Home » Lajme, Opinione » Karakteristikat organizative të shoqërisë demokratike

Karakteristikat organizative të shoqërisë demokratike

Ali Hertica 

Në fund të shekullit të 19-të, shfaqja e familjes politike Social Demokratike u shoqërua nga një model i ri organizativ. Partitë e reja socialiste dhe socialdemokrate (ose partitë e punëtorëve) shpejt u shfaqën si parti masive, sipas terminologjisë së Maurice Duverger.1 Sidoqoftë, shenjat e para të rënies shihen nga fillimi i viteve 1970. Sot partitë Social Demokrate nuk i trembin më kundërshtarët e tyre politikë. Modeli i tyre organizativ ka pasur ditën e vet. Si erdhi deri te kjo? Si duhet t’i interpretojmë këto zhvillime? 

Para se të hyjmë në historinë dhe arsyet e zhdukjes së modelit organizativ social-demokratik, së pari shikojmë se çfarë saktësisht përfshin kjo në literaturën shkencore. 

Për ta bërë këtë, ne duhet të marrim parasysh një dallim klasik në atë literaturë, përkatësisht midis “partive socialdemokrate” dhe “partive të punëtorëve” nga njëra anë, dhe partive “socialiste” nga ana tjetër. Sepse kur flasim për modelin organizativ të Social Demokracisë, ne do të flasim kryesisht për kategorinë e parë të partive. Dhe megjithëse ato parti ndryshojnë ideologjikisht, edhe për sa i përket marrëdhënies së tyre me sindikatat, ne përsëri mund t’i përcaktojmë ato në të njëjtën mënyrë, siç do të tregohet më poshtë. Me partitë “socialiste”, të cilat kryesisht i gjejmë në Evropën Jugore, kemi të bëjmë me një model tjetër organizativ. 

Modeli organizativ i Demokracisë Sociale është bërë me porosi për një parti masive, d.m.th. një parti e strukturuar shumë dhe ka shumë anëtarë, shumica dërrmuese e të cilave janë me prejardhje punëtore. Partitë Social Demokrate të Suedisë (SAP) dhe Danimarkës (SD) dhe Partia e Punëtorëve Norvegjezë (ADN) mund të konsiderohen lloje ideale pas Luftës së Dytë Botërore në këtë kontekst. Megjithatë, nuk janë ato parti ato që janë në themel të krijimit të këtij modeli. 

Edhe para Luftës së Parë Botërore, Partia Social Demokrate Gjermane (SPD) – feneri i lëvizjes socialiste ndërkombëtare – u manifestua si një parti me një format shumë të veçantë. Më shumë se 300,000 njerëz ishin anëtarë në fillim të shekullit të kaluar (Tabela 1). Ky numër u rrit në më shumë se një milion në prag të Luftës së Parë Botërore. Sindikata socialdemokrate gjithashtu u zhvillua në mënyrë spektakolare gjatë asaj periudhe, për të mos përmendur organizatat e shumta ndihmëse të SPD, numrin e lartë të revistave të partisë dhe një numër mbresëlënës të ndërtesave të partisë. Aparati i partisë ishte një makinë e lyer mirë, me një numër në rritje profesionistësh, me pak fjalë, një burokraci e fuqishme.  

“Marrëdhënia e ngushtë” 3 me klasën punëtore është një tipar shumë i rëndësishëm i modelit organizativ të Social Demokracisë. “Nga një këndvështrim historik, në fund të fundit, Social Demokracia është organizata më e rëndësishme politike e klasës punëtore në rendin ekonomik capitalist.Kjo është gjithashtu e dukshme nga emrat e mjaft partive, për fjalën “punëtor”, “punëtorë” ose “punë” ‘nuk është kurrë larg, si në Partinë e Punëtorëve të Belgjikës (BWP), Partinë e Punëtorëve Social Demokratik (Hollandë), Partinë e Punëtorëve Socialist (Luksemburg dhe Spanjë), Partinë e Punës (Mbretëria e Bashkuar) dhe Partinë e Punëtorëve Norvegjisht. Familja socialiste është familje politike e klasës punëtore. Përshpejtimi në Revolucionin Industrial kishte lejuar që ajo klasë të rritet në mënyrë eksponenciale dhe të luajë një rol kryesor në ngritjen e socializmit. Nga ky këndvështrim, partitë Social Demokrate mund të konsiderohen si komunitete partis 

Në përmbledhje, pasi toni i ndryshimit shoqëror vendoset nga pikëpamje të tilla si kundër-shtet dhe kundër-shoqëri, parti socialdemokrate dhe aleanca e partive të punëtorëve me organizata të forta sindikale; zakonisht ata janë të lidhur organikisht me të dhe shumica e anëtarëve të tyre gjithashtu furnizohen nga ajo anë. Interesi i partisë vjen së pari me partitë e tipit Social Demokrat. 

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch