Home » Lajme, Opinione » Opinion: Ndryshimi i partive politike

Opinion: Ndryshimi i partive politike

Ali Hertica 

Partitë politike kanë ndryshuar vitet e fundit, aq sa janë bërë më shumë pjesë e shtetit sesa janë deputetë. Situata politike argumentoi se roli në ndryshim i partisë ka çuar në një erozion të demokracisë ku lidhja midis qytetarit dhe shtetit është dobësuar. Prandaj është bërë gjithnjë e më e vështirë të përfshihen qytetarët siç duhet dhe intensivisht në vendimmarrjen kombëtare. Një nga zgjidhjet e propozuara për këtë problem është të shtrihet ndikimi i drejtpërdrejtë i qytetarëve në politikat publike, përmes demokracisë direkte, nismave të qytetarëve dhe nismave të axhendës. 

Ne mund të bëjmë dallimin midis institucioneve “nga poshtë-lart” dhe “nga lart-poshtë”: demokracia e drejtpërdrejtë që aktivizohet përkatësisht nga qytetarët ose politikanët. Për më tepër, institucionalizimi i demokracisë së drejtpërdrejtë nuk do të thotë domosdoshmërisht përdorimi i tij 

Autorë të ndryshëm  kane diskutojnë ndikimin që mund të kenë referendumet. Nga njëra anë, ne me të vërtetë mund të presim që demokracia e drejtpërdrejtë të minojë rolin e partive politike. Partitë politike do të ishin më pak të nevojshme në një kontekst të demokracisë së drejtpërdrejtë. Për më tepër, për shkak se grupe më të vogla dhe parti me një çështje mund të marrin pjesë në fushatat e referendumit më herët, partitë politike përballen me më shumë konkurrencë. Këto grupe të ndryshme shpesh janë më të specializuara në temat e referendumit, ndërsa partitë politike duhet të konkurrojnë në një spektër të tërë temash sepse në teori ato ofrojnë një kornizë ideologjike gjithëpërfshirëse. Për më tepër, ato grupe alternative kanë më pak përgjegjësi publike. Kështu që do të jetë më e vështirë për partitë politike të konkurrojnë. Për më tepër, njerëzit preferojnë të mos angazhohen plotësisht për një paketë të plotë të politikave të propozuara, por përkundrazi të zgjedhin se kush do të mbështesë në çdo referendum. Dhe me më shumë përvojë për të marrë pjesë në referendum, qytetarët po bëhen gjithnjë e më shumë pjesëmarrës të informuar: partitë politike prandaj janë më pak të nevojshme si burim informacioni. Ky efekt i demokracisë së drejtpërdrejtë në rolin e partive politike do të përmirësohej, gjithashtu, nëse referendumet mbahen më shpesh. Në atë rast, referendumi do të dëmtonte partitë politike. 

Nga ana tjetër, ne mund të presim që demokracia e drejtpërdrejtë të forcojë mbështetjen për partitë politike në drejtim të anëtarësimit. Partitë politike mund të përdorin referendumet për të promovuar më shpesh idetë e tyre,referendumet u japin partive një platformë më të vazhdueshme, veçanërisht në nën-temat mbi të cilat ata mund të dallohen. Partitë politike ende duket se luajnë një rol të rëndësishëm në përcaktimin e rezultateve në referendumet. Kjo do të thotë se njerëzit janë ende duke marrë parti seriozisht në këto zgjedhje. Edhe partitë më të vogla politike mund të futen më lehtë në debatin politik. Rritja e konkurrencës po i detyron palët të përfshijnë më mirë qytetarët në aktivitetet e tyre dhe të vendosin tema të reja në axhendën politike. 

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch