Home » Lajme, Opinione » Koalicioni PAN është përgjegjës për krizën politike aktuale dhe për bllokadën institucionale të Republikës së Kosovës

Koalicioni PAN është përgjegjës për krizën politike aktuale dhe për bllokadën institucionale të Republikës së Kosovës

Shkruan: Nehat Hyseni

Si të shpëtojmë dhe të dalim faqebardhë nga kriza politike aktuale dhe nga bllokada instucionale, është bërë preokupim kryesor i qytetarëve të shtetit më të ri dhe më të izoluar të Europës, Republikës së Kosovës.

Të pamësuar në demokraci dhe në pamundësi që të na çlironin nga Serbia fashiste e gjenocidale e Millosheviqit, “çlirimtarët” tanë, pa bombardimet e NATO-s 18 vjet më parë, Republika e Kosovës aktualisht është peng dhe e robëruar pikërisht prej tyre.

Edhepse nuk ditën, apo nuk mundën që me luftë të na çlirojnë nga Serbia, “krahu i luftës”, i grumbulluar kësaj here në koalicionin PAN ia arriti që ta bllokoj Republikën e Kosovës dhe institucionet e saj, sa herë që kishte nevojë.

Pra, edhepse nuk ditën e nuk mundën sa duhet të luftojnë, sa duket, ata ia kanë marrë dorën taktikave e marifetllëqeve dhe lojrave të pista politike, që të na bllokojnë.

Fillimisht u kujdesën që ta hartojnë një Kushtetutë “sui generis”, me demek “veç dynjasë”, për ta ngatërruar mozomakeq e për ta bërë lëmsh, për faqe të zezë këtë vend të bekuar, jofunksional dhe të ngatërruar e të nemur dhe të dënuar për të qenë vazhdimisht në krizë.

Madje, në krizë të dyfishtë: politike dhe institucionale.

Ky taraf politik i “çlirimtarëve”, i tubuar në koalicionin PAN, e ka fituar të drejtën e përjetëshme për zgjedhjen e kryetarit të Kuvendit të Kosovës, por jo dhe mundësinë, meqë nuk i ka numrat”, deklaroi përfaqësuesi i tyre, Enver Hoxhaj, në vazhdimin e gjashtë me radhë të Mbledhjes konstituive të 24 gushtit 2017. Dhe për këtë i ka fajet populli i Kosovës, meqë nuk diti apo mbase nuk dashti “të votoj si duhet”.

Sepse, sikur ta votonte koalicionin PAN “si duhet”, tani ata do i kishin numrat dhe pa kurrëfar problemi do e zgjidhnin kryeparlamentarin dhe Qeverinë e re të Kosovës, me Ramush Haradinajn si kryeministër.

Sikur të ishte Kushtetuta “si duhet”, apo sikur të ishte populli “si duhet”, tani do e kishim situatë politike të zgjidhur.

Pra, Kushtetuta ja një “defekt” serioz, meqë nuk e ka përcaktuar edhe emrin e kryeparlamentarit dhe të kryeministrit, pavarësisht “numrave”.

Sepse, sipas PAN-it, vetëm atëherë nuk do të kishim kriza politike e bllokada institucionale, kurse Republika e Kosovës do ishte shtet funksional e “demokratik”!

Pra, kriza politike dhe bllokada institucionale aktuale është imponuar artificialisht dhe padrejtësisht nga koalicioni PAN, me bekimin dhe dirigjimin e heshtur nga prapaskena të Presidentit Hashim Thaçi dhe me zbatimin e devotshëm dhe të paskrupullt nga Kadri Veseli e Ramush Haradinaj, ka pasoja të rrezikëshme dhe komprometuese për ekonominë e vendit dhe për imazhin e shtetit të Kosovës në botë.

Gjithësesi, koalicioni PAN është përgjegjës dhe duhet ta ndërpresë dhunimin e demokracisë dhe të praktikave të mirëfillta politike europiane, duke e zhbllokuar skenën politike aktuale dhe duke i hapur rrugë zgjedhjes së kryeparlamentarit dhe Qeverisë së re e institucioneve të Republikës ë Kosovës.

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2020 KosovaLindore · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch