Home » Lajme, Opinione » Historinë e shkurtër të filozofisë në politikë

Historinë e shkurtër të filozofisë në politikë

Ali Hertica 

Politika nuk mund të bëjë pa filozofinë e saj të miqve. Kriza e kabinetit e ka bërë të qartë atë, mendojnë filozofët Gude dhe Roovers. Timeshtë koha që politikanët të heqin dorë nga dëshira e tyre për reformë dhe të bëjnë vetë-reflektim në një Dhomë të Tretë.Në slitë që është jeta perëndimore sot, të gjithë marrim vendime shumë shpejt. Një turp, sepse edhe pse dëmtimi dhe turpi ju bëjnë automatikisht më të mençur, mund të bëhet më shpejt dhe më pa dhimbje, sipas filozofëve Daan Roovers dhe René Gude. Ata së fundmi prezantuan “Historinë e shkurtër të filozofisë”. Me këtë broshurë kompakte dhe pesë leksione dëgjimi nga Gude, ata duan të ndihmojnë lexuesit dhe dëgjuesit.Filozofimi, ose reflektimi mbi motivet tuaja dhe përpilimi i një pamjeje botërore nga shumë copa njohurish që fitoni, mund të parandalojë vuajtjet. Dhe gjithashtu një krizë kabineti, sepse politika nuk mund të bëjë pa filozofi. Kjo ishte deklarata aktuale që Gude dhe Roovers bënë gjatë prezantimit të tyre.Por, sipas kryeredaktorit të Filosofie Magazine Roovers, politikanët aktualë duhet të kishin filluar të filozofonin më herët. “Nuk kishte kuptim një javë para rënies.” 

Në punën e tyre të fundit, autorët marrin një ndarje klasike të trefishtë në filozofi: njohja e botës në ndryshim (fizis), njohja e gjuhës dhe mendimit (logot) dhe njohja e moralit dhe zakoneve (etos). Këto elemente, thonë ata, gjenden tek çdo filozof i madh dhe janë thelbësore për politikën.Physis, logos dhe ethos u bënë të nevojshëm vetëm kur njerëzit filluan të jetonin në qytete dhe kërkonin mënyra më komplekse për të punuar së bashku. “Homo sapiens jetonin në savanë në grupe deri në 150, grupe më të mëdha u shpërbënë”, thotë Gude, drejtor i Shkollës Ndërkombëtare të Filozofisë në Leusden. “Por në një qytet me 300,000 njerëz, ne kemi nevojë për ligje, një forcë policie, institucione për t’i mbajtur gjërat së bashku. Këto janë zgjidhje politike që nuk mund t’i nxirrnim nga natyra, por duhej t’i gjenim vetë. Filozofia me fizikën, logot dhe ethin e saj ishte e domosdoshme në këtë. Ajo siguroi një bazë të plotë “. 

Në kohët klasike, qytetarët e qyteteve demokratike greke kishin shumë nevojë për një bazë të tillë. Ata u lejuan të marrin pjesë në vendime për organizimin e shoqërisë dhe u kërkohej të dinin botën e tyre. Ata duhej të ishin në gjendje ta shprehnin atë njohuri me fjalë dhe një vizion moral ishte gjithashtu i domosdoshëm. Ata ishin politikë. Dhe filozofët ishin atje për t’i stërvitur ata në kët

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch