Home » Lajme, Opinione » Liberalizmi në shkathtësinë e shoqërisë, e cila mund të korrespondon me idenë

Liberalizmi në shkathtësinë e shoqërisë, e cila mund të korrespondon me idenë

Ali Hertica

Tradita dhe besimi duhej të bënin rrugë për arsye dhe arsye, sepse shkencëtarët dhe filozofët vunë në dyshim këto njohuri të vjetra me ndihmën e empirizmit dhe racionalizmit. Mendimtarët e shkolluar gjithashtu luftuan kundër intolerancës dhe shpërdorimit të pushtetit nga kisha dhe shteti.

Iluminizmi solli ndryshime të mëdha në të menduarit për marrëdhëniet shoqërore, politikën, ekonominë dhe fenë. Shoqëria duhet të bazohet në arsye dhe jo në të drejta dhe detyra trashëgimore ose ide fetare. Mendimtarët e shkolluar bënë ide për sovranitetin dhe marrëdhëniet midis princit dhe subjektit, shtetit dhe qytetarit, lirisë dhe barazisë. Zbulimi dhe botimi i ligjeve natyrore stimuloi diskutimin për ndikimin e Zotit në jetën e përditshme. U formuluan idetë për ndarjen e kishës dhe shtetit dhe tolerancës fetare. Të menduarit për shoqërinë ideale forcoi besimin në mendjen dhe mendimin racional të njeriut, gjë që çoi në optimizëm dhe se shoqëria karakterizohej nga përparimi: ideja e përparimit.

Kontrastet u bënë të dukshme midis mendimtarëve të shkolluar. Në lëvizjet e moderuara që kërkonin një ekuilibër midis arsyes dhe traditës, dhe lëvizjeve radikale të bazuara në vlera universale si demokracia, barazia dhe liria e shprehjes. Për më tepër, mendimtarët e shkolluar diskutuan kufijtë e mundësive të mendjes dhe arsyes. Mendimtarët e shkolluar paralajmëruan për rrezikun e radikalizmit nga zbatimi i vazhdueshëm i racionalizmit.

Iluminizmi dhe idetë e tij u shfaqën kur fuqia e dinastive u centralizua dhe u zgjerua më tej në sferat politike, ekonomike, ushtarake dhe fetare. Legjitimimi për këtë zgjerim të pushtetit .Iluminizmi çoi në një ndryshim në kulturën politike. Idetë u bënë publike në mënyra të ndryshme. Monarkët duhej të merrnin parasysh opinionin publik në të gjitha sferat e jetës. Publikimi i ideve (radikale) të ndriçimit u monitorua nga afër dhe ndonjëherë ndalohej. Në disa vende, monarkët përqafuan idetë e shkolluara pa braktisur absolutizmin. Interesi publik si ide u bë gjithnjë e më i spikatur në këto princa. Kjo nuk do të thoshte se monarkët përfaqësonin gjithnjë interesin publik. Liberalizmi dhe socializmi bazohen në shkathtësinë e shoqërisë, e cila mund të korrespondon me idenë e ofrimit të shoqërisë që është lindur gjatë Iluminizmit. Sidoqoftë, idealet e shkollës interpretoached ndryshe në të dy lëvizjet. Ata mund të ndryshojnë në pikëpamjen e gomave për rolin e qeverisë në shoqëri dhe njoftimin e pyetjeve se ku mund të përmbahen sovraniteti. Liberalët theksuan vëmendjen e lirisë dhe mbrojtjen e individit kundër një shteti që dëshiron të rregullojë shumë automjet. Më 1848 këtë çoi në revolucione liberale në Evropë ka u formoqën për forcimin e pozicionit politik të borgjezisë dhe të dobësimin e saj të mbretërve. Jo gjithçka revolucionare i suksesshëm. Një shembull i tillë është Parlamenti i Frankfurtit. Ajo u formua në 1848 me delegatët e dhënë nga votimi universal i meshkujve. Parlamenti synonte një shtet unitar gjerman me një kushtetutë të gazetës nga parlamenti. Sidoqoftë, kjo dështoi sepse Prusia, shteti më i madh gjerman, nuk mori pjesë në takim. Për më tepër, parlamenti nuk ka një ushtri që mbrohet nga ndërhyrjet e shërbimi.

Socialist ideoqën për më shumë barazi në shoqëri. Në ditët e reja industriale të Krijuara nga industrializimi, Marksi pa prova për teorinë e plotëson kapitalizmi ndau shoqërinë. Kjo do të rezultonte në një luftë klassore që do të përfundonte me një revolucion në ofertën e dhënësve do të merrnin fuqi. Mjetet e shikimit dhe e themelimit të politikës më pas do të bëni në pronësi të komunitetit.

Si rezultat i reflektimit të sovranitetit të lejojë, gjithashtu vmendje nërrit për unitet mes qytetarëve që luftuan këtë sovranitet. Nacionalistët kërkuan otomata ku forcuan unitetit mes qytetarëve, do të gjeni si gjuha, kultura dhe një nga shërbimet e Lavdishme e Ndërkombëtare. Ky është një nacionalizmin një mjet i dobishëm për ata që mund të kenë fuqi për të promovuar unanimitet ndërmjet shtetit.

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress