Home » Lajme, Opinione » Moralizmi politik një provë tensioni në shoqërinë demokratike

Moralizmi politik një provë tensioni në shoqërinë demokratike

Ali Hertica

Sot ekziston një moralizëm i ri me fjalët kyçe, drejtësi, paqe dhe ruajtje e krijimit – fjalë që i referohen vlerave thelbësore morale që janë aq të nevojshme sot. Por ky moralizëm mbetet i paqartë dhe për këtë arsye rrëshqet – pothuajse në mënyrë të pashmangshme – në fushën e programeve politike. Për më tepër, është një dikum drejtuar të tjerëve, dhe shumë pak detyrë personale për jetën tonë të përditshme. Në fakt, çfarë do të thotë drejtësi? Kush e përcakton atë? Doesfarë shërben për paqen?

Gjatë dekadave të fundit, ne kemi parë shumë shpesh se si pacifizmi në rrugët dhe sheshet tona mund të degjenerohet në anarkizëm dhe terrorizëm destruktiv. Moralizmi politik i viteve 1970, rrënjët e të cilit janë gjithçka, por i vdekur, ishte një moralizëm që madje arriti të tërhiqte të rinj plot ideale. Por ishte një moralizëm me një drejtim të gabuar, si për shkak se i mungonte një racionalitet i qetë dhe sepse, në analizën përfundimtare, e vendosi Utopinë politike mbi dinjitetin e individit. Kjo i lejoi asaj të degjenerohej në përbuzje për njerëzit në emër të qëllimeve më të mëdha.

Moralizmi politik, siç e kemi përjetuar dhe po e përjetojmë akoma, nuk hap asnjë rrugë drejt një ringjalljeje, përkundrazi, i bllokon ato. Prandaj, e njëjta vlen edhe për krishterimin dhe një teologji që zvogëlon zemrën me fjalët kyçe kryesore të moralizmit politik, dhe ato shpall njëkohësisht si një sintezë .Ky përmbledhje e shkurtër e situatës në botë na bën të reflektojmë në situatën aktuale të krishterimit dhe, rrjedhimisht, në themelin e Evropës; Evropa që dikur ishte, pra të thuash, kontinenti i krishterë, por që është edhe pikënisja e këtij racionaliteti të ri shkencor që aktualisht shkakton kaq shumë mundësi të mëdha, por edhe kërcënime të mëdha në Evropë.

Për më tepër, është gjithashtu e vërtetë që kjo Evropë, që nga koha e Rilindjes, dhe në një kuptim më të plotë që nga koha e Iluminizmit, ka zhvilluar pikërisht atë racionalitet shkencor, i cili, jo vetëm në epokën e zbulimit në unitetin gjeografik të bota çoi në takimin e kontinenteve dhe kulturave, por që, edhe sot, po bëhet gjithnjë e më e qartë, falë kulturës teknike të mundësuar nga shkenca, duke lënë një shenjë në të gjithë botën, dhe madje edhe më shumë se kaq, në një mënyrë të caktuar , ajo i jep asaj konformitetin. Ky racionalitet i pastër funksional ka çuar, ashtu si të thuash, një prishje të ndërgjegjes morale që asnjëherë nuk është ekspozuar në kulturat ekzistuese; vetëm e konsideron në mënyrë racionale atë që mund të provohet me eksperimente. Për shkak se morali i përket një fushe krejtësisht të ndryshme, ajo zhduket si një kategori në vetvete dhe duhet të identifikohet në një mënyrë tjetër, për aq sa mbetet akoma të pranohet se morali është thelbësor.

Në një botë të bazuar në llogaritjet, është llogaritja e pasojave që përcakton se çfarë duhet ose nuk duhet të konsiderohet me përgjegjësi morale. Dhe kështu kategoria e së mirës zhduket, siç shihet qartë me Kantin. Asgjë nuk është e mirë ose e keqe në vetvete, gjithçka varet nga pasojat e parashikueshme të një akti.

Kjo na bën të kuptojmë se Evropa po kalon një “provë tensioni” të vërtetë dhe të vërtetë, ne gjithashtu e kuptojmë radikalitetin e këtyre tensioneve me të cilat duhet të përballet kontinenti ynë. Sidoqoftë, kjo tregon, për më tepër, përgjegjësinë që kemi evropianët për këto zhvillime historike – në debatin për përcaktimin e Evropës, për formën e saj të re politike. Kjo nuk ka të bëjë me një luftë rearguard nostalgjike për historianët, por përkundrazi një përgjegjësi e madhe për njerëzimin e sotëm.

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch