Home » Lajme, Opinione » Gjyqësori dhe Demokracia – Teoria e shtetit

Gjyqësori dhe Demokracia – Teoria e shtetit

Ali Hertica

Në “opinionin publik” – formimi i mendimit nga klasa në pushtet përmes përfaqësuesve të tij (politikanë, profesorë të shquar, zyrtarë, avokatë, etj.) – ideja doli në pah për të fuqizuar gjykatësit. Kjo do t’i përgjigjet projekteve diktatoriale të liderëve të ekstremit të djathtë. Bazuar në përvojat e fundit shpjegojnë pse kjo nuk është një zgjidhje progresive dhe çfarë është pikëpamja Marksiste e të njëjtit gjyqësor.

Kohët e fundit ka pasur disa shqetësime për rolin e gjyqtarëve në vendimmarrjen politike. Demagogët e krahut të djathtë si Geert Wilders, veprojnë kundër ndikimit të gjyqësorit në vendimmarrjen politike.

Filozofia politike tregon këtë në mënyrën e zakonshme duke deklaruar se është një e ashtuquajtur ‘dikastokraci’, një shtet në të cilin qeverisin gjyqtarët. Vullneti demokratik i popullit do të shkatërrohej nga gjykatësit e lirshëm që duan të imponojnë të gjitha llojet e gjërave, siç janë masat mjedisore .

Nga ana tjetër, ekzistojnë mbrojtës liberalë dhe ‘të majtë ‘të gjyqtarëve, të cilët me krenari thonë se ka një shtet kushtetues me një trias politica, ndarjen e pushteteve (legjislative, ekzekutive, gjyqësore), dhe se ky është një pasuri e shkëlqyeshme që duhet të mbrohet kundër njerëzve në popull.

Disa prej tyre shkojnë më tej dhe argumentojnë për më shumë ndikim nga gjyqtarët, siç bëri GroenLinks në të kaluarën, kur avokoi mundësinë që gjyqtarët të testojnë legjislacionin kundër Kushtetutës. Sipas disave, kjo do të ishte një garanci kundër futjes së legjislacionit reaksionar, diskriminues nga një kabinet i ardhshëm i djathtë ekstrem.Shteti duket se është një institucion shumë i ndërlikuar. Të gjitha llojet e qeverive në nivele të ndryshme, me të gjitha llojet e departamenteve, dhe organe të ndryshme ekzekutive dhe gjyqësore. Të gjitha kishin një strukturë të ndryshme nga Republika Romake, qytetet-shtetet në Greqinë antike dhe mbretëritë egjiptiane. Të gjitha llojet e shteteve kanë struktura shumë të ndryshme. Ato mund të jenë monarkiste ose republikane, të centralizuara, federale ose të decentralizuara. Megjithatë ka diçka që i bashkon. Ato janë një pushtet mbi shoqërinë, bazuar në një monopol (relativ) të dhunës. Në rastin e fundit, një shtet përbëhet nga ‘seksione të veçanta të njerëzve të armatosur’ (F. Engels), sot në formën e policisë dhe ushtrisë.

Nga vjen shteti? Për pjesën më të madhe të ekzistencës njerëzore, njerëzit jetonin në komunitete të vogla pa para dhe pa një makinë shtetërore. Shteti u krijua me fillimin e shoqërisë së klasave. Kur, pas revolucionit bujqësor, produktiviteti njerëzor u ngrit në një nivel që ishte një tepricë, kështu që të gjithë nuk duhet të punonin më në prodhimin e ushqimit, u ngrit mundësia e ndarjes së punës dhe gjithashtu e skllavërisë.

Pronarët e skllevërve ishin një pakicë kundër skllevërve; për të mbajtur marrëdhënien e skllavërisë, ata kishin nevojë për një forcë të armatosur që mund t’i mbante skllevërit në skllavëri. Këto departamente speciale të njerëzve të armatosur ishin në zemër të shtetit. Sigurisht që ka evoluar dhe pjesët e tjera janë shtuar me shekuj,gjatë ndryshimit.

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2020 KosovaLindore · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch