Home » Lajme, Opinione » Në një demokraci, populli duhet të jetë autoriteti më i lartë

Në një demokraci, populli duhet të jetë autoriteti më i lartë

Ali Hertica

Dekadat e kaluara, shumë mendime janë dhënë për përmirësime dhe shtesa në demokracinë tonë përfaqësuese, mënyra për t’u dhënë qytetarëve një kontroll më të mirë të politikave dhe rregullave për ta bërë politikën më transparente. Kishte lëvizjen për më shumë pjesëmarrje dhe pjesëmarrje, nga të cilat është gjithashtu një pjesë. Por disa ide të dukshme janë hedhur kohët e fundit që kërkojnë të ringjallin demokracinë tonë përmes ndërhyrjeve themelore.

Thirrja për demokraci më të drejtpërdrejtë nuk është plotësisht e re. Përkrahësit e referendumeve nuk e shohin rreptësisht sistemin politik që ne njohim sot si një demokraci të vërtetë. Sipas uebfaqes së Demokracisë.nu, një organizatë që përpiqet për demokraci të drejtpërdrejtë, njerëzit nuk kanë një shef mbi veten e tyre në një sistem demokratik: “Në një demokraci, populli duhet të jetë autoriteti më i lartë dhe të mos tolerojë pushtetarët. Por në një demokraci parlamentare që ideal nuk është arritur, kjo është arsyeja pse termi demokraci parlamentare është në të vërtetë pak eufemizëm. Ka edhe disa politikanë që e kanë thënë këtë fjalë për fjalë në një moment të pakufizuar vitet e fundit, ne në fakt nuk jetojmë në një demokraci, jetojmë në një pjesëmarrje. “

Kjo është arsyeja pse kjo organizatë mbron prezantimin e një Referendumi Lidhës për Nismën e Popullit Me këtë instrument të drejtpërdrejtë demokratik, popullata mund të marrë vendime të drejtpërdrejta, gjithashtu kundër vullnetit të politikanëve. Jo se parlamenti duhet të zhduket, por “popullata duhet të ketë mundësinë të veprojë nëse ai parlament nuk e bën punën e vet si duhet. Në fund të fundit, është e gjithë popullata që duhet të ndjekë ligjet dhe të paguajë taksat. Pra, është logjike vetëm se e gjithë popullata mund të ketë fjalën e fundit se për cilat ligje janë votuar dhe ku shkojnë paratë e taksave. “

Një mundësi tjetër për t’u dhënë qytetarëve një kontroll më të mirë në politikë është që të përqendrohen në më shumë pjesëmarrje dhe pjesëmarrje. Përfshirja e qytetarëve mbetet një element më pak i rëndësishëm për politikëbërësit: “i dobishëm për të kërkuar mbështetje për vendime, por jo i dobishëm si një hartues për politika”.

Kjo është arsyeja e demokracisë politike, logjika politike e partisë është një logjikë tepër primitive për shekullin tonë të ndërlikuar 21. Partitë dhe politikanët janë kapur në një luftë të përhershme pushteti për mbijetesë politike. Palët janë më të brengosura që të shmangin humbjen e fytyrës dhe të tregojnë vendosmëri. Vlerësimi i zgjedhjeve duket të jetë më i rëndësishëm sesa qeverisja e mirë. Për skadimit të demokracisë parlamentare nuk është tejkaluar, por ajo e politizimit të partisë për punën e qeverisë.

Pa propozuar një model të saktë, një sistem pa një qeveri që funksionon politikisht: një teknokraci përfaqësuese,preferet një ekzekutiv me teknokratë – një lloj kabineti biznesi – që mund të hartojë vendime të politikave në një mënyrë eksperte, por me shumë diskutime dhe diskutime. Pra, me një kontribut të fortë nga qytetarët dhe aktorët e tjerë përkatës. Do të ishte mirë të mos përdorni tërë atë njohuri dhe përvojë.

Zgjedhjet do të vazhdojnë të ekzistojnë. Në këtë teknokraci përfaqësuese, duhet të ketë një mbikëqyrës të vërtetë për atë kabinet biznesi. Një parlament i zgjedhur ku ka vend për një kontroll efektiv, për një debat të thelluar përmbajtësor, për vota disidente,… Sot, politika e partisë midis mazhorancës dhe pakicës pengon plotësisht gjithçka. Në këtë mënyrë, qytetari është shumë më i mirë se sot, sepse në “teknokracinë përfaqësuese popullata përfaqësohet dy here.Një herë në parlament (përfaqësim), një herë vetë (pjesëmarrje). Prandaj, kabineti i biznesit është i ngulitur në mënyrë të dyfishtë, në mënyrë që e gjithë pushteti, në të vërtetë dhe më shumë se më parë, të mbetet tek njerëzit

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch