Home » Lajme, Opinione » Drejtësia si koncept thelbësor i filozofisë politike

Drejtësia si koncept thelbësor i filozofisë politike

Ali Hertica

Çfar është politika, është një pyetje kryesore e filozofisë politike. Përgjigja e kësaj pyetje do të përcaktojë kryesisht se si një autor zhvillon një filozofi politike. Në politikë, megjithatë,  fillimisht mendojmë për sisteme ose institucione politike, siç janë parlamenti, partitë politike ose pushtetarët. Për të mbajtur të organizuar lëndët e filozofisë politike dhe për të përqendruar studimin, disa filozofë sugjerojnë kufizimin e filozofisë politike në meta-studimin kritik të këtyre sistemeve dhe institucioneve, ose vetëm në koncepte themelore politike siç janë demokracia, ndarja e pushteteve dhe diskutojnë lirinë e shprehjes.

Por mbase fusha e politikës shkon edhe më tej. Në një farë kuptimi, mund të thuhet se “fuqia” është uniteti i fushës politike. Sapo marrëdhëniet e pushtetit ose pushteti janë të pranishme diku, flitet për politikë dhe tema ka të drejtë për kërkime brenda filozofisë politike. Shpërndarja e pushtetit nuk është e pranishme vetëm në parlament, por edhe në bashkëveprimin e përditshëm midis njerëzve ose institucioneve që ne nuk i shohim domosdoshmërisht si politikë, siç është arsimi.

Të tjerët e marrin drejtësinë si koncept thelbësor i filozofisë politike. Në atë rast, filozofia politike kërkon një përkufizim të drejtësisë dhe shoqërive që janë në përputhje me këtë. Ende të tjerët i shohin gjithçka që jeton së bashku dhe shoqëria si pjesë e filozofisë politike. Ndoshta fusha e filozofisë politike bëhet shumë e gjerë. Në këtë kuptim, filozofia politike dhe filozofia shoqërore, e cila përqendrohet në lidhjet shoqërore dhe të jetuarit së bashku midis njerëzve, pothuajse përkojnë.

Subjektet e filozofisë politike kështu mbulojnë një fushë të gjerë dhe shpesh kanë një bazë të përbashkët me pikëpamjet etike të një filozofi ose çështjen e vetë njeriut: antropologjia filozofike. Diskutohen të dy hetimet bashkëkohore në strukturat politike, shpërndarjen e pushtetit dhe institucionet, si dhe pyetje abstrakte për natyrën e drejtësisë, fuqisë apo lirisë. Si e tillë, filozofia politike është ndonjëherë pjesë e një sistemi më të madh metafizik dhe etikes.

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch