Home » Opinione » Medvegja , Bujanoci dhe Presheva të hapin zyrë për zhvendosurit !

Medvegja , Bujanoci dhe Presheva të hapin zyrë për zhvendosurit !

Shkruan: Refik  HASANI 

Banorët e Krahinës shqiptare të mbetur padrejtësisht ende nën amdinistrimin e serbisë , pas qershorit 1999 deri më tani kemi  mbi 50 mijë banorë që u zhvendosën , u dëbuan dhunshëm , vetëm e vetëm ti lëshojn trojet e tyre stërgjyshore .

***

Pas zgjedhjeve lokale të mbajtura sivjet më 6 maj  në Bujanoc dhe Preshev të parashifet që të formohet dhe ngriten nga një zyrë për të  zhvendosurit dhe dëbuarit  shqiptarë që tani më kan qëndrim në Kosovë , Maqedoni dhe vende të tjera . Kurse Komuna e Medvegjës ka shtyer zgjedhjet lokale që do të mbahen më 24 qershor edhe për këtë Komunë vlen që të formoj këso zyre .

 

Këto tri komuna edhe pas mbi dhjetë vjet nuk kanë asnjë një ofertë serioze për kthimin e të zhvendosurve në trojet e tyre. Pse nuk është marrë inciativa deri më tani që të hapet nga një zyrë e OSBE-së  që do të mbykqyrë kthimin e të zhvendosurve  edhe nëpër disa bashkësi lokale si në ate të Banjës së Sijarinës, Tupallës, Zarbicës , Muhocit dhe Karadakut të Preshevës . Është ndier nevoja që të hapen edhe zyra për kthim, për marrjen e informative dhe investime për të dëbuarit e luftës . Qeveria e serbisë sillet sikur nuk ka patur fare luftë të armatosur dhe zhvendosje të mbi 50 mijë banorëve që i kanë lëshur trojet e tyre nga pushteti agresiv i serbisë . Medvegja , Buanoci dhe  Presheva duhet të ken nga një program , nga një projekt a platform afat shkurtër , afat mesëm dhe afat gjatë , me një dinamizëm për kthimin e të zhvendosurve për t’ju krijuar kushte për kthim të gjithë atyre që dëshirojn të kthehen në trojet e tyre  . Të zhvendosurit  sidomos të Komunës së Medvegjës në Malësi të Bujanocit dhe në Karadak të Preshevës .

 

Në  zonat  kufitare që kufizohen me kufirin administrativë me Republikën e Kosovës  në një të afërme të afërët  gati  se do  të mbeten pa asnjë banorë !  .  Interes jo vetëm i këtyre banorëve të mbetur , por duhet të jetë edhe interes i Komunës së Medvegjës , Buanocit dhe Preshevës  që të hapen këso zyra , ku puna komptenca , do të jen përafërsisht    :

– Të bëhet regjistrimi i tyre nga këto zyra  dhe t’ju prezentohen edhe  mekanizmave relevant ndërkombëtarë .
– Shikimin e mundësive për krijimin e parakushteve për kthim të sigurtë dhe të qëndrueshëm të të dëbuarve ,
-Rregullimin  e infrastrukturës në vendbanimet ku edhe dotë kthehn të jetojn të zhvendosurit   ,
– Ofertë për ndihmën  me mjete të punës dhe bagëti  si dhe mjete tjera të domosdoshme të punës ,
– Bërjen e planeve për rregullimin  dhe riparimin e të gjitha shtëpive të dëmtuar , demoluar  ,
– Implementim e projekteve  konkret , projekte serioze për kthimin e  kategorisë  të të  dëbuarve dhe të shpërngulurve ,

– Krijimin e urave dhe bashkëpunimi  me OJQ  e donatorë potencial   ndërkombëtarë ,

Tema për kategorin e të dëbuarve , zhvendosurve nuk goxon të jet e anatemuar  , por të formohen këto zyra .

 

***

Pse nuk ndërtohen 10 shtëpi për të zhvendosurit për Banjën e Sijarinës , Komunën e Medvegjës , 10 shtëpi po ashtu të ndërtohen në Malësin e Bujanocit  dhe 10 shtëpi në  zonën kufitare në Karadak të Preshevës .
Përveq ndërtimit të shtëpive të gjithë atyre që dëshirojn të kthehen t’ju jepen dhe ndahen ndihma të rregullta  p.sh , nga :
– Një mijë euro ,
– Për çdo familje deri në katër anëtar të kthyer për zonat rurale edhe nga një lopë qumshtore dhe
– Nga një kultivator apo traktor me mekanizëm percjellës për punim në bujqësi .
***
Serbët lokal në Kosovë gëzojn  shumë  beneficione të mdha  vetëmn nëse jan të rexhistruar si të zhvendosur , kurse  të zhvendosurit  shqiptarë gatikan mbetur nënë mëshirën e fatit të tyre ,

Mbesim me shpresë se do të ndërmirret diçka në drejtim për kthimin e të gjithë atyre që dëshirojn të kthehen .

27.05.2012

 

 

Autori është publicist i pavarur nga Malësia e Bujanocit  .

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch