Home » Lajme, Opinione » Ndikimi i oligarkisë sipas Platonit

Ndikimi i oligarkisë sipas Platonit

Ali Hertica 

Ka shumë shembuj të oligarkisë nga historia. Ishte filozofi grek Platoni që e quajti këtë mënyrë politike të qeverisjes si një nga pesë format e mundshme të qeverisjes që ekzistonin në kohën e tij: aristokracia (rregulli më i mirë, fisnikëria ka fuqinë), timokracia (= një qeveri e ushtrisë), oligarkia ( një qeveri e një grupi të vogël), demokracia (rregullat e mëposhtme) dhe tirania (ku një despot sundon i vetëm). 

Platoni e shikonte oligarkinë si “formën e keqe të aristokracisë”. Në oligarki, punët politike kalojnë përmes vijës trashëgimore deri në brezat e ardhshëm dhe kështu pushteti është gjithmonë i përqendruar brenda një grupi të vogël, të privilegjuar. Për atë arsye, nepotizmi (privilegji i anëtarëve të familjes nga administratorët) shpesh është i natyrshëm i mënyrës oligarkike të qeverisjes. 

Në fakt, deri në kohën e Revolucionit Francez, sundimi oligarkik – së bashku me epërsinë e një individi (shprehur në terma të tiranisë, autokracisë, absolutizmit, diktaturave) – ishte një realitet i përsëritur në shumë pjesë të botës. Grupet e vogla, të privilegjuara dhe / ose monarkët absolutë mbanin të gjithë pushtetin. Absolutisht nuk bëhej fjalë për demokraci në kuptimin modern të fjalës. 

Rastësisht, Platoni ishte një kundërshtar i demokracisë dhe sipas tij kjo formë e qeverisjes ishte më e keqe se një oligarki. Sipas Platonit, demokracia ishte vetëm një demokraci teorike, në të cilën sunduesit, si drejtues të popullarizuar, i përkulin njerëzit drejt vullnetit të tyre dhe i gënjejnë sistematikisht. 

Ka pasur shumë oligarki gjatë gjithë historisë. Qytetet e mëdha greke të Spartës, Korintit dhe Athinës janë qeverisur nga grupe të vogla për një kohë. Por në Antikitet qyteti i Kartagjenës ishte gjithashtu një oligarki. Edhe qytete të ndryshme holandeze në shekullin XVII dhe XVIII mund të karakterizohen si oligarki. Sot vendi i Arabisë Saudite është një marifet nafte. 

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch