Home » Lajme, Opinione » Opinion: Centrizmi politik modern mbështet ideologj të ndryshme

Opinion: Centrizmi politik modern mbështet ideologj të ndryshme

Ali Hertica

Është përfaqësuara në formën e të djathtës, të majtës dhe të qendrës. Disa prej tyre mbrojnë interesat e klasave të caktuara, dhe të tjerët të listuara si mbrojtës të kombeve dhe popujve. Ekzistojnë edhe baza e partisë, dhe është – apik. E gjitha varet nga përbërja e anëtarëve të tyre rreth segmenteve të caktuara të shoqërisë.

Partia politike moderne mbështet ideologji të ndryshme dhe qëllime të caktuara. Për të kuptuar këto probleme është e nevojshme të kuptohet terminologjia. Mendoni për disa përkufizime.

Kështu, partia politike moderne përfaqëson një organizatë të veçantë shoqërore, drejtpërdrejt vetë detyrën e kontrollit të pushtetit shtetëror dhe mbajtjen e atyre mëvonshme në duart e tyre. Kjo mund të përdoret aparati shtetëror, i cili bën të mundur zbatimin e programeve dhe aktiviteteve të deklaruara para zgjedhjeve.

Centrizmi politik – pozita e një lëvizjeje ose e një grupi është një koncept i ndërmjetëm midis të majtës dhe të djathtës së grupeve të tilla dhe parashikon refuzimin e ekstremizmit.

Të dyja partitë e vjetra dhe ato të reja politike nuk duhet të përdorin në emrin e tyre termat që mund të ofendojnë ndjenjat kombëtare, racore ose fetare. Shtë e ndaluar përdorimi i tyre në punën dhe qeverinë e tyre, si dhe në pushtetin vendor. Duhet të theksohet, dhe fakti që shoqatat publike pa statusin e një partie politike janë të ndaluara të përdorin në titull termin “parti. ojë për emblemën dhe simbolin e vet. Pra, simbolet e tij nuk duhet të përmbajnë elemente të ngjashme me simbolet konvencionale të sistemit shtetëror ose rajonal. Ekziston gjithashtu një ndalim i përdorimit të simboleve, fyerje ose shpifje e shtetit (emblema, flamuj dhe këngë popullore).

Siç u përmend më lart, në vijim mund të theksohet në një nga fushat kryesore të veprimtarisë së partisë: majtas dhe djathtas. Pra, aderimi i partisë në ideologjinë e majtë, pasi qëllimi kryesor i veprimtarisë vazhdon të arrijë barazinë sociale dhe të përmirësojë kushtet e jetesës së shtresave të ulëta të popullsisë. Këto mund t’i atribuohen demokracisë sociale dhe socializmit. Partitë radikale të së majtës janë pranuar edhe tek komunistët dhe anarkistët. Partitë e krahut të djathtë janë e kundërta e drejtpërdrejtë e së majtës.

Duhet të theksohet, dhe një lloj ideologjie tjetër, e cila jo gjithmonë mund të gjejë pasqyrim në karakterizimin e partive politike . Ky liberalizëm, përfshirë, përveç teorisë politike, madje edhe teorisë filozofike dhe ekonomike. Thelbi i kësaj ideologjie është pozicioni i lirisë individuale të njeriut si bazë ligjore e rendit ekonomik në shoqëri.

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch