Home » Lajme, Opinione » Komunikimi brenda shtetit konsiderohet komunikim social

Komunikimi brenda shtetit konsiderohet komunikim social

Ali Hertica

Dialogu si një zhanër i pavarur letrar dhe filozofik u shfaq në Greqinë antike gjatë periudhës së rëndimit të luftës ideologjike, me zhvillimin e demokracisë antike, pasi jeta publike në atë kohë ishte një përbërës thelbësor i jetës së polisit Grek dhe konsiderohej e suksesshme vetëm teknikë e të folurit publik dhe debatit publik. Zhanri letrar i dialogut është kryesisht i një karakteri filozofik dhe gazetaresk, në të cilin mendimi i autorit zhvillohet në formën e një intervistë-mosmarrëveshje të dy ose më shumë personave. Një dialog i tillë u bazua në traditën e komunikimit gojor intelektual në Greqinë antike. Burimi i traditës është veprimtaria e Sokratit. Një dialog i tillë si ai i Platonit, Lucianit dhe trashëgimtarëve të tyre përbënin një formë thelbësore të mendimit filozofik si dhe dialogu gazetaresk dhe artistiko-kritik .Dialogu antik, i përfaqësuar gjerësisht në veprën e Sokratit (në imazhin e Platonit) dhe të mendimtarëve dhe figurave socio-politike të asaj epoke, është bërë një pjesë e rëndësishme jo vetëm e Greqisë antike, por edhe e gjithë kulturës post-moderne e Evropës Perëndimore, një shembull i vërtetë i idealit klasik, i cili bazohet në njohjen e pluralizmit të mendimeve, etj. barazia e pozicioneve dhe pikëpamjeve individuale, njohja e parimeve universale të lirisë dhe vlera absolute e individit dhe shoqërisë civile në një unitet ambivalent me shtetin arstvom. Por dialogu nuk është vetëm një zhanër letrar, dramatik, gazetar apo filozofik. Dialogu është, para së gjithash, komunikim, komunikim, bashkëveprim. Për më tepër, është larg nga gjithmonë private, por edhe publike, domethënë adresuar shoqërisë, shtetit, qytetarëve të tij dhe institucioneve politike. Për më tepër, përveç dialogut Sokratik si një mënyrë e përbashkët për të gjetur të vërtetën, edhe në antikitet forma të tjera bashkëpunuese si dhe forma më emocionuese dhe madje edhe agresive të komunikimit politik agonal, zhanret dhe llojet e dialogut publik lindi. Tashmë Aristoteli zhvilloi një koncept, sipas të cilit politika aktuale duhet të jetë një ndërveprim komunikues i qytetarëve të barabartë, të cilët, duke informuar dhe ndriçuar reciprokisht njëri-tjetrin, fitojnë njohuri që u lejojnë atyre të zhvillojnë zgjidhjen më të pranueshme për jetën e tyre së bashku. Rolin më të rëndësishëm në këtë proces e luajti dialogu civil, për të cilin Aristoteli foli në një interpretim të gjerë, si komunikimi i qytetarëve brenda shtetit. “Ne i konsiderojmë qytetarët e atyre që marrin pjesë në gjykatë dhe në kuvendin kombëtar,” shkroi mendimtari antik .Në kohërat e lashta, Agora Atheniane u bë qendra e jetës laike dhe publike, administratës civile dhe gjykatës, vendi më i rëndësishëm i tregtisë dhe sipërmarrjes, skena e teatrit për dramën greke, një platformë për garat atletike dhe një vend i preferuar për diskutime intelektuale publike dhe tubime publike dhe tubime publike të qytetarëve. Fjala greke agora (greqisht tjetër άγορά) vjen nga folja me kuptimin “të mblidhen, të mblidhen”, domethënë të jemi bashkë. Ky emër ishte në përputhje me përcaktimin e agorës si vendi kryesor i takimit në qytet. Ishte agora e lashtë Greke që demokracia e lashtë i detyroi lindjes së saj në botë. Për dallim nga mësuesi i tij Platoni, Aristoteli kundërshtoi unitetin personal të qytetarëve brenda shtetit. “Nëse uniteti shkon shumë larg, atëherë shteti vetë do të shkatërrohet ..Fuqia shtetërore përfundon aty ku fillon jeta private, prona personale dhe sfera private. Shteti i Aristotelit nuk është një territor, nuk është një bashkësi banimi, por një sferë komunikimi, d.m.th., komunikim i qytetarëve. Shteti nuk është krijuar për të zgjidhur konfliktet ose për të zgjidhur fyerjet e ndërsjella. Shteti është “komunikim”, domethënë një dialog për organizimin e një jete të mirë . Qëllimi i shtetit është “jeta e mirë”. Në lidhje me këtë, Aristoteli shkruan: «Një qytetar është në të njëjtin qëndrim ndaj shtetit si marinari në një anije për pjesën tjetër të ekuipazhit. Edhe pse detarët në anije zënë të njëjtin pozicion … por disa përkufizime të përgjithshme do të jenë njësoj të zbatueshme për të gjithë; për lundrim të sigurt është qëllimi që të gjithë detarët në grumbull dhe secili prej tyre individualisht përpiqen. E njëjta gjë në lidhje me qytetarët – detyra e tyre është të kursejnë komunikimin që ata krijojnë, dhe komunikimi është sistemi politik “. Komunikimi është një koncept që përshkruan bashkëveprimin midis njerëzve ose aktorëve socialë. Komunikimi brenda shtetit konsiderohet komunikim social (politik). Por jo vetëm si një komunikim linear në formën e një mesazhi që po transmetohet nga një subjekt komunikimi (adresues) në një objekt (adresues), por si një subjekt – bashkëveprim subjektiv, domethënë nuk është një monolog i njëanshëm, por si dialog dialogu, një shkëmbim publik i mendimeve, informacionit, si mosmarrëveshje dhe diskutim të barabartë në mes tyre qytetarë në lidhje

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch