Home » Lajme » Dridhet Gjeneva para OKB-së nga tupani e ciftelia me valle e këngë nga Lidhja e Prizrenit deri tek pavarësia

Dridhet Gjeneva para OKB-së nga tupani e ciftelia me valle e këngë nga Lidhja e Prizrenit deri tek pavarësia

Mirishahe Limani- Hiler, anëtare e organizatës botërore „Rrethi i Grave të Kombeve të Bashkuara » (CAGI) njëherit përfaqësuese e Kosovës në këtë evenement me karakter ndërkombëtar i tha agjencisë informative « Presheva Jonë » se Kosova me flamurin e vet shtetëror edhe pse ende jo anëtare e OKB-së u prezentua në menyrë dinjitoze si shtet pralele me vebdet tjera te OKB-së. Edhe më interesante dhe impozonte atmosferën e bëri prezentimi i shkelqyeshëm i kengëtareve dhe valltarëve të SHKA « Ilirët » nga Lausanna nën drejtimin e z.Ilir Bytyci, kryetar i shoqatës.

Nën organizimin e organizatës joqeveritatare „Rrethi i Grave të Kombeve të Bashkuara » (CAGI) me sli në Gjenevë për nder të përfaqësuesve dhe delgacioneve ndërkombëtar që aktualisht gjenden në disa konferenca ndërkombëtare si atë të ILO-s, Këshillit për të Drejtat e Njeriut ka organizuar një koncer të madh me kengëtarë e valltarë të të gjitha vendeve botërore, anëtare të OKB-së. Me ketë rast u prezentua jo vetëm muuzika, vallja dhe kultura e popujve të ndyrshëm por edhe kuzhhina, specilaitet e tyre. Mirishahe Limani- Hiler, anëtare e organizatës botërore „Rrethi i Grave të Kombeve të Bashkuara » (CAGI) njëherit përfaqësuese e Kosovës në këtë evenement me karakter ndërkombëtar i tha agjencisë informative « Presheva Jonë » se Kosova me flamurin e vet shtetëror edhe pse ende jo anëtare e OKB-së u prezentua në menyrë dinjitoze si shtet pralele me vebdet tjera te OKB-së. Edhe më interesante dhe impozonte atmosferën e bëri prezentimi i shkelqyeshëm i kengëtareve dhe valltarëve të SHKA « Ilirët » nga Lausanna nën drejtimin e z.Ilir Bytyci, kryetar i shoqatës.
Për herë të parë në ketë manifestim me karakter ndërkombëtar mori pjesë edhe Kosova si me muzike e kengë e valle ashtu edhe me spacilaitet dhe kuzhina shiqptare nga më të lamrishmet duke filluar nga lëngjert (kushti e deri tek flijat, ku na ra ketu në sy edhe bureku, sarma, tatlija, bakllava etj…)

Anëtarja e organizate botërore organizatës joqveritatare „Rrethi i Grave të Kombeve të Bashkuara » (CAGI) Mirishahe Limani- Hiler, njëherit përfaqësuese e Kosovës në këtë evenement mjaft interesant i tha agjencisë informative « Presheva Jonë » se « ky është një prezenim i parë dhe hisorik i Kosovës, shqiptareve në këtë manifestim të tillë me nibvel ndërkombëtar..ku Kosova, shqiptarët u prezentuan jo vetëm me muzikë, dhe valle të tyre para botës por edhe me speciallitete e larmishme të kuzhinës sonë. Në këtë manifestim ndërkombëtar ku Kosova edhe pse ende nuk eshtë anëtare e OKB-së u prezentua në menyrë dinjitoze. Edhe më inetresante dhe impozonte atmosferën e bëri prezentimi i shkelqyeshëm i kengëtareve dhe valltarëve të SHKA « Ilirët » nga Lausanna nën drejtimin e z.Ilir Bytyci, kryetar i shoqatës.

Për 60 minuta, sa i ishin rezervuar çdo komuniteti botëror, kosovarët kanë kënaqur të pranishmit me këngë e valle, me tinguj të daulleve e çiftelive, që dridhën Gjenevën. Paraqitja e kosovarëve ishte frymëzuese edhe për faktin se në vend kremtohej 133 vjetori i Lidhjes së Prizrenit dhe çlirimi i vendit para 12 vjetëve.

Madje sa hetuam dhe vërjtëm nga kontaktet dhe bisedat e veprimatres dhe shkrimtares Mirishahe Limanit-Hiler aty nuk bëhej bisedë vetëm për flija e këngët e « rrushe rexhën » por, në njëfarë mënyre ky manifestim u shfrytëzua mirë edhe për lobim për njohje të Kosovës ku aty ishin pjesëmarrës shumë ambasadorë e përfaqësues të delgacioneve të ndryshme të vendeve botërore që aktualsith po marrin pjesë në disa konferenca ndërkombëtare në Kombet e Bashkuara në Gjenevë.

Për herë të parë nga ky organizues (CAGI) përmes ” me qendër në Gjenevë është futur në programin muzikor edhe prezentimi i disa valleve me motive kosovare dhe këngë shqipe. Para qindra pjesëwmarrësve nën qiellë të hapur u prezentuan Flamur Shala me kengën „Dridhe n‘Shkup e Shkodër”, pastaj qifti Aferdita Veseli-Krasniqi dhe Shpejtim Krasniqi me këngën „Kosova, Kosova..” e cila morri më shumti durtroktitje nga gjitha kngët e hujaa në atë pasidte. Po ashut u mirëpritëne dhe Këngët potpuri nga SHKA „Ilirët” të përcjellur nga valltaret Kosovare dhe Kaltrina Nishori , Bajram Mazreku e Zamira Bytyci, Valon Smajli e tj..

Gjenevë, 12 qershor /AIK-Presheva Jonë

Please share your own thoughts and buy papers online experiences in the comments section of this post

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress