Home » Lajme, Opinione » Integrimi Evropian dhe transferimi i fuqive në BE

Integrimi Evropian dhe transferimi i fuqive në BE

Ali Hertica 

Një pikë e fortë e një parlamenti me dy dhoma është se është e mundur të rivlerësohen faturat. Pyetja është nëse ky avantazh përdoret në mënyrë optimale në variantin holandez të sistemit bicameral. Sistemi aktual gjithashtu nuk ofron një zgjidhje të mirë për rrezikun e rrënjosur të konfliktit midis Shtëpive. Në vendet e tjera, Senati zakonisht ka fuqinë për të kthyer faturat, ose Shtëpitë mund të bëjnë kompromise përmes një komiteti të përbashkët. Këto janë mundësi tërheqëse që komisioni shtetëror po i konsideron seriozisht. Komisioni shtetëror po heton gjithashtu nëse Senati nuk duhet të zgjidhet më mirë në dy faza, siç ndodhi deri në 1983. 

Kushtetuta do të ishte më e përshtatshme për pikëpamjet bashkëkohore dhe zhvillimet e tanishme shoqërore. Sidoqoftë, Kushtetuta është mjaft e vështirë për tu ndryshuar. Në këtë procedurë, Senati gjithashtu mund të hyjë në një pozitë të cenueshme. Kjo është arsyeja pse komisioni shtetëror po shikon procedurën e ndryshimit të Kushtetutës. Një opsion është që leximi i dytë i ndryshimeve tani do të bëhet në mbledhjen e unifikuar të Shtëpive. Besimi në parlamentin holandez është i lartë, veçanërisht në krahasim me vendet e tjera. Sidoqoftë, Dhoma e Përfaqësuesve duhet t’i kushtojë më shumë vëmendje cilësisë dhe fizibilitetit të legjislacionit. Ajo gjithashtu do të jetë në gjendje të tregojë më shpesh se nuk është vetëm një kontrollues i qeverisë dhe një arenë e luftës politike për vlerat, por edhe një institut që në tërësi promovon interesin publik dhe nga atje vepron në emër të popullatës Hollandeze. Komisioni Shtetëror po heton një numër opsionesh që Shtëpia të veprojë më shpesh në rolin e fundit, me qëllim të shoqërisë në vend të qeverisë dhe palëve. 

Detyrat dhe ndikimi i qeverisë kombëtare janë zvogëluar. Në vitet e fundit, detyrat kanë qenë të decentralizuara në një numër fushash të rëndësishme të politikave, siç janë kujdesi (kujdesi, kujdesi i të rinjve, pjesëmarrja), menaxhimi i natyrës dhe planifikimi hapësinor. Për më tepër, ekzistojnë privatizime dhe privatizime të detyrave të qeverisë që meritojnë vëmendje, veçanërisht transferimi i detyrave dhe kompetencave të qeverisë qendrore tek organet e pavarura administrative . Me të gjitha këto transferime detyrash, pyetja ngrihet deri në çfarë mase përfshirja e qeverisë qendrore mund të zgjasë akoma: problemi i hartimit të të ashtuquajturës “përgjegjësi të sistemit”. Komiteti shtetëror po shqyrton dëshirueshmërinë e një numri standardesh të qarta, procedurale dhe të parakushtuara (në lidhje me hapësirën financiare, kontrollin demokratik dhe një rol koordinues të Ministrit të Brendshëm dhe Marrëdhënieve të Mbretërisë), të cilat ndoshta mund të ankorohen në një Akt të Decentralizimit . Kërkesat për përgjegjshmërinë e tyre (financiare) duhet të forcohen. Në parim, shifra e agjencisë do të ishte e preferueshme për spin-off të reja, sepse përgjegjësia e ministrisë – ndryshe mbetet plotësisht e paprekur. 

Integrimi Evropian dhe transferimi i fuqive në BE kanë ndryshuar dhe nganjëherë kanë zvogëluar ndikimin dhe fuqinë autonome vendimmarrëse të parlamentit holandez. Kjo zhvendosje e përgjegjësive dhe ndikimit në fushën e BE-së nuk është pa probleme. Për shembull, ekziston ende një deficit demokratik, veçanërisht për shkak se nuk ka një sistem parlamentar të plotë në nivelin e BE-së: nuk ka qeveri evropiane që është përgjegjëse dhe ka nevojë për besimin e Parlamentit Evropian në të gjitha fushat e politikave. Për më tepër, qytetarët në Hollandë nuk e përjetojnë Parlamentin Evropian si parlamentin e tyre. Megjithëse Traktati i Lisbonës i ka dhënë Parlamentit Evropian dhe parlamenteve kombëtarë më shumë autorizime, grupi i duhur i kontrolleve dhe balancave në nivelin e BE-së nuk është gjetur ende, as nuk është gjetur ekuilibri i duhur midis qeverisë dhe parlamentit në procesin e trajtimit. të çështjeve të BE-së. Një ligj evropian që mbron sigurimin e informacionit në parlament, mbështetje më të mirë administrative, kontroll të përmirësuar gjyqësor dhe rivendosjen e një Komiteti Parlamentar të përbashkët do të ishin zgjidhjet e mundshme për t’u marrë me këtë.Komisioni Shtetëror dëshiron të konsiderojë seriozisht zgjidhjet e mundshme të përshkruara në Pozicionin e Ndërmjetëm. Ndonjëherë, për shembull në lidhje me reformimin e sistemit zgjedhor për Dhomën e Përfaqësuesve, opsionet e përshkruara më lart do të peshohen më nga afër. Në raste të tjera, për shembull me formatorin e zgjedhur, operacioni i saktë duhet të përshkruhet në detaje. Në raste të tjera, siç është rregullimi i fushatave politike dixhitale, rezultatet e rezultateve të fundit duhet të publikohen. 

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch