Home » Lajme, Opinione » Homogjeniteti kulturor është i rëndësishme në debatin politik

Homogjeniteti kulturor është i rëndësishme në debatin politik

Ali Hertica

Termi është abuzuar në debatin politik për të sulmuar opinione të padëshirueshme ose me kundërshtim politik. Cila vlerësohet se është vepër penale, një regjim krimi ose krim? Pjesërisht, është një gjykim “i natyrshëm” që rrjedh nga traditat dhe përvojat kulturore të vetëdijshme, specifike kulturore dhe pjesërisht nga një vendim politik. Ajo që mund të jetë një krim ekonomik për një socialist mund të jetë qëndrimi i këshillueshëm për një çlirimtar.

Në fillim, ne duhet të përcaktojmë atë që është kulturore normale dhe jo; çfarë është e drejtë dhe çfarë është e gabuar, dhe krijoni një kornizë të hartuar nga komuniteti ose tradita (mençuria e mbledhur ose gjeneratat e kaluara) për të përcaktuar atë që është juridikisht normale dhe anormale; çfarë është e mirë dhe çfarë është e keqe. Vlerat dhe konceptet themelore kulturore janë themeli, hartimi i ligjit ligjor, vetëm një kornizë. Decisionshtë i domosdoshëm një vendim radikal për “normalen”, i cili në vetvete nuk mund të jetë pluralist.

Një supozim themelor është i domosdoshëm për çdo konsideratë të mëtejshme. Për mua, qeniet njerëzore kanë një vullnet të lirë dhe një vetëdije, pra, janë përgjegjës për veprimet ose mosveprimet e tyre. Njerëzit formohen nga grupi i tyre gjenetik dhe mjedisi i tyre. Ideologjitë nga e majta mohojnë një vullnet të lirë dhe një personalitet individual (ata shohin vetëm kolektivë, klasa, raca, etj.) Dhe e shohin një mendje njerëzore si një “pllakë bosh”. Nga atje është një hap i vogël për të parë njerëzit që veprojnë penalisht si viktima të rrethanave dhe objekteve të pafavorshme ose ri-shoqërizimin e përpjekjeve vetëm dhe për të shmangur dënimet – reaksionarët që qëndrojnë në rrugën e përparimit të përjashtuar, ose natyrisht.

Shkencat që analizojnë sjelljen kriminale dhe veprimet dhe reagimet e viktimave të mundshme janë kriminalistikë dhe viktimologji. Të dy, brenda diskutimit publik, nuk janë të vendosura mirë, pasi sociologjia, shkenca politike, psikologjia dhe sferat e tjera që e quajnë veten shkenca njerëzore kanë detyra për të shpjeguar ose shpjeguar veprimet kriminale. Ky është parësor për luftimin efektiv të krimit.

Një shoqëri e paqësuar është ajo në të cilën një anëtar normal i asaj shoqërie mund të presë një mjedis pa krime dhe do të përjetojë krim ose kontakt me kriminelët si një përjashtim. Një zhvendosje në një numër të vogël kriminelësh tashmë mund të rrezikojë paqen dhe stabilitetin e një shoqërie dhe një shteti. Si rregull, mund të themi se njerëzit jetojnë në një gjendje të qetë nëse jo më shumë se gjysma e një “promille” – një e dhjeta ose një përqind – ose popullsia është në burg; si dhe një forcë pune policore dhe gjykata penale si parakusht. Nëse numrat shkojnë drejt një ille promille ‘, problemet fillojnë

Homogjeniteti kulturor ose një popullsi është e rëndësishme. Shkalla e imigracionit legal dhe, veçanërisht, i paligjshëm është i rëndësishëm. Struktura e popullsisë sipas moshës dhe gjinisë është e rëndësishme, pasi rreth 90 përqind e krimeve të dhunshme janë kryer nga meshkuj midis moshës 15 dhe 35 vjeç. Si dhe legjitimitetin e institucioneve, veçanërisht të bazuara në besim; ruajtja e rrënjëve kulturore dhe stabiliteti; dhe më e rëndësishmja nuk është vetëm ajo që përcakton kodi penal, por “bëj” dhe “don” kulturor, dhe fuqia detyruese dhe pranimi i përgjithshëm i normave kulturore. Numrat mesatarë nuk na tregojnë asgjë. Sidomos në shoqëritë etnike, fetare ose ekonomikisht të ndryshme, ne gjithmonë kemi një përqendrim në një bashkësi specifike dhe situatën e tyre. Krimi mund të luftohet vetëm në nivel lokal.

Besnikëria dhe besimi janë thelbësore për drejtësinë dhe një sistem pune të ligjit. Asnjë rregull i ligjit nuk është i mundur pa besim thelbësor. Kjo do të thotë besueshmëri, stabilitet dhe vërtetësi në sjellje, sjellje dhe shpallje gojore. Prandaj, është konstruktive të mbash ligjin të qartë, të thjeshtë, të shkurtër dhe të përmbahesh nga legjislacioni “i motorizuar”. Ligji gjithashtu nuk do të shërbejë për ndonjë kult. Rekomandohet një dozë e shëndetshme ose skepticizëm.

Besimi dhe besimi duhet të jenë të ndërsjellë midis qytetarëve dhe organeve të shtetit, dhe midis vetë organeve shtetërore. Nëse dispozitat e ligjit, veçanërisht e drejta penale, bëhen të këqija dhe të lodhshme (në të kaluarën, ndarjen dhe kontrollin e fluksit dhe tani sistemet e kuotave dhe rregulloret e dyshimta të gjuhës së urrejtjes) vetë ligji është tallur, dhe bindja e nevojshme nuk do të kuptohet më. Nëse organet shtetërore nuk kujdesen për ligjin ose nuk u interesojnë se çfarë bëjnë dhe thonë organet përgjegjëse, q

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress