Home » Lajme, Opinione » Opinion: Artikiteti klasik i republikanizmit

Opinion: Artikiteti klasik i republikanizmit

Ali Hertica 

Disa nga emrat e parë të mëdhenj për të kontribuar në mendimin politik ishin Platoni  dhe Aristoteli i. Ata jetuan në kohën e Athinës klasike, një periudhë që filloi rreth vitit 500 para Krishtit. Athina ishte e njohur për arkitekturën e saj, lulëzimin e kulturës dhe filozofisë, ndër të tjera, për të cilat kontribuuan Platoni dhe Aristoteli. Në Athinë, fjala demokraci u përdor për herë të parë: demos do të thotë njerëz, cratos do të thotë fuqi, rregull. Prandaj mund të thuhet se demokracia u “shpik” në Athinë. Demokracia në Athinë ishte një demokraci e drejtpërdrejtë, që do të thoshte që njerëzit mund të shprehnin drejtpërdrejt zërin e tyre për çështje të rëndësishme. Kjo u bë nga shfaqja e duarve gjatë kuvendeve popullore. 

Një periudhë e dytë e rëndësishme për mendimin politik ishte Rilindja rreth vitit 1350 deri në vitin 1525. Rilindja filloi në qytetet-shtete italiane, ku prosperiteti i bankierëve dhe tregtarëve ishte rritur ndjeshëm. Interesimi për lashtësinë klasike lulëzoi midis qytetarëve të vetëdijshëm, ndërsa fuqia e kishës u zvogëlua. Niccolò Machiavelli ishte gjithashtu i gjallë në këtë kohë, që ishte pjesë e traditës republikane. Një element demokratik në qytetet e qyteteve italiane u pasqyrua në administratë, e cila u krye nga administratorë të zgjedhur, të cilëve u lejohej të kryenin funksionet e tyre për një periudhë të caktuar kohe. 

Reformimi ndodhi në shekullin e 16-të, që nënkuptonte një ndryshim të madh për zakonet e përditshme siç janë rrëfimi i detyrueshëm dhe blerja e indulgjencave. Pasuria dhe zgjimi i madh i Kishës Katolike Romake kundërshtuan ashpër me thjeshtësinë e ndjekësve të hershëm të Jezu Krishtit. Pas shumë kritikave në shekullin e pesëmbëdhjetë të shumë formave të abuzimit që ndodhën në Kishën Katolike Romake, kisha tani u nda në mënyrë efektive dhe u ngritën komunitete protestante. Martin Luther i, i cili mbronte të drejtën e kundërshtimit nga autoritetet lokale, drejtoi Reformimin në Zvicër dhe Gjermani. John Calvin i drejtova lëvizjen protestante në Francë. Ai argumentoi se kundërshtimi nga qeveritë lokale ishte i justifikuar sepse ato zgjidheshin nga populli. 

Në shekullin e 17-të, Hollanda ishte një Republikë e prosperuar ekonomikisht. Tregtia e suksesshme me territoret e huaja çoi gjithashtu në lulëzimin e ekonomisë në shumë zona të tjera, gjë që u reflektua në vëmendjen e madhe që i kushtohej artit, për shembull. Në këtë kohë u bë i njohur filozofi Baruch de Spinoza i, idetë e të cilit më vonë do të jepnin një kontribut të vlefshëm për iluminizmin francez. 

Dy revolucione u ndodhën në Angli në shekullin e 17-të. Revolucioni i parë çoi që Anglia të kthehej nga një monarki në një republikë, revolucioni i dytë të krijonte një monarki kushtetuese. Të drejtat e njerëzve dhe parlamentit u njohën në monarkinë kushtetuese nga Mbreti William III dhe gruaja e tij, dhe u përfshinë në ‘Bill of Right’ të vitit 1688. Ky ligj formoi bazën e demokracisë angleze dhe përshkruante të drejtat e të gjithëve English. Mendimtarët politikë Thomas Hobbes i dhe John Locke gjithashtu jetuan gjatë kësaj kohe. Hobi u largua nga vendi para revolucioneve dhe prej andej kontribuoi në mendimin politik. Para Revolucionit të Dytë të Lavdishëm, Locke e kundërshtoi monarkun. 

Shkenca gjithashtu bëri një hap përpara në shekullin e 17-të. Këto zhvillime vazhduan në shekullin 18, kur u bënë zbulime spektakolare në fushën e shkencave natyrore. Kjo krijoi besim të madh në arsyen njerëzore dhe krijoi idenë se një qeverisje më racionale e shoqërisë gjithashtu do të ishte e mundur. Kjo ishte bërja e shoqërisë. Kjo ishte epoka e Iluminizmit në të cilën ishin shumë aktivë të mendimtarëve të ndryshëm, si Adam Smith i, Charles de Montesquieu i, Jean-Jacques Rousseau. Një nga teoritë më të njohura të kësaj kohe erdhi nga Montesquieu, në lidhje me ndarjen e pushtetit gjyqësor, ekzekutiv dhe legjislativ. 

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch