Home » Lajme, Opinione » Nue Oroshi: Edhe pas 24 vjetësh të kalimit në amshim Prishtina nuk gjenë dy metra vend për Monumentin e Profesor Anton Çettës

Nue Oroshi: Edhe pas 24 vjetësh të kalimit në amshim Prishtina nuk gjenë dy metra vend për Monumentin e Profesor Anton Çettës

Sot në Prishtinë është dashur të këtë festë dhe të gjithë shqiptarët sëbashku pa dallim feje, krahine apo ideje ta vendosin Monumentin e profesorAnton Çettës para Institutit Albanologjik në Prishtinë.Por fatkeqësia është senjë pjesë e elitës politike shqiptare që është në ikje së bashku me kryetarin eKomunës së Prishtinës ShpendAhmetin e penguan këtë festë për profesor Anton Çettën.Edhesot e kësaj dite Prishtina nuk gjenë një vendë për ta vendosur kolosin e kulturëstraditës dhe pajtimit kombëtar profesor Anton Çetta.Kjo ide fillimisht kaardhurë si fryt i dy shoqatave shqiptare “Trojet e Arbrit” dhe dhe “BISHZ-në”Zvicërr.

Këto dy Shoqata më datën ,7 qershor 2014 në Zvicërr organizuan një akademishkencore në Solothurn të Zvicrrës ku ju kushtua jetës dhe veprës së profesorAnton Çettës dhe pas kësaj akademie shkencore të dy shoqatat dolën mepropozimin e përbashket që Instituti Albanologjik në Prishtinë të merr emrin eprofessor Anton Çettës si dhe Monumenti i professor Anton Çettës tëvendoset para Institutit Albanologjik në Prishtinë. Fatkeqësisht kjo kërkesë ejona tash e pesë vjet u injorua. Tash e pesë vite me radhë është duke shkuarlëmsh lufta në mes të orjentimit perëndimor pro evropian që dëshiron ta ketë Monumentine profesor Anton Çettës në Prishtinë dhe orjentimit aziatiko-karpatian qëjanë duke e bllokuar këtë projekt kombëtar.

Edhe pse çdo gjë ishte gati që të vendoset gurëthemeli i Monumentit nëoborrin e Institutit Albanologjik në momentin e fundit drejtuesit e InstitutitAlbanologjik e kundërshtuan këtë ide duke mos e lejuar vendosjen e Monumentittë profesor Anton Çettës.Ndërkohë që Shpend Ahmeti dhe Komuna e Prishtinësedhe pse e kishin lëshuar lejen fillimisht për vendosjën e monumentit ata ihëngren fjalët e tyre dhe e anuluan vendimin e tyre.Kështu që Prishtina e cilaka një hapësirë të madhe nuk po ka mundësi të gjej dy metra vend për tëvendosur monumentin e Profesor Anton Çettës në Prishtinë. Vërtetë ështëtragjike se deri në çfarë shkalle ka ardhur humbja e vetëdijës kombëtaredhe deri në çfarë shkalle janë ardhur një pjesë e politikanëve të Kosovëssa që të kontestohën veprimtarët kombëtar shqiptar vetëm që me veprimtarinë etyre kanë bërë pajtimin e kombit. Shpend populli ta trogoj vendin në zgjedhjete 6 tetorit 2019, njëra ndër këto arsye se pse të gjuajtën nga politika është edheky rast i bllokimit të vëndosjes së Monumentit te profesor Anton Çettës nëPrishtinë.

Ne do të presim edhe disa muaj se çka do të ndodhë me vendosjën e këtij Monumentinëse neglizhohen punët ashtu siç janë duke shkuar përseri do te thirrënshqiptarët nga të gjitha trojet etnike shqiptare dhe në mënyrë solemne do tavendosim Monumentin e profesor Anton Çettës para Institutit Albanologjik nëPrishtinë.

Shpesh e mendoj se si ka mundur ai drejtor i Instutit Albanologjik, tavendos nënshkrimin për të mos u vendosur Monumenti i profesor Anton Çettës paraInstitutit Albanologjik në Prishtinë.

Mos qofsha në lëkurën e juaj!Kurse at Gjergj Fishta do t´iu thoshte:

“Ore te shkretë, ore të mjerë që u ka marrë koka erë.”

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch