Home » Opinione » Një demokraci ka nevojë për vlera thelbësore të civilizimit

Një demokraci ka nevojë për vlera thelbësore të civilizimit

Ali Hertica

Unë kam mbrojtur prej kohësh një propozim që arrin në pikët e votave, me anë të të cilit do të jepja një shumëfish votash për secilin votues, për shembull 10 vota për votues. Ai pastaj mund të përhapte ato vota nëpër parti të ndryshme dhe kandidatë të ndryshëm. Votuesi tani është dënuar me një zgjedhje nganjëherë përçarëse midis gjysmë duzinë partish politike dhe qindra artikujve dhe propozimeve të programit. Ai shpesh ka edhe një zgjedhje të dytë në dyqan, dhe për këtë arsye njëfarë simpatie për një parti tjetër politike, e cila gjithashtu nuk po e bën kaq keq. Besimi i tij mund të shkojë edhe tek një kandidat në listën e një partie, përveç asaj për të cilën ai voton.

Votimi i pikave lejon një përhapje të votave që plotësojnë më mirë preferencat elektorale të votuesve në kabinën e votimit. Menjëherë janë votuesit që tashmë krijojnë një kompromis midis palëve përmes sjelljes së tyre elektorale. Ndërsa në situatën tonë aktuale, pas zgjedhjeve, janë partitë politike që duhet të bëjnë kompromise dhe në këtë mënyrë të humbasin një pjesë të besueshmërisë së tyre.

Ka sigurisht metoda të tjera për të mbyllur hendekun midis qytetarit dhe politikës. Disa njerëz mendojnë për referendum – sot, për shembull, të organizuar në mënyrë dixhitale – në të cilën qytetari mund të vendos drejtpërdrejt një gjykim vendimtar për çështje specifike. Sidoqoftë, vështirësia është, midis të tjerash, zgjedhja e problemeve për të cilat duhet të vendosen në mënyrë të drejtpërdrejtë, duke bërë pyetjen e duhur dhe duke shmangur sjelljen zgjedhore jo konsistente. Kjo do të ndodhte nëse shumica e votuesve do të ishin në favor të një uljeje të taksave dhe një rritje të përfitimeve sociale.

Vetëm në demokracinë përfaqësuese nyjet e tilla mund të mos zhduken. Edukimi gjithashtu përmbush një detyrë të rëndësishme për rininë. Të rinjtë shpesh reagojnë mjaft të dhunshëm, gjë që është e kuptueshme. Ata posedojnë dhuratën e indinjatës. Sidoqoftë, atyre duhet t’u mësohet se ekstremizmi nuk është vesë vetëm në mbrojtje të solidaritetit dhe se moderimi nuk është një virtyt vetëm në mbrojtjen e drejtësisë.

Një demokraci ka nevojë për vlera thelbësore të civilizimit dhe media gjithashtu ka një përgjegjësi kryesore në këtë drejtim. Nuk ka programe të mjaftueshme politike dhe arsimore në radio dhe televizion, dhe pasi kanalet komercializohen gjithnjë e më shumë, sepse qeveria duhet të kursejë, ekziston një shans i mirë që deficiti demokratik të mos zvogëlohet. Sidoqoftë, pesimizmi dhe dëshpërimi janë këshilltarë të këqij.

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress