Home » Lajme, Opinione » Opozita mund të përkufizohet si të gjitha partitë politike apo lëvizjet

Opozita mund të përkufizohet si të gjitha partitë politike apo lëvizjet

Ali Hertica

Pluralizmi politik është një pjesë e pandashme e demokracisë dhe pranimit të qeverisë së protestës ose të kundërshtimi dhe ekzistenca e një përfaqësimi institucional të opozitës politike janë parakushte për të.

funksionimi demokratik i institucioneve. Sipas filozofit dhe shkencëtarit politik francez Raymond

Aroni, demokracitë janë sisteme “në të cilat ekziston rivaliteti paqësor për ushtrimin e pushtetit

kushtetuese .

Kundërshtimi dhe ekzistenca e një përfaqësimi institucional të opozitës politike janë parakushte për të

Situata e opozitës përcakton karakterin demokratik të institucioneve, si dhe atë të gjerë

ekuilibri i sistemit politik pluralist. Ky ekuilibër vjen më pak midis qeverisë dhe

parlamenti (sipas konceptit të ndarjes së pushteteve shoqëruar me një sistem kontrollesh dhe

ekuilibrat) pasi ato janë të lidhura së bashku brenda së njëjtës parti ose koalicion shumicë, dhe më shumë ndërmjet mazhoranca dhe opozita.

Prandaj, demokracia përfshin ushtrimin e një ekuilibri delikat midis mazhorancës – fituesit të

zgjedhjet duhet të jenë në gjendje të qeverisin, por pa monopolizuar tërë fuqinë – dhe një opozitë, e kujt

roli është të kundërshtojë qeverinë dhe e cila duhet të jetë në gjendje të marrë pjesë në mënyrë efektive dhe me përgjegjësi . Goditja e një ekuilibri në demokraci midis mazhorancës dhe opozitës zbret për të vendosur këtë vend.

Kundërpeshat e nevojshme për të kompensuar mbizotërimin e mbizotërimit legjislativ të shumicës duke i dhënë të drejtakundërshtimi . Sidoqoftë, kjo njohje ligjore e opozitës nuk është në vetvete e mjaftueshme për të garantuar këtë efektiviteti i dialogut politik dhe, rrjedhimisht, stabiliteti demokratik afatgjatë.

Ekzistojnë disa lloje dhe forma të kundërshtimit sipas natyrës dhe funksionimit të politikës

sistem. Opozita mund të përkufizohet si të gjitha partitë politike apo lëvizjet që nuk i përkasin

mazhoranca parlamentare ose koalicioni qeveritar dhe shprehin mosmarrëveshjet dhe pikëpamjet kritike të tyre në lidhje me veprimin e qeverisë dhe po konkurrojnë për aderim të ligjshëm në ushtrimin paqësor të pushtetit.

Opozita politike nuk është domosdoshmërisht opozita parlamentare, edhe pse e gjen të preferuarin

do të thotë të sigurojë njohjen e tij dhe të shprehë mendimet e tij në institucionin diskutues.

Alexis de Tocqueville e përkufizoi shumicën si “partia ose grupi i partive politike që ushtrojnë dhe

kontrollin e pushtetit shtetëror,opozita si “një parti ose grup partish të bashkuara në vizionin e tyre për pushtimin e pushtetit politik”.

Kundërshtimi në sistemet pluraliste nuk ka asgjë të përbashkët me ata që përpiqen të organizohen

sistemet autokratike, kështu që brenda vetë sistemeve të ndryshme është e rëndësishme të bëhet dallimi midis kundërshtimet sipas objektivave të tyre.

Prandaj, “kodi i sjelljes” i mazhorancës / opozitës bazohet në tre parimet e mëposhtme:

– konkurrencë me qëllim të marrjes së pushtetit;

– toleranca në ushtrimin e pushtetit;

– ndërrimi i pushtetit.

Prandaj, opozita në demokraci ka disa funksione. Së pari, ajo përbën një kundërpeshë: ajo

bën të mundur garantimin e qeverisë transparente dhe të përgjegjshme që i shërben interesit publik dhe

shmangni që shumica të tundohet, pasi të ketë ardhur në pushtet, të zhvillojë një politikë që ndërhyn në të drejtat dhe liritë. Më konkretisht, roli i opozitës është, kritikojë programin, vendimet dhe veprimet e qeverisë duke shqyrtuar nga afër projektligjet e tij dhe

buxhetit.

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch