuar fjala Nemanja (nga metateza e shqipes : Nemanaj . ).
Nga fisi nimani kan mbetur trashigimtaret e Nimanasve te tanishem nga te cilet ka ne rrethinen e Prizerenit dhe ne vet Prizren …..Kjo eshte persa i perket etimologjise Nemanjiqi, ç – iqi.“
“Nimanajt kane sunduar sipas te drejtës kanunore deri me 1354, kur Car Dushani e ka nxjerr Kanunin e vet, i cili është përplot me te drejta te vjetra kanunore shqiptare . Kanuni ka pretenduar te zhduke te drejtën e vjetër kanunore te Shqiptareve dhe legjislacionin dhe jetën juridike ta rregulloj sipas shembullit bizantin, por me 1389 u përmbys shteti i Nemanajve kurse populi iu ka kthyer zakoneve, te cilet jane ruajtutur sot e ksaj dite te serbet (skizmatiket Shqiptare ) dhe Shqiptaret ne Kosove, me saktë ne metohi (dukagjin ) .
Kjo eshte dëshmia e dyte e cila vërteton se Nemanjiqet ishin me prejardhje shqiptare”. ….”Nemanja ne fillim nuk ka qene zhupan i madh por eshte quajtur“Dorezon – dëshmitar i madh“
Kurse me vone ne ndikimin e grekeve dhe sllaveve e ka marr emërtimin thirrjen e zhupanit te madh .
Si dorezon i madh shprehje shqipe = sundimtar; sinonim i shprehjes sundia e cila përdorej ne mesjete ka pasur kalorësi dhe njerez te vet, te cilët ishin kalorësit e bujaret e tij, e nëpërmjet te te cilëve ka sunduar . Kjo është dëshmia e 4 per metodën shqiptare te sundimit te dinastisë Nimani ne Seerbinë mesjetare .
Unë te gjitha këto i di sepse e zotëroj mire gjuhen e vjetër greke, dhe e di edhe gjuhen shqipe duhet te jete shqiptar skizmatik – shka dhe zakonet shqiptare . Per kete arsye ju njoftoj qe kete element dhe fakt ta keni parasysh ne punen tuaj te ardhme, nese keto gjer me tani nuk i keni te njohura . Ndersa deshmite origjinale per piken 1 mund ti gjeni ne Hilendar kurse te tjerat mund t’i gjeni ne Metohi (Dukagjin ) sidomos ne punimet e Dr. Milutin Gjuriqiqit .
“Kjo është letra anonime e një popi ortodoks i cili thotë: Na falni qe nuk mund te neshkruhem nen kete informat, sepse, si serb (shqiptar – skizmatik ) frikesohem .“ (20.IX.1985)
Pra shqiptar -skizmatik . Pra shka -shkije. . Ne i quajtëm shkije se ata ishin vetëm të fesë ortodokse dhe flisnin shqip. Pra ata ishin shqiptarë.
Kurse Vula e Stefan Nemanit , gjendet ne Muzeun e Beogradit: e shkruar greqisht .

Vula - 3Lexohet qartazi Nemani

Vula - 2Nga muzeu i Beogradit : Pečat velikog župana Stefana Nemanje, 1166–1199. (?) godine Zaveti i poruke. Stefan Nemanja – devet vekova « Narodni muzej u Beogradu
(https://www.pinterest.com/elaelam/srbija/
Vula - 1

The seal of Grand Zupan Stefan Nemanja, one of only two verified surviving specimens, acquired in 1978 by the National Museum in Belgrade. The charter this seal was originally attached to no longer survives, but the style and Greek it is written in indicate it as part of the rich late-12th century diplomatic activity of the rejuvenated Raskan court.( http://www.srpskoblago.org/serbian-history/serbian-medieval-history/rulers/stefan-nemanja.html
Fahri Xharra,24 10.15

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch