Home » Lajme, Opinione » Luftimi i korrupsionit një sfidë të madhe

Luftimi i korrupsionit një sfidë të madhe

Ali Hertica 

Grupi i Bankës Botërore e konsideron korrupsionin një sfidë të madhe për qëllimet e saj binjake për t’i dhënë fund varfërisë ekstreme deri në 2030 dhe për të rritur prosperitetin e përbashkët për 40 përqind të varfër të njerëzve në vendet në zhvillim. 

Korrupsioni ka një ndikim joproporcional te të varfrit dhe më të prekshmit, duke rritur kostot dhe duke ulur aksesin në shërbime, përfshirë shëndetin, arsimin dhe drejtësinë. Korrupsioni në prokurimin e barnave dhe pajisjeve mjekësore rrit kostot dhe mund të çojë në produkte nën-standarde ose të dëmshme. Kostot njerëzore të barnave të falsifikuara dhe vaksinimeve në rezultatet shëndetësore dhe ndikimet gjatë gjithë jetës tek fëmijët tejkalojnë shumë kostot financiare. Pagesat jozyrtare për shërbimet mund të kenë një efekt veçanërisht të dëmshëm për njerëzit e varfër. 

Studimet empirike kanë treguar se të varfërit paguajnë përqindjen më të lartë të të ardhurave të tyre me ryshfet. Disa studime kanë sugjeruar që të varfërit mund të preken edhe pasi shihen si të pafuqishëm për t’u ankuar. Çdo dollar, euro, peso, juan, rupi, ose rubla e vjedhur ose e drejtuar keq, u heq të varfërve një mundësi të barabartë në jetë dhe parandalon qeveritë të investojnë në kapitalin e tyre njerëzor. 

Korrupsioni prish besimin te qeveria dhe minon kontratën sociale. Kjo është arsye për shqetësim në të gjithë globin, por veçanërisht në kontekstet e brishtësisë dhe dhunës, pasi korrupsioni ushqen dhe përjetëson pabarazitë dhe pakënaqësitë që çojnë në brishtësi, ekstremizëm të dhunshëm dhe konflikt. 

Korrupsioni pengon investimet, me efekte të qëndrueshme në rritjen dhe vendet e punës. Vendet e afta për t’u përballur me korrupsionin përdorin burimet e tyre njerëzore dhe financiare në mënyrë më efikase, tërheqin më shumë investime dhe rriten më shpejt. 

Grupi i Bankës Botërore pranon që korrupsioni vjen në forma të ndryshme. Kjo mund të ndikojë në ofrimin e shërbimeve, të tilla si kur një zyrtar kërkon ryshfet për të kryer shërbime rutinë. Korrupsioni mund të përcaktojë padrejtësisht fituesit e kontratave qeveritare, me shpërblime që favorizojnë miqtë, të afërmit ose bashkëpunëtorët e biznesit të zyrtarëve qeveritarë. Ose mund të vijë në formën e kapjes së shtetit, duke shtrembëruar mënyrën e funksionimit të institucioneve dhe kush i kontrollon ato, një formë e korrupsionit që shpesh është më e kushtueshmja për sa i përket ndikimit të përgjithshëm ekonomik. Secili lloj i korrupsionit është i rëndësishëm dhe trajtimi i të gjithë atyre është thelbësor për arritjen e progresit dhe ndryshimit të qëndrueshëm. 

Nrhyrja ndaj korrupsionit shpesh kërkon përpjekje të vendosura për të kapërcyer interesat e veta. Transparenca dhe qeverisja e hapur janë tipike pjesë e historisë, por rrallë e gjithë historia. Kur pakënaqësia popullore me korrupsionin dhe miqësinë arrin një pikë vlimi, shpërblimet politike për adresimin e korrupsionit mund të tejkalojnë kostot e prishjes së interesave. 

Në mungesë të përpjekjeve gjithëpërfshirëse të reformës, progresi mund të arrihet përmes proceseve më të mira dhe më të hapura, sistemeve profesionale të përgjegjësisë dhe përdorimit të teknologjive më të fundit të përparuara për të kapur, analizuar dhe shkëmbyer të dhëna për të parandaluar, zbuluar dhe parandaluar sjelljen korruptive. 

Grupi i Bankës Botërore përdor teknologji inovative për të forcuar performancën dhe produktivitetin e sektorit publik, për t’u përballur me korrupsionin dhe për të ndihmuar në rritjen e besimit dhe llogaridhënies, veçanërisht në mjedise më të brishta. 

Shumica e formave më të kushtueshme të korrupsionit në botë nuk mund të ndodhnin pa institucione në kombet e pasura: firmat e sektorit privat që japin ryshfet të mëdha, institucionet financiare që pranojnë të ardhura të korruptuara dhe avokatët, bankierët dhe llogaritarët që lehtësojnë transaksionet e korruptuara. Të dhënat mbi flukset financiare ndërkombëtare tregojnë se paratë po lëvizin nga vendet e varfra në vendet e pasura në mënyra që minojnë rrënjësisht zhvillimin. 

Korrupsioni është një problem global që kërkon zgjidhje globale. Grupi i Bankës Botërore ka punuar për të zbutur efektet e dëmshme të korrupsionit në vendet e saj klientë për më shumë se 20 vjet. 

Grupi i Bankës punon në nivel vendi, rajonal dhe global për të ndihmuar në ndërtimin e institucioneve të afta, transparente dhe të përgjegjshme dhe në hartimin dhe zbatimin e programeve antikorrupsion duke u mbështetur në ligjërimin dhe inovacionet më të fundit. Puna e Grupit të Bankës Botërore sillet rreth qëndrueshmërisë dhe ndryshimit të rezultateve duke ndihmuar aktorët shtetërorë dhe jo-shtetërorë të krijojnë kompetencat e nevojshme për zbatimin e politikave dhe praktikave që përmirësojnë rezultatet dhe forcojnë integritetin publik. 

Për më tepër, Grupi i Bankës Botërore punon me sektorin publik dhe privat, si dhe shoqërinë civile për të mbështetur përpjekjet për të parandaluar korrupsionin, për të përmirësuar mjetet juridike për të adresuar keqbërjet kur ato ndodhin si dhe për të punuar në drejtim të përmirësimit të sjelljeve, normave dhe standardeve të nevojshme për të mbështetur përpjekjet anti-korrupsion . 

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch