Home » Lajme, Opinione » Në një demokraci me Referendum ata duhet të bindin të gjithë popullinë

Në një demokraci me Referendum ata duhet të bindin të gjithë popullinë

Ali Hertica

Referendumi nuk do të përshtatej në sistemin përfaqësues. Ky argument nuk ka kuptim. Nuk ka vende në botë që drejtohen thjesht nga demokracia e drejtpërdrejtë (pa parlament), por ka edhe disa vende që nuk kanë ndonjë formë të referendumit. Përzierja është normë. Në Zvicër dhe gjysmën e të gjitha shteteve amerikane, sisteme të gjera të referendumit kanë ekzistuar për më shumë se një shekull, të ngulitur në sistemin parlamentar në shumë mënyra.

Autoriteti i parlamentit dhe partive politike do të minohet nëse një vendim parlamentar do të rrëzohej në një referendum. Në realitet, parlamenti ka humbur kohë që ai autoritet. Parlamentet zakonisht varen nga fundi në sondazhet ndërkombëtare për besimin që qytetarët kanë në të gjitha llojet e “institucioneve”. Me prezantimin e referendumit, politikanët do të tregonin gatishmërinë e tyre për të ndarë pushtetin dhe për të dëgjuar argumente. Ata mund të humbasin një referendum herë pas here, por kjo mund t’u japë atyre shumë autoritet dhe respekt, si dhe shumë më tepër mundësi për të vënë argumentet dhe qëndrimet e tyre në sytë e publikut.

Në një referendum do të zhvillohej “lidhja”: do të përfshiheshin subjekte që nuk kanë asnjë lidhje me referendumin. Në realitet, në një sistem thjesht përfaqësues, sigurisht që flitet shumë më tepër për ‘lidhje’: në debatet zgjedhore, të gjitha çështjet e mundshme përzihen në mënyrë kaotike dhe të gjitha argumentet e mundshme në të gjitha llojet e subjekteve duhet të çojnë në shtytjen e një butoni. Në një demokraci me referendum, temat mund të diskutohen një nga një, pa pasur nevojë të ndikojnë njeri-tjetrin. Ata që kanë frikë nga lidhja, prandaj duhet të mbrojnë një demokraci më të drejtpërdrejtë.

Referendumi thuhet se ka një efekt të vonuar. Ka një farë mase, por çështja është nëse kjo është e keqe. Tani shpesh shohim që ligjet dhe rregulloret po ndryshojnë me shpejtësi. Shteti do qeveri e re ndryshon ndryshimet nga ajo e mëparshmja. Nëse shoqëria është mësuar thjesht me një sistem të ri, një i ri do të vijë. Një demokraci me referendum do të sillte më shumë paqe në këtë pikë. Debati i gjerë dhe i gjerë publik lejon që të hartohet legjislacioni i cili mendohet më mirë dhe ka mbështetje të gjerë. Fakti që ne tani po pengohemi nga kriza në krizë pa kohë për debat publik është pjesërisht për shkak të mungesës së demokracisë.

Grupe të vogla, të mirëorganizuara mund të shënonin përmes referendumit. Realiteti është përkundrazi anasjelltas. Lobet e vogla, të mirëorganizuara mund të ndikojnë shumë më lehtë në një sistem thjesht përfaqësues sesa në një demokraci me referendum. Ata duhet vetëm të bindin një grusht politikanësh për ta bërë këtë, dhe kjo shumë mirë mund të bëhet përmes kanaleve të fshehura. Në një demokraci me Referendum ata duhet të bindin të gjithë popullsinë, e pëlqejnë publikun. Shtë shumë më e vështirë të bësh presion ose ryshfet gjithë popullatës.

Të drejtat e pakicave do të preken në një demokraci me referendum. Megjithatë, pak prova janë në dispozicion për këtë. Për shembull, një studim i vitit 1999 nga Bruno Frey zbuloi se referendumet në Zvicër promovuan më shumë sesa preken të drejtat e minoriteteve. Ajo që është vërtetuar në studimin amerikan është se janë pikërisht anëtarët e grupeve të pakicave etnike që janë në favor të referendumeve.Shpjegimi është i thjeshtë: grupe të tilla minoritare shpesh përfaqësohen dobët në sistemin përfaqësues. Janë pikërisht ata që kanë një interes për demokracinë e drejtpërdrejtë. Për shkak se pakicat mund të aplikojnë për një referendum përmes veprimeve të nënshkrimit, ata mund të bëhen shumica përmes debatit publik.

Referendumi do të kushtonte shumë. Në praktikë, mbajtja e një referendumi për fondet publike kushton rreth një e gjysmë euro për një banor. Kështu që nëse shteti mban katër referendum kombëtar në vit, do të kushtojë maksimalisht 6 euro për një banor në vit. Për më tepër, kostot e referendumeve lehtë mund të zvogëlohen, për shembull, duke lejuar votimin me letër, siç ka ndodhur në Zvicër për dekada të tëra.

Referendumi do të kishte pak efekt, sepse shumica e vendimeve do të merreshin ende nga parlamenti. Kjo e fundit është e saktë, por këta kritikë gabohen për efektet indirekte të referendumit. Nëse qytetarët gjithmonë mund të kërkojnë një referendum për çdo ndryshim legjislativ ose kushtetues, politikanët janë shumë më të kujdesshëm në punën e tyre legjislative. Kjo gjithashtu ka një efekt në të gjitha ligjet që nuk janë subjekt i një referendumi.

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch