Home » Opinione » Ideologjia në tipologjinë ekzistuese të “shteteve” sipas karakteristikave sociale

Ideologjia në tipologjinë ekzistuese të “shteteve” sipas karakteristikave sociale

Ali Hertica

Shteti është një formë e organizuar historikisht e organizimit të pushtetit politik brenda një shoqërie të caktuar dhe territorit sovran. Shteti përmes një sistemi të organeve të krijuara posaçërisht kryen funksione që synojnë përgjithësisht ruajtjen e sovranitetit dhe integritetit të shoqërisë, me karakteristikat e tij të qenësishme historike, kulturore, kombëtare, fetare dhe karakteristika të tjera.

Në sistemin e strukturës politike të shtetit ekzistojnë persona të tillë politikë dhe juridikë si autoritete kishtare dhe laike, të cilat kishin funksione dhe funksione të ndryshme, dhe hynë në marrëdhënie të ndryshme midis tyre: nga mbështetja e ndërsjellë deri në konfrontim. Pozicionet e tyre paracaktuan kryesisht natyrën dhe format e marrëdhënieve shtet-kishë, si dhe shkallën e ndikimit të fesë mbi shtetin dhe shoqërinë. Kjo është ajo që na lejon të shtojmë një shenjë ideologjike në tipologjinë ekzistuese të “shteteve” sipas karakteristikave sociale dhe ekonomike, formës së qeverisë dhe strukturës së brendshme. Në këtë rast, historia e marrëdhënieve midis shtetit dhe feve botërore (në format e vetë-organizimit karakteristike për to) gjatë dy mijëvjeçarëve të kaluar mund të kuptohet si pasqyrim i procesit të shfaqjes, formimit dhe evolucionit të dy llojeve të shteteve: klerik (konfesional) shtet dhe laik.

Mund të argumentohet se kalimi nga një shtet klerik në një sekular për shumicën e vendeve moderne ka ndodhur. Në Evropë, ky proces zgjati për tre shekuj, megjithëse në lidhje me secilin nga vendet specifike ai mund të ndryshonte në kohën e tij. Kjo ishte një lëvizje drejt përparimit, por lëvizja ishte e vështirë, e vështirë, tragjike, sepse kapërcimi i rezistencës kokëfortë të “vjetër” ndodhi në formën e trazirave shoqërore që sollën vuajtje dhe mundime të pashprehura për popujt e Evropës. Shfaqja e një shteti laik ishte paracaktuar historikisht nga i gjithë procesi i ndryshimit të strukturës politike dhe shoqërore të shoqërisë dhe zhvillimit të saj përgjatë rrugës së diferencimit të sistemeve shoqërore (politikë, ligj, kulturë, fe, shkencë, arsim). Revolucionet, të cilat ishin një pasojë dhe manifestim i përplasjes së formave të vjetra dhe të reja të jetës shoqërore, “shkatërruan” shtetin e vjetër konfesional dhe hapën hapësirë​​për formimin praktik të një shteti laik.

Sot, është lloji laik i shtetit që është karakteristik për shumicën e shteteve që janë anëtare të Kombeve të Bashkuara (KB). Në fakt, vetë koncepti i një “shteti demokratik” nënkupton tashmë llojin e tij “botëkuptimi” – një shtet laik. “Sekularizmi”, “liria e ndërgjegjes” bëhen një lloj lidhjeje e shoqërisë, duke siguruar stabilitetin e saj shoqëror dhe mundësinë e zhvillimit demokratik.

Shum shtet kanshkuar rrugën e saj të ndërtimit të një shteti laik. Ishte shumë e gjatë dhe kontradiktore, e cila në formën më të përgjithshme shpjegohet me kompleksitetin dhe ngurtësinë e historisë politike të vendit. Në historini , mund të gjurmohet një model i përgjithshëm: duke ruajtur unitetin ideologjik dhe ideologjik, indiferentizmin politik të shtetit dhe kishës shtetërore), institucioni i kishës rrëzohet gradualisht nga sfera politike, ai transferohet në gjendjen e “shtojcës” së makinës shtetërore dhe shtetëzim i plotë, sekularizim i dhunshëm i pasurisë së kishës.

Në të njëjtën kohë, idetë e të menduarit të lirë, toleranca, sekularizmi i shtetit, ndarja e kishës nga shteti, etj., Gjithashtu u ngritën dhe u përhapën në shoqërinë ruse. Dhe ato nuk mund të konsiderohen në asnjë mënyrë si një lloj “huazimi mekanik” Shkurt 1917 shënoi fillimin e ndërtimit të një shteti laik. Ajo bazohet në një interpretim të ndryshëm sesa në një gjendje klerike të çështjeve juridike që lidhen me të drejtat dhe liritë e njeriut dhe qytetarit, ku gjëja kryesore është: parimi i ndarjes së kishës dhe shtetit. Kuptimi i tij politik dhe juridik do të thotë që shteti

refuzon të drejtat e tij të së kaluarës për të vendosur përkatësinë fetare të detyrueshme për subjektet e saj (qytetarët) dhe kontrollin mbi besimet e tyre fetare; rrjedh nga fakti se liria e ndërgjegjes nuk është vetëm liri e zgjedhjes fetare .

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch