Home » Lajme, Opinione » Globalizimi një kërcënim për demokracinë dhe gradualisht drejt teknokracisë

Globalizimi një kërcënim për demokracinë dhe gradualisht drejt teknokracisë

Ali Hertica

Pjesa hyrëse për konceptet dhe teoritë ofron pika të shumta fillestare për një diskutim të qëndrueshëm. Sipas përkufizimit të tij, Kievid fillon nga koncepti i demokracisë liberale .Një (sistem politik) që bën të mundur zgjidhjen e konflikteve në mënyrë paqësore dhe të rregullt mbi bazën e vendimeve të shumicës dhe marrjen e marrëveshjeve për organizimin e shoqërisë, duke garantuar liritë dhe të drejtat e rëndësishme të qytetarëve

Pra, bëhet fjalë për strukturën e shoqërisë, jo vetëm për shtetin. Kjo më duket se është një pikë e rëndësishme sepse sjell edhe lidhje të tjera jashtë kavanozit të frikshëm të djathit të Hagës në kriteret e demokracisë. Padyshim që pasi ka një nxitje të madhe brenda kësaj kavanozi djathi për ta bërë shtetin sa më të vogël, duhet të flasim më urgjentisht për një shoqëri demokratike jashtë Hagës. Për demokracinë ekonomike për shembull. Fatkeqësisht, kjo është pak larg nga qëllimi i këtij libri. Kontrolli i njerëzve që punojnë në kompaninë e tyre mungon. Shpërndarja e prosperitetit mund të shihet si një temë që është një shtrirje e njërës nga dy pikëpamjet për demokracinë e diskutuar në të gjithë librin: vizioni social-kolektivist kundrejt liberal-individualist. Kjo e fundit është e kufizuar në barazi zyrtare, liri negative dhe ndërhyrje të pakta shtetërore. E para promovon lirinë pozitive, barazinë sociale dhe pjesëmarrjen e qytetarëve edhe jashtë kohës së zgjedhjeve. Për krahasim, mbaj mend dallimin e filozofit. Kush, në veçanti, dëshiron të vizualizojë anën e prodhimit, ashtu si qasja social-kolektiviste, do të tërheqë vëmendjen për çështjet e shpërndarjes, barazinë sociale, fuqinë ekonomike, paratë, taksat, etj. Në përgjithësi, Kievid mbetet më shumë në anën e kontributit.

Shumica vendos,ky është mendimi i përgjithshëm për demokracinë. Në praktikë, duket se ka ende disa arinj në rrugë. Nëse shikojmë demokracinë e shohim një zhvendosje të pushtetit nga parlamenti në qeveri. Opozita ka pak për të thënë nëse gjithçka kopjohet në një marrëveshje të madhe koalicioni. Pastaj ekziston pushteti i katërt, shërbimi civil që shpesh tejkalon fuqinë dhe ndikimin e përfaqësuesve të popullit. A nuk jemi gradualisht në teknokraci. Dhe sa demokratike janë këto parti politike.

Kievid me të drejtë i kushton një kapitull të tërë të gjitha çështjeve të qytetarisë dhe pjesëmarrjes, dhe pastaj jo vetëm gjatë zgjedhjeve, por veçanërisht midis zgjedhjeve. Nga njëra anë, është mirë që kjo mundësi të ofrohet më shumë se më parë, veçanërisht në nivelin e qeverisë lokale. Nga ana tjetër, duhet të kemi parasysh që pjesëmarrja është mjaft e pabarabartë nga pikëpamja e përfaqësimit të të gjithë qytetarëve. Shoqëria civile e grupeve të qytetarëve dhe organizatave që e mban gjallë demokracinë përmes pjesëmarrjes, veprimeve dhe iniciativave të veta për një shoqëri të gjallë, përbëhet nga shumica e të arsimuarve. Ashtu si shumë politikanë dhe nëpunës civilë, ato janë procedura racionale dhe respektojnë. Qytetarët e zemëruar që përgjigjen në atë që ata mendojnë se është një sulm ndaj “njerëzve normal” shpesh e kanë kontrolluar atë. “Ne nuk po dëgjohemi”.

Ajo që ata japin pa dashje është një përgjigje tiranike. Demokracia politike nuk ka të bëjë me atë që do të bënte qytetari nëse ai do të ishte shefi, por ajo që do të dëshironte si rregull për një shoqëri ku askush nuk është përgjithmonë në kontroll të një tjetri.

Globalizimi nënkupton një rritje të problemeve ndërkuftare, por lidhjet ndërkombëtare, siç është Bashkimi Evropian, deri më tani nuk kanë qenë në gjendje t’i zgjidhin ato në një mënyrë demokratike. Por ku është saktësisht kërcënimi? Këtu më mungon perspektiva e demokracisë ekonomike. BE sigurisht që ka një deficit demokratik si niveli i katërt i qeverisë. Por shkaku i kësaj mungesë janë kryesisht blloqet ndërtuese neoliberale të bashkëpunimit evropian dhe forca madhore e shumëkombëshe që janë të vështira për t’u kontrolluar. Unë shoh një problem këtu, por globalizimi si një kërcënim i veçantë? Të njëjtat shkaqe po prekin edhe demokracinë kombëtare.

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress