Home » Opinione » Opinion – Universiteti , Autostrada dhe Zona e lirë Ekonomike

Opinion – Universiteti , Autostrada dhe Zona e lirë Ekonomike

Refik Hasani foto 2014Shkruan : Refik HASANI

 

*Universiteti*

Hapja  e  Universitetit  publik  të  Gjilanit  është dashur së  pari të fillon së punuari   para  se  të hapen  Universitete  tjera  publike .

Rëndësia e hapjesë së  një Universiteti public në Gjilan në interes të Anamoravës dhe   dhe trekëndëshit  kufitarë  Gjilan – Kumanovë – Preshevë.

Hapi i parë është dashur menjëher pas instalimit të administratës së Ndërkombëtare. Vonimi i hapjesë  së universitetit publik të Gjilanit ka prodhura efekte negative për këto tri Rajone . Asnjë universitet publik nuk

ka rëndësia sa i Gjilanit .

*Autostrada*

Fillimi  i Autostradës nga   Gjilani , përmesë  Gjilanit është dashur të niset  për  ta lidhur Anamoravën  dhe Krahinën Shqiptare të mbetur padrejtësisht nënë administrimin e Serbisë me Komunat Medvegjë, Bujanoc dhe  Preshevë . Rruga e kombit është dashur të niset nga Gjilani , përmesë

Gjilanit që do të mbulonte Anamoravën dhe   *t*rekëndëshin  kufitarë  Gjilan – Kumanovë – Preshevë . Kjo rrugë do të lidhte edhe me korridorin e rrugës së shtatë që lidhet Beograd-Shkup-Athinë  , por e veqant e ksaj është edhe që është shumë afër me Bulgarin .

*Zona  e  lirë  Ekonomike*

Miratimi i ligjit  për zona të lira , ka krijuar premisa të volitshme për shikimin e mundësive të shumta që hapin zonat e lira  . Prandaj është dashur  së pari të shpallet Gjilani e  Anamorava dhe trekëndëshit kufitar Gjilan-Kumanovë-Preshevë  si një  zonë  e  lirë  Ekonomike , pasi ka një potencial, posedon specifika të vetme në Kosovë dhe në  këtë pjes të Ballkanit  për dhe me një strategji qartë të integrimit  dhe  të zhvillimit  Ekonomik .

 

29 Prill  2014

Autori është Master i Ekonomiksit dhe ka shtruar  e trajtuar  këto tri projekte kapitale për Anamoravë dhe trekëndëshin  kufitarë  Gjilan – Kumanovë – Preshevë .

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 KosovaLindore · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch