Home » Lajme, Opinione » Opinion: Sistemi ynë politik nuk është demokratik, por aristokratik

Opinion: Sistemi ynë politik nuk është demokratik, por aristokratik

Ali hertica 

Sistemi politik nuk është aq demokratik sa mendojmë,  sipas filozofis ku  edhe argumenton. Po reflekton  me së shumti ka disa elementë demokratikë. 

Në kohët e lashta, adhuruesit e demokracisë ishin të hollë. Forma e qeverisjes athinase mori pak simpati nga filozofët dhe intelektualët. Shumë njerëz menduan se ishte një përbindësh i çuditshëm. Një nga kundërshtarët më të zjarrtë ishte Sokrati. Sipas këtij filozofi, qeveria është një “aftësi”. Nëse kjo është rasti, vetëm specialistët mund ta kontrollojnë atë dhe të flasin me të me autoritet. Ashtu si një laik duhet të mbajë gojën e tij të mbyllur kur marangozët flasin për ndërtimin e anijeve – sepse ai nuk ka njohuri për këtë – atëherë me siguri nuk mund të jetë rasti që të gjithë në bordin e politikave mund të ngrihen në këmbë dhe të thonë një? Fuqia duhet të bazohet në njohuri. Dhe kjo nuk është për të gjithë. 

Megjithatë, kishte disa mbrojtës rebel të demokracisë. Protagoras ishte një nga kampionët filozofikë. Ai zbuloi se, ndryshe nga çështjet teknike – siç është ndërtimi i anijeve – çdokush mund të jetë një zëdhënës për diskutimin politik. Sepse atëherë ekziston një sens i ligjit dhe sensit të përbashkët. Në parim, politika nuk është çështje teknokratike. Bëhet fjalë për në cilin vend ne duam të jetojmë, cili duhet të jetë roli i shtetit. Këto janë pyetje morale. Protagoras supozon se aftësia për të gjykuar këtë ndahej në mënyrë të barabartë midis të gjithë njerëzve. Dhe kjo është arsyeja pse askush nuk mund të pretendojë se ai është më i aftë, ose më i drejtë se kushdo tjetër, të bëjë ligje.Kështu që Protagoras tha që njerëzit janë të barabartë, në një kuptim politik. Dhe ky ideal është themeli për demokracinë. Isshtë gjithashtu arsyeja që demokracia athinase funksionoi duke tërhequr shumë. Prandaj, një Athinas do të ishte “i hutuar në atë që kalojmë si demokraci”, shkruan historiani Hooff në librin e tij Athinë. Për shembull, partitë politike do të kishin rënë pa favor. Mbi të gjitha, formimi i grupit u konsiderua i dyshimtë. Në demokracinë athinase nuk kishte parti, ju ishte dashur të bëni një zgjedhje si një individ. Palët debatuan vetëm. Ajo ide e ndarjes madje përmbahet në fjalë. Për shembull, një pjesë rrjedh nga pars latine, pjesë. 

Së dyti, ideja jonë për zgjedhje. Si mund të përfaqësohet një qytetar nga dikush tjetër për katër vjet pa qenë në gjendje të bëjë rregullime? E vetmja gjë që mund të bësh është të dërgosh dikë tjetër pas atyre katër viteve, me shpresën (kot) se ata e bëjnë atë që u është premtuar. Edhe më e habitshme në këtë dritë është neni 67 kushtetues, paragrafi 3. Ky thotë që anëtarët e parlamentit votojnë “pa barrë”. Nëse mbështetësit dëshirojnë një, por sipas mendimit tuaj, opsioni tjetër i shërben më së miri interesit kombëtar, atëherë duhet të votoni për këtë të fundit. “Kur hedhin votën e tyre në Shtetet e Përgjithshme, pasqyra e tyre është vendimtare dhe jo ajo e atyre që i zgjodhën ata,” përmbledh profesori Emeritus Frank Ankersmit. 

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch