Home » Lajme, Opinione » Edukimi është çelësi i suksesit dhe i përparimit

Edukimi është çelësi i suksesit dhe i përparimit

Ali Hertica

Fjala Evropë nënkupton kulturë dhe kultura qëndron në thelbin e Bashkimit Evropian. Pa e kuptuar plotësisht kulturën,  evropianët, rrezikojmë ta fshijmë historinë tonë të gjatë, të përbashkët e nganjëherë të vështirë. Ne rrezikojmë ta humbim identitetin tonë të pasuruar me llojllojshmëri gjuhësore, artistike e kreative, të cilat e bëjnë kontinentin tonë një vend unik. Edukimi është njëra prej pikave më të forta të kulturës evropiane. Duke qenë se Kosova nuk  është pjesë e familjes evropiane, trajtimi i edukimit si një prioritet strategjik është qenësor. Edukimi është çelësi i suksesit dhe i përparimit. Vetëm një shoqëri e cila investon në edukim mund të ecë përpara. Qeveriae Kosovës duhet të jetë , profesionistët në arsim, dhe shoqëria civile të gjithë duhet të punojnë për ta bërë prioritet të Kosovës edukimin cilësor të të gjitha nivelet . Arsimimi duhet t’i plotësojë nevojat e tregut për gjemeratat e ardhëshme të shoqëris Kosovare . Sistemi arsimor në Kosovë vazhdon të mbetet i politizuar nga të gjitha subjektet politike  nga niveli parashkollor e deri në atë akademik. Kështu vlerësojnë përfaqësuesit e  shoqëris civil dhe vetë qytetari ku sipas të cilëve, në dekadën e fundit arsimi kosovar është degraduar maksimalisht dhe i tjetersuar thujse tërsiht nga titullaret analfabet që sot ligjeroin në universitete private që murran tituj gjat natës,kjo tragon se si qeveritarët e folin gjuën në parlament me nj pislluk te flliqur gjat debatev.dhe kjo tregon se ku ka degrade shoqëria dhe arsimi Kosovarë.

Në gjuhën e të folurit, sa që është vështirë të kthehet në binarë normal. Problemi më shqetësues për të gjitha shkollat e vendit, janë emërimet politike e korruptive, e që në shumë raste, emërimi i udhëheqësve të institucioneve arsimore në të gjitha nivelet dhe mësimdhënësve, bëhet jashtë profileve të tyre. Ky sistem ka qenë rreth e rrotull që nga fillimi i epokës postmoderne.

Në Hollandë, arsimi përgjithësisht kuptohet se do të thotë: transferimi i njohurive, aftësive dhe qëndrimit brenda një strukture të përcaktuar nga qeveria nga njerëz të trajnuar për atë qëllim. Është shumë e qartë për ne që po ndiqni arsimin, është e nevojshme të jesh i aftë të marrësh pjesë në shoqëri. Më pas, është shkruar shumë për atë njohuri, aftësi dhe qëndrim të nevojshme dhe si duhet t’i mësojmë ato. Në atë mënyrë ne mund t’i përgatisim studentët mirë për shoqërinë dhe t’u japim atyre një diplomë të denjë. Shpesh thuhet se pa diplomë nuk ka të ardhme.

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch