Home » Lajme, Opinione » Intoleranca shpesh buron nga besimet e forta ose ekstreme

Intoleranca shpesh buron nga besimet e forta ose ekstreme

Ali Hertica

Më në fund, nga studimet historike mund të bëhet e qartë se toleranca është gjithnjë një ndërthurje praktike dhe ideale. Historia e tolerancës është histori e kompromiseve të fituara me vështirësi politike dhe juridike. Shtë gjithashtu një histori e vendimeve të përditshme të marra nga qytetarët e Evropës së hershme moderne. Kompromiset politike që shpesh nuk arritën të kënaqnin secilën palë fillimisht do të respektoheshin dhe vlerësoheshin me kalimin e kohës. Vendimet praktike të qytetarëve se si të jetojnë me të tjerët do të krijonin gjithashtu një themel të rëndësishëm për pranimin e përgjithshëm të tolerancës nga Evropianët. Në shekujt e gjashtëmbëdhjetë dhe shtatëmbëdhjetë, toleranca nuk mbrohej ende si një ideal i pavarur siç është sot, por u mbajt si një mjet për shoqëritë që të funksionojnë dhe lulëzojnë. Një praktikë, e lindur nga interesat në kundërshtim dhe ndryshimi i besimeve, që është trashëgimia jonë historike dhe ideale si një detyrë për të ardhmen.

Por çfarë ndodhi me atë trashëgimi historike dhe çfarë u bë nga ideali i tolerancës? Ashtu si gjatë Reformimit, fetë janë përsëri arsyeja e shprehjeve të intolerancës. Intoleranca shpesh buron nga besime të forta ose ekstreme . Ai vetëm forcon mosbesimin dhe armiqësinë e kulturës laike ndaj fesë. Por mosbesimi ose jo, mbetet një fushë e rëndësishme beteje brenda së cilës luftohen konfliktet politike dhe kulturore.

Jo aq shumë sepse njerëzit janë relativisht fetarë dhe besimet e tyre gjithashtu shqetësojnë botën përtej dhe prandaj nuk mund të mbahen pas derës së përparme; por edhe sepse shoqëria moderne duhet të heqë dorë nga parimet e veta liberale për të ndaluar njerëzit fetarë të marrin pjesë në publik, debat demokratik me pikëpamjet e tyre.

Tani nuk mund të mohohet që njerëzit ndonjëherë humbasin të drejtat e tyre demokratike shumë shpejt. Me një shkrim të shenjtë në dorë dhe një thirrje për të vërtetën absolute të zbulesës hyjnore, disa mendojnë se mund t’i shpëtojnë ligjeve në fuqi.

Edhe politika laike nuk është imune nga idhujtaria e ngjashme, por më pas laike. Ndarja do të thotë që ligji nuk duhet t’i japë privilegje  askujt  ligji është mbi të  gjithë. Kjo do të thoshte që shteti është neutral, i paprekur nga çdo interes. Sidoqoftë, vlerat themelore si liria, barazia dhe toleranca janë me rëndësi absolute për shtetin modern, pasi të vërteta të caktuara  me ligj dhe Kushtetut.

Politika është  pra jotolerante nëse parimet e tyre absolute çojnë në përjashtimin ose dhunën ose kundërshtarëve të tjerë. Sidoqoftë, nuk është një mundësi për t’i hedhur në parim parimet politike. Ideologjitë , për shembull, të multikulturalizmit, liberalizmit ose humanizmit nuk kanë qenë në gjendje të zgjidhin problemin e intolerancës.

Nëse  politika nuk mund t’i referohen secilës domenin e tyre, privat dhe publik, dhe për më tepër, të dy sistemet politika bazohen në besime dhe vlera themelore, përveç që kanë ngjashmëri të caktuar me kohën , ku janë dënuar edhe ndaj njëri-tjetrit. Kjo nuk është gjithmonë e mirë për politikën. Megjithë idealizmin shumësorë multikulturor, pluralizmi fetar nuk është gjithmonë i favorshëm për kohezionin shoqëror.

Por partneriteti shtetëror laik gjithashtu po dështon. Shoqëria moderne perëndimore nuk ka qenë në gjendje të ofrojë një vizion bindës për kohezionin shoqëror dhe interpretimin e tij në të ardhmen. Në vend që të kërkonte ato vizione në bisedë me traditat  e shteti laik e ka kufizuar veten në mbrojtjen e të drejtës së grupeve për të formuluar pikëpamjet e tyre  dhe gjendjen njerëzore,por kjo politikë moderne .

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch