Home » Lajme, Opinione » Materializmi kundrejt idealizmit

Materializmi kundrejt idealizmit

Ali Hertica2Në filozofi, materializmi do të thotë që  fillon me faktin se realiteti ekziston në mënyrë të pavarur, pavarësisht mendimit tonë të këtij realiteti. Universi, planeti ynë, natyra … të gjithë kanë ekzistuar para se të kishte njerëz të formuar dhe se truri i njeriut ka filluar të zhvillohet. Idetë e popullit, pra, janë të ndara nga bota materiale, por janë një produkt i zhvillimit të biznesit në një fazë të caktuar.

Filozofia   përmblodhi materializmin  siq  vijon: “Nuk është vetëdija që përcakton të qenit, por duke qenë që përcakton vetëdijen.” Bota materiale kështu që në thelb përcakton vetëdijen dhe mendimin e popullit këtë e kaVetvendosja  nga ideologjia e njeriut me të merituar z Albin Kurti.

Siç, është bërë e qartë në seksionin mbi historinë, ngjarjet historike dhe aktuale nuk mund të kuptohen duke  u shqyrtuar. Vetëm idetë e disa figurave qendrore si Albin Kurit Visar Imeri, Glauk Konjufca me  shumë motive, ku ne duhet të shohim se çfarë janë forcat shoqërore në fund të fundit të përcaktuara e se si individët veprojnë.  

Idetë nuk bien nga qielli, por janë një pasqyrim i forcave shoqërore që ekzistojnë në një moment të caktuar të zhvillimit ekonomik të një shoqërie dhe janë të përcaktuara nga marrëdhëniet ndërmjet  klasave të ndryshme shoqërore të bazuara në këtë zhvillim.

Mbrojtësit e Demokracisë  duke filluar pikëpamjen e kundërt, atë të idealizmit (në kuptimin filozofik të fjalës). Ata i përshkruajnë ngjarjet dhe aktivitetet e “figurave të mëdha historike”, ose një konflikt të vlerave dhe ideve. Ata e shohin ndërgjegjen njerëzore si diçka të ndarë nga bota reale. Ata nuk e shohin se një shoqëri njerëzore të zhvilluar nga forcat materiale dhe sociale, e cila është reflektuar në një betejë ndërmjet ideve të caktuara, por është rezultat i një sekuencë të ideve.

Kjo çon në ngjarje të caktuara nuk do të shpjegohet në aspektin e forcave shoqërore dhe natyrore, por në bazë të “hyjnore do të” intervenimit të shenjtë, apo edhe shpirtrat. Kundërshtari i parë i materializmit ishte edhe feja, e cila është një shembull i të menduarit “idealist”.

Idealizmi çon në mënyrë të pashmangshme në përfundimin se ka disa duar të padukshme është që ndërhyn në ngjarje. Një zot apo një forcë shpirtërore që udhëzon ndërgjegjen njerëzore. Për një materialist nuk është aq shumë diçka që e ka krijuar njeriun, por diçka që është shpikur nga njerëzit.  Filozofi francez ka thënë: Nëse një trekëndësh i  matematikës do të jetë në gjendje të mendojnë për një, që do t’i jepte tre palë mendime. Materializmi është duke u përpjekur për të gjetur një shpjegim për të gjitha fenomenet, duke përfshirë ekzistencën tonë dhe ekzistencën e universit. Ne përpiqemi për të gjetur një shpjegim në natyrë.

Gjatë gjithë zhvillimit të një shoqërie të klasës, është përdorur nga ana e klasës sunduese për të justifikuar vlerat e përcaktuara dhe të mbrojë madje fenë.

Priftërinjtë u shkëputën  nga puna direkte produktive të jenë të aktivizuara në administratë. Si rezultat i kësaj, ata filluan për të fituar më shumë kontroll mbi burimet e shoqërisë dhe ata ishin pjesë e klasës sunduese. Krishterimi filloi si një formë proteste, por është marrë plotësisht përsipër nga klasa sunduese. Kjo ishte një institucion represiv, por edhe pronari më i madh në botë!

Në ditët e sotme feja na ka pak ndikim dhe është gjithnjë e më shumë zëvendësohen me “shpjegimet shkencore” që justifikojnë pabarazitë dhe shfrytëzimin në shoqëri. Disa ekspertë, si Desmond Morris thonë se problemet e varfërisë, inteligjencës, agresioni dhe madje krimet janë përcaktuar gjenetikisht. Se kjo është në trupin tonë, duke shkaktuar  një ndarje të thellë të shoqërisë njëri të jetë i pasur dhe një tjetër për të gjithë jetën e tyre në mjerim ulur.

Idealistet  jo, megjithatë, mendojnë se një njeri është biologjikisht apo të predispozuar kulturalisht. Ne nuk mendojmë se situata sociale e një personi përcaktohet një njeri në anën tjetër nuk ka lindur nga biologjia, të tilla si argjila formohen tërësisht nga mjedisi shoqëror. Nuk është një ndërveprim dinamik midis të dyjave. Në fakt, ekziston një marrëdhënie dialektike mes dy elementeve të cilat shoqëria i zhvillon dhe individëve brenda asaj shoqërie.

Mr.Ali Hertica

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress