Home » Lajme, Opinione » Legjitimiteti demokratik zhvillohet përmes lapsit të kuq në Kosovë

Legjitimiteti demokratik zhvillohet përmes lapsit të kuq në Kosovë

Ali Hertica 

Në debatin publik dhe politik, çështja komplekse e legjitimitetit demokratik shpesh reduktohet në zgjedhje ose referendume.Me pak fjalë, legjitimiteti demokratik zhvillohet përmes lapsit të kuq. Legjitimiteti demokratik, megjithatë, ka një kuptim shumë më të gjerë. Nëse krahasojmë shoqërinë tonë në mënyra të ndryshme mbi lirinë individuale të qytetarëve rezulton në një shoqëri të hapur demokratike në ato vende bazuar në një debati me mendje të hapur është pak a shumë një iluzion. 

Në autokraci, si diskutimi demokratik i mbështetur nga debati mediatik ashtu edhe formimi i partive pengohen, në mënyrë që pushteti në autokraci të marrë tipare absolute. Ky përshkrim tregon se demokracia nuk ka të bëjë kryesisht dhe vetëm me të drejtën e votës, por mbi të gjitha lirinë në shoqëri, kur e karakterizojnë demokracinë kryesisht si liri, liri për të gjetur dhe thënë diçka. Shikuar në këtë mënyrë, shoqëria jonë është e përshkuar me procese demokratike. Një demokraci jetësore nuk bazohet vetëm në institucionet dhe procedurat që lidhen me të drejtën e votës dhe lapsin e kuq. Të gjitha çështjet e rëndësishme shoqërore janë vazhdimisht objekt i debatit shoqëror dhe ky debat përcakton kryesisht legjitimitetin demokratik të vendimmarrjes në shoqërinë tonë. 

Në kundërshtim me këtë, ulja e legjitimitetit demokratik në rregullin që vendos shumica (50% plus një). Ky është aktualisht realiteti politik si në Dhomën e Përfaqësuesve ashtu edhe në Senat. Ndoshta heqja – jo – e taksës së dividentit është një ilustrim i qartë. Një masë legjislative që u ra dakord në marrëveshjen e koalicionit u mbështet nga partitë qeveritare, pavarësisht nëse janë kundër vullnetit dhe falënderimeve. Sidoqoftë, presioni  nga debati publik ishte i madh dhe masa në fund të fundit u rrëzua. Kështu funksionon demokracia jonë. Nëse shohim vendimmarrjen gjyqësore, bëhet gjithashtu e qartë se ka një debat shoqëror të vazhdueshëm në lidhje me praktikën gjyqësore në raste individuale, por edhe kur bëhet fjalë për drejtimin e praktikës gjyqësore. 

Ky debat nuk ka të bëjë vetëm me temat e diskutueshme (në atë kohë) siç janë toleranca ndaj ilaçeve, eutanazia, aborti dhe e drejta për grevë, por edhe ashpërsia e dënimeve gjyqësore. Ligjvënësi ka marrë masa të caktuara, por është e demonstrueshme që gjyqtari ka ndjekur dëshirën shoqërore për një dënim më të rreptë. A ka legjitimitet demokratik ky zhvillim? Me duket Me pak fjalë, legjitimiteti demokratik ka të bëjë më shumë sesa lapsi i kuq, më shumë se rregulli 50% plus një, legjitimiteti demokratik e gjen themelin e tij në debatin e lirë në një shoqëri të hapur. Një debat që tregon dinamizëm dhe nuk ka asnjë rezultat fiks. Diskutimi shoqëror u ngrit në lidhje me vendimet dhe në lidhje me vendimindhe dhe diskutimet e nevojshme që tregojnë se politika – jo gjithmonë – ka fjalën e fundit. 

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch