Home » Lajme, Opinione » Nazmi Hajredini: Mos kontrabandoni mandatet, i bëni dëme Preshevës

Nazmi Hajredini: Mos kontrabandoni mandatet, i bëni dëme Preshevës

Letër e hapur për opinionin publik
Ftesë për të reflektuar para se të bëhet vonë
Zhvillimet e fundit politike në Kosovën Lindore, shqiptarët i kanë vedosur në situatë shumë të vështirë. Bllokada e Kuvendit Komunal të Preshevës përfundimisht e ka dëshmuar se politikbërja në Kosovën Lindore ka mbetur pa kauzë, pa ideal, pa qëllim politik që i shërben avancimit të të drejtave politike të shqiptarëve në këto anë. Aq më tepër, kjo papërgjegjësi politike e subjekteve politike shqiptare në Kosovën Lindore i ndihmon regjimit të Beogradit për të jetësuar programet dalura nga elaboratet me përbmbajtje fashiste deri te rrezikimi i ekzistencës biologjike të shqiptarëve në tokat e tyre autoktone. Subjektet politike shqiptare në Kosovën Lindore nuk jane duke iu kundërvyer me projekte politike konkrete këtyre ndërrmarjeve të regjimit serb. Përkundrazi, ato me papërgjeshmërinë e tyre të poltikbërjes kanë mbetur pa kauzë nacionale në dobi të idealeve kombëtara. Kështu, veprimi politik, për faj të liderëve politik pa vizon të politikës me orientim kombëtarë, po bëhet bashkëfajtorë në diskriminimin e heshtur. Ky diskriminim, permanent po e asgjëson substancialisht qenien e shqiptarit në Kosovën Lindore.
Situata po bëhet e rëndë, e pa shpresë, e pa perspektivë, për shqiptarët e Kosovës Lindore. Shqiptarët po ballafaqohen me kriza të shumta. Nga këto kriza, ndër më të rëndësishmet është ajo e përfaqësimit politik. Se sa janë të papërfaqësuar politikisht shqiptarët, flet situata e krijuar pas zgjedhjeve të fundit, ku është futur në krizë funksionimi normal i Kuvendit Komunal. Kjo krizë si duket edhe një herë do ta coj elektoratin në zgjedhjet e parakohshme. Ky pushtet politik në ikje nuk është cilësuar me punë madhore për avancimin e të drejtave politike nacionale të shqiptarëve. Mungesa e përfaqësimit meritorë politik, paturpësisht i ka harruar kërkesat për realizimin e të drejtave nacionale. Tani, po nëpërkëmben edhe ato pak kompetenca që i ka Kuvendi Komunal, e që realisht do të duhej të shërbenin për interesat e qytetarëve. Është për t’u gjykuar rëndë tregtimi i kuvendarëve. Vlera e këshilltarit komunal është bërë sikur të jeta mall tregu i kontrabanduar. Moralisht është shumë e ulët kur përfaqësimi politik tmerrësisht vendoset në shërbim të interesave të ngushta klanore, nepotiste, të militantëve partiak për përfitim biznesi apo interesi personal. Është për t’u gjykuar rëndë se si pjesë e ketyre pazareve të ndyta janë bërë edhe disa ish ushtarë të UCPMB – së. Këta individ nga kauza e luftës për clirim e bashkim kombëtarë kanë përfunduar ne duart e hijenave gëlltitëse të pushtetit të korruptuar. Ky pushtet i korruptuar me sukses është duke mbijetuar në skenën politikë të Kosovës Lindore, sepse politika shumë komod merret vesh me krimin e organizuar. Organizata e Veteranëve të UCPMB – së duhet reaguar ndaj këtyre individëve që e shpërdorojnë statusin e veteranit të UCPMB – së për qëllime shumë të ulëta dhe meskine ,njiherit OVL-UÇPMB nukë guzon të jen e njianshme apo në shërbim të pushtetit apo doni partie.
Kësaj situate të krizës poltike në Luginë të Preshevës është duke i ndihmuar edhe sjellja e pamoralshme e disa hoxhallarëve pretendent për të qenë liderë fetarë. Këta vazhdimisht flasin në emër të Bashkësive Islame për ta kapur flamurin e bajraktarizmit. E papranueshme është që para hundëve tona po jetësohen politika në emër të fesë për dobësimin e identitetit nacional të shqiptarit musliman, në shërbim të lidhjeve që e forcojnë identitetin islam boshnjak, duke u lidhur me Bashkësinë Islame të Serbisë. Këto veprime të turpshme rëndë po e dëmtojnë forcimin e lidhjeve me Bashkësinë Islame të Kosovës.
Populli shqiptarë i Kosovës Lindore duhet të ndëshkoj me votë të gjitha këto projekte politike antikombëtare. Është koha që të penzionohen liderët politik që me dekada po e pengojnë dinamikën normale të proceseve politike. Duhet të vetëdijesohet ky popull për të zgjedhur përfaqësues politik me ide të shnosha kombëtare, moralisht të përgjegjshëm, intelektualisht të aftë, bashkëpunues me shoqërinë civile, dhe njerëzit e vullnetit të mirë, sakrifikues për cështje madhore, që synim kanë avancimin e të drejtave politike të shqiptarëve në Kosovën Lindore.
Rruga është e trasuar. Nuk fillon sot. Janë bërë përpjekje shekullore për t’u realizuar këto ideale. Është derdhur gjakë për këto troje. Kanë rënë dëshmorë të kombit në histroinë më të re të kombit shqiptarë nga këto troje. Ekzistojnë dokumente politike: Referendumi i vitit `92 të shekullit të kaluar për autonomi territoriale me të drejt bashkangjitje me Kosovën; lufta e armatosur e UCPMB – së me dëshmorët e saj; platofrma e tre Kuvendeve, Preshevë, Bujanoc dhe Medvegje e Këshilltarëve shqiptarë e bazuar në frymën e dy akteve të lartëcekura, mundi dhe sakrifica shpirtërore e materiale e shumë veprimtarëve të cështjes kombëtare etj. Të gjitha këto na detyrojnë që t’i rikthehemi fuqishëm qëllimit madhorë kombëtarë për të krijuar identitet të ri politik, përfaqësues, me platfroma te reja karshi Beogradit dhe imponuese nga shqiptarët e Kosovës Lindore, për Prishtinën e Tiranën.
Vetëm kjo rrugë i jep kuptim organizmit politik në Kosovën Lindore. Akte patriotike që i kontribojnë realizimit të vullnetit politik të shqiptarëve të Kosovës Lindore. Ky vullnet, pastaj ka për t’u materializuar edhe në dobi të përmirësimit të situatës së veshtirë ekonomike. Vetëm kështu krijojmë kushte për mirqenie më të mirë sociale. Në të kundërtën Kosovën Lindore është duke e pritur fati i atyre viseve shqiptare që i i kujtojmë e i vajtojmë si një histori emocionale se dikur ishim aty.
Për këtë pakujdesi tonën do ta na gjykoj historia, populli dhe Zoti.
Nazmi Hajredini, ish – kryetarë i OVL e UCPMB – së.
Veprimtarë i cështjes kombëtare.
Preshevë 28. 06. 2017

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2020 KosovaLindore · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch