Home » Lajme, Vendore » Organizohet Konferenca shkencore Presheva, Bujanoci dhe Medvegja – dje, sot dhe nesër

Organizohet Konferenca shkencore Presheva, Bujanoci dhe Medvegja – dje, sot dhe nesër

2 Responses

 1. Përveç veprave të shumta që janë botuar në fushën e gjuhësisë, veprimtaria e gjuhësisë studimore e studiuesve shqiptarë pasqyrohet në botimin e disa revistave shkencore, nga të cilat më kryesoret sot, janë: “Studime filologjike” (Tiranë); “Gjuha shqipe” (Prishtinë); “Studia albanica” (Tiranë); “Jehona” (Shkup); etj.

 2. SALI RAMADANI-KËRÇOVA

  &KABINETI-K.Infomativ-K. i Ekspertëve
  B a s h k ë(-autorë)-k r y e t a r ë:
  I.Saliu-H.Shabani-R.Abazi-I.Piashukku:
  PRESHEVA DHE KËRÇOVA
  (dhe lidhja e shumëfishtë e bashkëpunimit)
  – Meditime dhe mini-projekt-strategjia shkencore për zgjidhjen e çështjes madhore e të shenjtë edhe të Kosovës Lindorr
  1. Komponente paraprake
  -Diskutimi-kumtesë në Konferencën Shkencore “Presheva, Bujanoci dhe Medvegja-dje, sot dhe nesër”, më 21.11.2013 në InstitutinAlbanologjik të Prshtinës
  – Demaskimi mafioz i tri shteteve antishqiptare, me anën e spiunëve të infiltruar nga Shkupi, QytetZiu, Prishtina dhe K. Lindore, por shndërruar në bumerang: nga diskutimi i rëndomë, në kumtesë shkencore-sic?!)
  Nga vëllimi i veprës “Presheva dhe Kërçova (dhe lidhja e shumëfishtëe bashkëpunimit”, nga kompletit polilogjik-polititologjik-juridk-historik në ca vëllime: “Çështje Shqiptare (Si? Të zgjidhen!)”

  – Botuar-publikuar dhe huazuar nga ca media elektonike dhe të shkruara: Presheva.com, më 21. , kosovalindore.com, 22.11.2013 etj…
  ( Sfidë sulmit të hakerëve mafiozë, në vend me e-mail, si diskutim-kumtesë, artikull, koment-kumtesë)
  ( PS-Parascriptum: Për shkak të sulmit të hakerëve mafiozë nga 33 shtete të botës, ndër të cilat edhe FYROM-i, veçanërisht i tmerruar nga kontinuiteti stoik, por edhe më rezistent i Deputetit të Popullit Shqiptar, para të cilit kapitulloi sërish, jo vetëm me elementet e infiltruara, por edhe të demaskuara e skandaloze dhe të dështuara, mafioze dhe orvajtjen për bllokadë edhe në Konferencën Shkencore…., sikurse edhe në zgjedhjet lokale të 23 marsit 2013 në Kërçovën Heroike…, lënda në përgatitje për në Gjykatën Ndërkombëtare për të Drejtat dhe Liritë e Njeriut të OKB-së në Strazburg, sikurse mund të ndodh edhe me skandalin e fundit në Konferencën Shkencore, sepse shmangia nga Programi, shtyerja, anulimi dhe zhbërja e trefishtë e diskutimit, sipjesëpërbërse e Konferencës, të penguarit e shprehjes së fjalës dhe mendimit së lirë, është sankcionuar si vepër penale në aktet normative juridike të çdo vendi të botës dhe dënohet me ligj, gjë, të cilën, diletantët, të infiltruarit, mafiozët, shizofrenët… nuk e dinë dhe nuk e kuptojnë, në vend që të Jua dërgojmë si artikull, a diskutim-kumtesë shkencore, jemi të detyruar si koment të tejzgjëruar dhe sui generis, sepse kështu nuk ekzistojnë mundësi teknike moderne profesionale për vjedhjen dhe asgjësimin e komenteve-artikuj ).
  I. SI TE ZGJIDHET PROBLEMI I KOSOVES LINDORE ETJ. TE SHQIPTAREVE?!

  (T e k s t i a u t o r i z u a r dhe i plotësuar a zgjeruar ):

  Nga diskutimi i ex (de facto) Deputetit të Popullit Shqiptar…; Krijuesit universal: Poet., b. shkencor, kritik teatri, gazetar-publicist… z. Sali Ramadani-Kërçova në Konferencën Shkencore “Presheva, Bujanoci dhe Medvegja: dje, sot dhe nesër”, më 20-21.11.2013 në Prishtinë:

  ……………………………………………………………………
  2. Paragjykimi, demaskikmi dhe skandalozja e “Kryeusesit” të infiltruar
  As në Promovimi e përbashkët të veprimtarisë studimore botuese 2012-2013 të Institutit të Historisë “Ali Hadri” të Prishtinës dhe të atij të Tiranës”, apo në Konferencën Shkencore “Shqiptarët gjatë Luftës sëDytë Botërore” të para dy ditëve, as në kontonuitetin e dy të tjerave: ”Presheva, Bujanoci dhe Medvegja-dje, sot dhe nesër”, në organizim të Institutit Albanologjik të Prishtinës dhe Shoqatës për Trashëgimi dhe Krijimtari Kulturore të Luginës së Preshevës (lexo:Kosovës Lindore), nuk kisha kurfarë interesi personal, të inkorëporohem as me kumtesa shkencore, edhepse edhe kësaj radhe nuk isha i paralajmëruar me kohë, por tani tërthorazi, kalimthi dhe nga respekti i ca personaliteteve, edhepse që nga viti 1970 jam njëri ndër bashkëpunëtoret më të zellshëm, sidomos në Degën e Folkorit, me ca botime në poezi dhe prozë popullore, bile edhe i shpërblyer nga vetë IAP dhe me një dosje të madhe me materiale folklorike, duket të humbur, me rreh 600 faqe të formatit të teksti të librit, por edhe në degët tjera të tij, me kumtesa dhe diskutime, të cilat janë pritur me respekt të dorës së parë, jo vetëm nga opinioni i gjerë, por edhe nga bashkëpunëtorët e rregullt shkencorë, sepse, gjatë fushatave parazgjedhore (1967, 1990, 1994, 1998, 1999, 2004, 2005, 2006, 2008, 2013), sidomos gjatë debateve me rreth 2.000-5.000 faqe tekste shkencore-publicistike dhe rreth 1.000 amendamente të prezantuara dhe të mbrojtura nga foltorja e Parlamentit të FYROM-it-Shkup, të cilat përgatiten për botim në rreth 20 vëllime, kur e pata thyer “rekordin” historik, duke dalë për një ditë 25herë në foltore, të dytën 9, pra 34 për dy ditë rresht, sikurse edhe në tubime tjera informative, letrare, tribuna, sesione, konferenca dhe simpoziume shkencore (ndër)kombëtare, që nga Ilirida, Kosova, Shqipëriza, Evropa dhe deri në ca shteve të SHBA-ve dhe në Alaskën e largët…jam ngirë me paraqitje, prezantime, deklamime dhe duartrokitje edhe frenetike dhe me ovacione.
  3. Qëllimi i angzhimit tim-kontribut për çështjen kombëtare
  Qëllimi i përcjelljes për pesë ditë të plota të dy konferencave shkencore dhe dy promovuese të librave, gjenden në vazhdën e angazhimeve të mia jetësore, pasi nga rreth 20 veprimtari multidimensionale dhe multidiciplinare shkencore, kryesorja është ÇËSHTJA KOMBËTAE SHQIPARE, e cila, jo vetëm se ka mbetur ende e pazgjidhur, por me këtë lidership katastrofik, hiq përjashtimet, të cilin e kemi “mbi krye” në të gjitha trojet etnike shqiptare, sërish pritet edhe më e keqja, bile, lufta, në radhë të parë, fatkeqësisht, shqiptare-shqiptare (sic?!), duke dëshiruar që ta jap kontibutin tim, sado modest, që kjo skëterrë të eliminohet, duke qenë unik dhe të gatshëm për sfidat, jo eventuale,por të sigurta, të cilat i përgasisin nateditë armiqtë e përbetuar të popullit dhe kombit shqiptar, të ndarë padrejtësisht, në gjashtë mini-shtete dhe në një Diasporë të Madhe dhe shumëmilonëshe Shqiptare!
  Nga ana tjetër, duke e pare praninë time të rregullt, pasive, të qetë, të urtë, caditëshe në këto tubime shkencore, me takime rasti e vëllazërore dhe njoftime të reja gati nga të gjitha trojet shqiptare, sidhe rëndomë, elementet mafioze, më në fund edhe u zbuluan dhe u demaskuan vetë, duke i informuar padronët e tyre elementet e infiltruara nëpër institucione, pra edhe në këto tubime shkencore, duke u trishtuar, qoftë edhe nga një diskutim i imi treminutash, filluan manovrimet diletante, ca duke u larguar nga konferenca dhe munguar për t’i lexuar kumtesat e tyre (sic?!), pa kurfarë arsyetimi, ca duke e shtyer në heshtje diskutimi e paraparë edhe me shkrim në programet e dorëzuara dhe të publikuara edhe në media, ca me refuzimin e propozimeve edhe të ca organizatorëve ose të paneleve dhe më në fund “polli pela, bëri mushk”, u vetëzbuluan që të gjithë edhe të paravijës, edhe të prapavijës në përfundim të seancës së fundit të Konferencës së dytë Shkencore.
  Padyshim se “kontribut” të paqëllimtë bëri prania në seancën e fundit të Adem Demaçit, të cilin edhepse e kishin anashkaluar, duke e lërë kah mesi i sallës, e jo në panel, në kryesinë e nderit, ose sëpaku në rreshtin e parë, por, sikur diskutimin e seancës së fundit, u orvatën ta zëvendësojnë me përshëndetjen e z. Demaçi, e cila edhe e hapi rrugën e diskutimit të bllokuar për katër ditë me radhë në këtë sallë të Institutit Abanologjik të Prishtinës.
  4. Ikje nga diskutimi me program edhe në seancën e tretë, me një
  përjashtim?!
  Derisa “Kryesuesi” katastrofik “dr” Emin Kabashi, zotit Demaçi, jo vetëm se ia dha fjalën me iniciativën e vet, jo vetëm se nuk ia kufizoi diskutimin në tre minuta, siç ishte paraparë me program, bile i tha: “Fol, sa të duash!”(sic?!), ndërsa aime lëvdata, kritika dhe lajthitje, bile edhe teatrale, kaloi mbi gjysmë ore?! Ai, edhpse paraqiti edhe propozime me vlerë, duke mos i përcjellur dy seancat paraprake, aspër kumtesat e sotme gati nuk tha kurgjë, sepse kishte preokupime të tjera të përgjithësuara dhe të rëndoma, stereotipe në një pjesë të të cilave e kishte edhe shumë me vend!
  Pas përfundimit të “debatit” të Z. Demaçi, bile paepërfundur ai ende, njëri nga anëtarët e kryesisë së pune së kësaj seance, Prof. Rexhep Abazi, a duket edhe i treti, Mr.Qerim Lita, të cilët e dinin, më kishin lutur edhe ditë më parë për ta marrë fjaën dhe diskutuar, iathanë si ngadalëse qe ku e mban dorën ngritur Z. Sali Ramadani-Kërçova, i cili, përveç diskutimitpër kumtesat e lexuara, biletë tri seancave, Konferecën Shkencore do ta përshëndesë ede në emër të shqiptarëve të Kërçovës dhe të Iliridës Shqiptare nën sllavo-m. dhe shqiptarucat e tyre.
  5. Skandali i “kryesuesit”, reagimimi I masës dhe stoicizmi me krenari i
  Deputetit…
  Në sallë e vërejtën të gjithë të pranishmit , “kryesuesin” e seancës, Emin K., jo vetëm dorën e ngritur të ex (de facto)Deputetit të Popullit Shqiptar etj., p. shkencor etj., por edhe të injorimit me gjeste të paartikulluara, me duar, mimikë dhe urrejtje e neveri, e cila shumë lehtë hetohej se fjala është për bllokadë mafioze: “Nuk ia jap fjalën-KURSES!”
  Mirëpo, kur “kryesuesi” , duke e shkelur sërish programin e miratuar edhe nga ai vetë për pjësën e diskutimit, i cili është edhe pjesë finale e çdo konference shkencore, nisi të ia japë fjalën padronit të tij, Drejtorit të Institutit Albanologjik të Prishtinës dhe Kryetar iKëshillit Organizues të Konferencës Shkencore, Z. Prof. Dr. Hysen Matoshit, duke e vërejtur sërish,por edhe mospërfillur fare dorën e ngritur deri në qiell tëDeputetit të Popullit Shqiptar…, p. shkencor…
  6. Demaskimi mafioz i tri shteteve antishqiptare dhe tmerri fashizoid -sic?!
  “Kryesuesi”-infiltrues e njeh shumë mirë Deputetin… pikërisht nga aktviteet e tia shkencore dhe letrare edhe në këtë sallë, nga bashkëpunimi, nga kumtesat, diskutimet, vjershat dhe recitimet,me pritje madhëshotre nga të pranshmit, edhe nga vetë shkencëtarëë dhe shkrimtarët, me dekada edhe me IAP, ASHAK-së etj., bile edhe i shpërblyar, nga botimet e ndryshme dhe kur nuk ka pasur ndonjë mospajtim osekonfrontim, as edhe me “kryesuesin” skandaloz?!
  Mirëpo, i dirigjuar nga jashtë dhe nga tmerri i prapavijëssë tri shteteve mafioze, se mos shndërrohet tubimi në “protestë” a “demonstratë” të madhe, duke iu zgjeruar paranoja dhe shizofrenizmi, Emin K. filloi, mendoni, t’i kërcnohet Deputeti të Popullit Shqiptar…që të mos dalë në foltore, pa ia dhënë fjalën, as edhe kur, nën duatrokitjet e gjata frenetike dhe ovacionet e shqiptarëve trima të Kosovës lindore, në krye me Preshevën Heroike, të opinionit tjetër të sallës, bile-bile edhe të vetë bashkëpunëtorëve të rregullt të Instiututit, duke u solidarizuar me hapat e gjatë të tij, kur Deputeti i afroheshte foltores.
  Emini vazhdonte llomotitjet në mënyrë shtazarake, duke e përkujtuar në trurin e mykur se çka i ka imponuar me presion kërrcnues mafiaebrendshme dhe e jashtme, ndërsa oratorisikur u detyrua të bëjë dy digresione para se ta vazhdonte diskutikimin-kumtesë shkencore.

  7. As dy “kryeparamentarë”, “Kryeministri” e “Presidenti”, e jo më ti, fosile
  minore!
  E para: Zotërote, mua për katër vite, sikurse edhe tërë jetën, nuk ka mundur të ma pengojë fjalën, edhepse është orvatur me dhjetra herë, as “Kryeparlamentari” Stojan Andov(-o-viç), as pasuesi itij, “shoku Tito”, gjegjësisht z. Petkovski (-o-viç), as i a .q. “premier”, Branko Cërvenkoski (o-viç), as i a.q. “President”, Kiro Gligorov(-iç), dhe ish-Kryetar i Kuvendit Federativ të ish-Jugo(serbo)sllavisë, të cilëve ua kam përplasur ndërsy me dhjetra herë dhe, kur orvateshin ta pengojnë daljen time në foltore, qofte në debat, qoftë për t’i’ mbrojtur me qindëra dhe mijëra amendamente, qoftë edhe kur ata ose dikush nga “ministrat”, ose “deputetët”, më apostrofonin mua edhe me emër e mbiemër të plotë, e jo më minoranca jote sa një mizë apo hale fosilesh, unë e merrsha fjalën vetë vazhdimisht, pa pritur lëmoshë e të ma japin ata!
  Sepse, fjalën ma kishte dhënë me votën e madhe, Populli Shqiptar!
  Votën, de facto, Populli Shqiptar ma jep edhe sot, bile edhe në të gjitha trojet etnike dhe Diasporën e Madhe shumëmilionëse Shqiptare, në çdo tubim: shkencor, letrar, informativ etj.etj.!
  8. Më keq se skandalet e “kryeparlametarëve”, “Kryeminstrit” dhe “Presidentit”
  në FYROM-Shkup?!
  Ata që të gjithë më kanë urrejtur shpirtërisht, sepse ishin dhe të gjallët ende kanë mbetur, sado me pak orvajtje “moderimi” nga zori, si antishqiptarë të njohur e të përbetuar dhe më kanë penguar, sepse në Parlamentin e FYROM-it fola i pari dhe i fundit, kur ishte “rreptësisht” e ndaluar, në gjuhën e bukur shqipe të “Bilbilit të Frashërit” (më 08.-02.1995), duke i nxjerrë që të gjithë nga salla, “bile edhe nga M., po të doni!”( lexo stenogramet zyrtare të seancës X-të të kësaj date), duke e mbajtur edhe për gjysmë ore fjalimin tim në shqipet vetëm me deputetët e grupit tim parlamentar (4+4, më vonë-2)dhe 12 shqipitarucat e koalicionit qeveritar të imponuar nga elektorati, dihet me rrymë të kyqur dhe mikrofonat të mbyllur, pra pa transmetim të drejtpërdetjtë (sic?!), se më 08.07.1997 e shpalosa dhe e mbrotja me plotë sukses Flamurin Kombëtar Shqiptar mbi mikrofonat e foltores së Parlamentit, duke shkaktuar tërmet të vërtetë, kur u turrën deri në gjysmë metro pranë foltores (lexo: më fare për grabitur dhe grisiur Flamurin, nënkryetari Bllagoja Filipovski, duket edhe në intertet, shkruja në google dhe kliko: 15-vjetori i Flamurit në Shkup), me dhjetra “deputetë”, që të ma grabisin Flamurin nga duart me dhjetra albanofobë, por aty edhe i ndala, ndërsa tani janë të detyruar, a ndofta ngapak edhe të “penduar” që “respektin’ e shfaqin haptazi me refrenin “Ku e ke ditur”, “Ke qenë vizionar”, “Ti na mungon”, “Pa ty s’ka Parlament”… etj.
  9. Ti zotërote, je vonuar dy dekada për intriga e presione mafizoe!
  E sot, ti zotërote, je vonuar për rreth dy dekada dhe ta kanë imponuar sortat e njëjta apo të ngjajshme, me prapavijë që të të ekzekutoj në vend, që fare nuk e kam problem, por nuk je i vetmi, “nuk e kam për shan”, do të të toleroj, pa të përfillur fare, deri në instancën e fundit të mundshme, por dënimi të pret…, duke e arritur mafia qëllimin e vetë!
  Unë, qe mbi gjysmëshekulli edhe sot e kësaj dite jam nën hetime,por…Kjo tani nuk ka vlerë fare, sepse “Propaganda armiqësore” e dikurshme e nenit 118, al. 1 e Kodit Penal nga Kapitulli Vepra penale kundër popullit dhe shtetit, është zhberë, pra është hequr, është zhdukur, është eliminuar, është fshirë dhe nuk paraqitet si corpus delicti, nuk ka më dënime për “vepra” të tiila penale?!
  Prandaj, mushoi vendit dhe mos lëviz e mos u nervoze se nuk të del për hajër!
  10. Digresion i vockël rreth Adem Demaçit
  Fillimin e diskutimit tim e kisha plainifikauara që më parë, e ndryshoi paraqitja paraprake në foltore e vëllait tim dhe tonit, Z. Adem Demaçi, si vijon:
  “Mas bukës së grunit, nuk shkon ajo e kallamoqit, por ani, ngoni!”
  Si sot më kujtohen dhe po e citoj këtë fjali të vetme të tij, kur si të fundit ia dhanë fjalën për ta lexuar tregimin e tij në sallën e madhe të Teatrit të Pakicave, më pas të Kombësive, tani Teatri Shqiptar në Shkup, dikund kah viti 1957/58, kur unë isha maturant i Shkollës Normale Shqiptare “Liria” (tani Gjimnazi Shqiptar “Zef Lush Marku”) nëShkup, por edhe gazetar i “Rilindjes: dhe “Zërit të Rinisë”, pas leximit të punimeve letrare të më të moshuarëve, moshatarëve, ose më të rinjëve: Esad dhe Hasan Mekulit, Ramiz Kelmendit, Enver Gjergjekut, Makust Shehut dhe “Ujkut” (lexo:Vuk Filipoviçit), por B. Adem u prit më së miri, edhepse ishte i ri dhe ende nuk ekishte “shijuar” burgun e parë!
  Natën e dytë, kur të njëjtët i lexuan punimet e tyre të përkthyera në sallën e Universitetit të Punëtorëve”, poashtu si i fundit, por leximin e tregimit të tij ia kishte imponuar ta lexonte Hasan Mekuli, duke u nënkuptuar, pse?…
  Pra, jo pa qëllim, edhepse tani A. Demaçi ka”evoluar mjaft, por “Ujku kimen e ndërron, por jo edhe tabihatin” (kërçovarët në variantin e të folmes së tyre:”Uku qimen e nërron, por jo edhe tabihetin”)
  Pas fjalës së përshëndetjes stereotipe, gjysma për mrekulli, gjysma medigresione të tepruara, bile edhe teatrale dhe me difekte tjera, të “Simbolit të rrezistencës kosovare, “vëllait tim” të respektuar, siç mëka thënë caherë në pyetjet e mia, që t’i drejtohem në këtëmënyrë dhe as me shok, as me zotëri, më lindiideja që për shkaqemodestie dhe të respektit ndaj Bacit Adem, ta ndryshoj pak hyrjen me një digresion të vockël, si më lartë.

  11. Lidhja e shumfishtë e Kërçovës me Preshevën Heroike!

  Kryesi e nderuar e kësaj seance shkencore, auditorium i respektuar, miq, dashamirë, teleshikues e lexues, të Kosovës Lindore dhe të të gjitha trojeve etnike dhe të Diasporës së Madhe shumëmilionëshe Shqiptare në krejt rruzullin tokësor!

  Kërçovën dhe Krahinën e Kosovës Lindore, sidomos Kryeqytetin e saj, Preshevën, i lidhin shumë nyje të fuqishme historike dhe më të reja.
  Mbi të gjitha dominon në mënyrë të theksuar fakti i madh se në Kërçovë gjatë kohës së Shqipërisë së Ribashkuar apo Etnike, e jo edhe “të Madhe”, siç e emërtoi armiku i përbetuar i popullit shqiptar, se pas shkuarjes në detyrë të re të nënprefektit të nënprefekturës së Kërçovës, Fejzi Alizotit, gjirokastrit, atë e zëvendësoi sekretari i deriatëhershëm i saj, Heroi i Kombit, Z. Skënder Presheva, i cili, jo vetëm se e ka udhëhequr për mrekulli nënprefekturën e Prefekturës së Dibrës, Kërçovën Heroike, por ai pat lërë përshtypje të jashtëzakonshme te shqiptarët e Kërçovës me guximin, aftësinë dhe sjelljen korrekte të tij, si një mik dhe vëlla i pa zëvendësueshëm.
  Prandaj, duke i bërë homazhet më të sinqerta, më këtë rast, ndaj mendimin e të gjithë shqiptarëve të Kërçovës, me shumicë absolute dhe ata të cilët gjenden në Kosovë, a më së shumti në botën e jashtme, vetëm në Ilinois të SHBA-ve mbi 8.000 sish, po aq edhe në shtetet tjera, në çdo skutë të Evropës, në Turqi dhe deri në Australinë e largët tejoqeanike, duke iu faleminderuar Heroit të Kombit, trashëgimtarëve të tij të denjë dhe të drejtpërdrejtë, në krye me Prof. Skifter Skënder Kadriun-Presheva, patriot dhe guximtar kulminant, poet e skulptori talentuar, i cili qe 22 vite se nuk “guxon” ta vizitojë Preshevën e tij aq të dashur dhe shtëpinë ku lindi dhe u rrit, por edhe u shkatërrua dhe përfundoi me humbje totale, sikurse edhe sivëllezërve tanë të tjerë shqiptarë-atdhetarë të Preshevës, për të gjitha, për të mos e harruarr kurrë Heroin e Madh!

  12. Pëshëndetje nga Kërçova e Kryeheroinës dhe Kryeheronjëve të panumërt!

  Ju përshëndes në emër të trashëgimtarëve të denjë të Kryeheroinës së Kombit Shqiptar, Sulltanë Qafës, e cila,pas masakrës makabre të 300 shqiptarëve dhe djegien e tyre në Xhaminë e Madhe të Zajazit, në krye me imamin-muderis, Mulla Jaho Jasharin (tani Emini)-Kryehero i Kombit, kur i rrethuan e vranë edhe 94 shqiptarë të Qafës dhe babanë e Saj, nga kati përdheck, ku ishin ngujuar e mbyllur nga jashtë gratë dhe fëmijët, i rrëmbeu si luaneshë gërshërët e deleve, e hoqi njërën fjegër, e fshehu nën mëngën e këmishës së gjatë të dorës së djathtë dhe iu vërsul komitëve-xhandarë serbo-sllavo-m., si me shpejtësi rrufeje duke i lërë të vrarë në vend tre oficerë, ndër të cilët edhe nipin e Vojvodës gjakatar, Mikailit të Brodit, duke e grabitur një revole, për t’i vrarë edhe shumë të tjerë, por si anaflabete dhe pa përvojë ushtarake nuk dijti ta repetojë plumbin në tytë, duke i dhënë”shans” torbesho-shqiptarit mercenar nga ana e Dibrës që ta ekzekutojë, më pas me pretekst, se mos po e kidnaponin, përdhunonin dhe vritnin xhandarmët tjerë (sic?!), por, trimëria e saj e jashtëzakoshme në moshën 17-vjeçare, i shpëtoi gratë, fëmijët, plakat dhe pleqtë e fshatit dhe ata që patën mundësi të ikin në drejtim të Majës së Malit të Ujmirit.
  Ju përshëndes edhe në emër të trashëgimtarëve të Kryekaçakut të Maleve të Ballkanit, Kalosh Dan Zajazit, bashkëpuntor i Hasan Prishtines dhe Bajram Currit në Tirane dhe Komandant i Gardës se Sigurimit te Kongresit te Alfabetit nëManastir në v. 1908, Mafail Zajazit I Madhi, zëvendës-komandant i Xhemë Gostivarit të Ballit Kombëtar, të kryetrimit, Mefail Mehmetit-I Vogli dhe të dhjetra heronjëve e qindra dëshmorëve të Kërçovës së djeshme Heroike, sot sërish e anashkaluar, nën manipulim dhe presione fashozoide, të robëruar, shumë të pasur etë bukur,por edhe të eksploatuar, në boshatisje e sipër, mirëpo edhe stoike dhe me një avenir të praruar për të prirë sërish, në kontinuitet, për zgjidhjen e çështjes së shenjtë gjithkombëtare shqiptare!
  Ju përshëndes, njëkohësisht edhe në emër të dashamirëve të mijë, të mbi një milion shqiptarëve të Iliridës nën sundimin e përkohshëm të krerëve antishqiptarë sllavo-tejkarpatas të konvertuar në sllavo-m. dhe shqiptarucat kuislingë, karrieristë, diletante, të korruptuar, klanistë, nepotistë, sahanlëpirësa, të shitur deri në palcë dhe tradhtarë shizofrenikë!
  Ju përshëndes edhe në emër të Klubit të Shkrimtarëve Shqiptarë “Mugullimi” të Kërçovës, pa kushtet më elementare, si bashkëthemelues, sikurse edhe në emër të Kryesisë së Lidhjes së Shkrimtarëve Shqiptarë, me seli në Shkup, në cilësi edhe të kryetarittë Komisionit Statutar dhe të Gjyqit të Nderit, edhepse që të 11, njëri edhe i ndjerë, me mandat të skaduar dhe të prolonguar, privatizuar nga ana e “kryetarit” teknefes“Kërlesh Qeleshit”, të cilit, njëherë-dyi kam bërë “atentat” poetik, pra në vargje, sikurse edhe…por… i cili nuk e meriton t’i përmendet as edhe emri i gjenezës, i infiltruar si pseudopatriot dhe vegël e pushtetarëve antishqiptarë dhe kuislingëve të tyre, puthadorë e diletantë (sic?!).

  13. Rreth referatit kryesor dhe dy kumtesave qëndrore

  Duke e çmuar kohën Tuaj të shtrenjtë dhe të kufizuar, duke mos patur mundësi të diskutoj, miratoj, plotësoj ose shpreh vërejtjet e mia objektive për të gjitha kumtesat e lexuara, më duhet t’i veçojë ato të vokacionit ose më të përafërta me preokupimet e mia të rregullta:
  Në radhë të parë i shfaq mirënjohje të merituar drejtorit të Institutit Albanologjik të Prishtinës dhe kryearit të Këshillit Organizues të kësaj Konference Shkencore, Z. Prof. Dr.Hysen Matoshit, i cili edhe në fjalën e hyrjes u prezantua me një referat kuptimplotë rreth nevojës së organizimit dhe qëllimeve të këtij tubimi.
  Nga kumtesat e prezantuara, më duhet ta potencoj atë “Të drejtat themelore të njeriut dhe të drejtat kombëtare të shqiptarëve të Kosovës Lindore” të Prof. Dr. Mazllum Baraliut, jo pse ishte radhitur si e para, për shkak të respektit dhe destinimit, por, pse ajo, ishte në nivelin më të lartë të majës shkencore, sepse autori, edhe ashtu është i mirënjohur, si ekspert kulminant i jurisprudencës, duke kryer vite me radhë detyra me shumë rëndësi profesionale, deri te Rektori i Universitetit Publik të Prizrenit, duke e zëvendësuar në mënyrë të denjë kryethemeluesin dhe rektorin e parë me origjinë gjermane, i cili ka themeluar edhe shumë universitete tjera në botë dhe ka udhëhequr me ca bashkësi të universiteteve më prestigjioze gjermane.
  Mirëpo, e veçanta, e cila duhet përshëndetur dhe realizuar në jetën praktike është digresioni dhe plotësimi, sqarimi dhe propozimi i tij shumë i qëlluar për emërtimin e deritanishëm të pa justifikueshëm dhe të gabueshëm të kësaj krahine shqiptare të shkëputur nga Kosova apo Dardania, duke propozuar në mënyrë kategorike që ajo të emërtohet: Kosova Lindore e jo me numrimin kronologjik të tre qyteteve të saj saj, ose si Lugina e Preshevës, sepse në atë, mënyrë, si deritani, ngushtohet hapësira e saj gjeografike dhe e drejta e pakontestueshme legjitime historike!
  Këtë propozim Z. Mazllum, sikur ma mori nga goja, për të mire dhemirë veproi si i shkathët dhe me shpejtësinë më të madhe, e fshira saora në pesë vende të diskutimit tim-kumtesë me shkrim, të përdorura gabimisht, here-herë, edhe nga ana ime, për shkak të ngulitjes gati zyrtare dhe shumë të përhapur të këtij emërtimi nga vetë zyrtarët, shkencëtarët, por edhe qytetarërt shqiptarë të asaj Krahine Shqiptare!
  Kështu duhet të veprojnë që të gjithë që nga dita e sotme, që nga ky moment!

  14. Emërtimi: Kosova Lindore, ibid. arbërorët e Greqisë dhe
  Shqipë riza?!

  Ky akt ma përkujtoi se si para ca viteve, kur bashkëpunova denjësisht me “Javën e Kulturës Arvanitase” në Prishtinë, Prizren dhe Prekaz, me propozimin dhe miratimin e vetë të atyre vëllezërve tanë të anashkaluar nga Çamëria dhe e tërë Greqia Shqiptare, e ndryshuam bashkërisht emërtimin e kësaj pjese të kombit shqiptar, nga “arvanitas”, siç e kishin riemërtuar shovinistët grekë me nënçmim, në ARBËRORË, si në kohën e Heroit Kombëtar Gjergj Kastriotit-Skënderbeu dhe kjo kështu edhe përfundoi!
  Kjo ma përkujtoi që ta lidh edhe me një qëndrim personal, sui generis, i cili është publikuar në shumë media të shkruara dhe elektronike shqiptare deri në SHBA, por edhe në një libër të Dr. Ilimi Veliut, drejtor i Muzeut Rajonal në Kërçovë, duke ia thënë në ca takime zyrtare dhe private edhe njërit nga miqtë dhe bashkëpunëtorët e mijë më të ngushtë, krahas ex Deputetit dhe Kryetarit të Degës së Tiranës të PD-së, Prof. Dr. Shaban Memisë, Heroit të Kombit Azem Hajdarit (në dy tubime të mëdha më 28 Nëntor 1977 në SHBA), ish-Kryeterit të Kuvendit të Shqipërizës sonë të dashur, qysh nga debatet historike në Klubin “Kaçaniku” 90” në Keln të Gjermanisë në v. 1993 e deri në zyrën e tij me grupin tim parlamentar nga Shkupi, por edhe në takime private në Tiranë e Prishtinë,Z. Pjetër Arbnorit: “ Shqipëriza jonë e dashur”, sepse Shqipëria jemi të gjithë ne shqiptarët, e cila paraprakisht mund të emërtohet: Shqipëria e Ribashkuar, Shqipëria Etnike, Shqipëria Natyrale etj.,
  Kështu mendimin paraprak se “Isha në Shipnejë”, e pat ndryshuar edhe simboli i rezistencës shqiptare të Iliridës, Memet Murtezani-Gega, koleg nga Burgu Famëkeq i Idrizovës-Shkup,i cili, me një rast më tha se “Shipnejë” jemi edhe në Tetovë, Kërçovë, Shkup etj., por duhet thënë: Isha në Krujë, në Tiranë, në Shkodër, në Durrës, në Sarandë , në Janinë, në Prevezë, në Ulqin, Tivar, Preshevë, Medvegjë, Bujanoc…
  Pra, nga dita e sotme, kam njëqind arsye, që, deri në realizimin, implemtimin dhe riemërtimin: Shqipëria e Ribashkuar, propozoj dhe e mbroj me këmngulje, kur flitet për vëllezërit tanë buzë Adriatikut, nga aspekti krahinor, vendor, t’i emërtojmë me: Shqipriza jonë e dashur ose Shqipëria Perëndimore, Shqipëria Lindore, Shqiptria Veriore, Shqipëria Jugore…
  Në pamundësi kohore për të debatuar për të gjitha ose edhe një pjese të rreth 50 kumtesave të prezantuara gjatë dy ditëve të Konferencës Shkencore, më duhet ta veçoj njërën sish:
  Kumtesa e gjeneralit Kudusi Lama:” Pozita gjeostrategjike e Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës”, e cila ësht tejet sui generis.

  15. Gjenerali K. Lama dhe kumtesa projekt-strategji kombëtare

  Nga ajo çka kemi lexuar dhe dëgjuar nga autori, me këtë kumtesë bëri një përmbledhje shumë koncize. Prezantimi i tij këtu nuk ishte vetëm thjeshtë kumtesë shkencore! Kjo ishte projekt strategjik i nivelit më të lartë profesional. Kudusi Lama gjatë luftës së UÇK-së, sidomos, jo vetëm se i armatosi dhe i ushtroi ushtarët dhe komandantët trima, bile edhe duke i anashkaluar dhe mospërfillur edhe eprorët më të lartë shtetërorë, por edhe i orientoi se si të zhvillohen veprimet luftarake, taktikat moderne dhe si të fitohet lufta me armikun e papërshtatshëm, të armatosur deri në dhëmbë edhe me armët më moderne dhe të sofistikuara, gjë, e cila edhe rezultoi me fitoren e UÇK-së, edhepse ajo fitore ishte dhe, fatkeqësisht, mbeti e pjesërishme, për shkak të gabimeve drastike të eprorëve të saj politikë, të cilët e nënshkruan tradhtinë dhe i lutën të ndërhyjnë forcat e bashkuara të NATO-së në krye me SHBA-të mike, me muaj të tërë, ca edhe me vite të tëra, pikërisht atëherë, kur UÇK-ja i konsolidoi radhët e veta, kur lufta mori hovin kulminant dhe fitorja do të ishte e kryer edhe me forcat vetanake, padyshim me më shumë viktima, por pa i shpenzuar dhe lodhur vendet mike!
  Propozimet më të reja të autorit duhet studiuar mirë, me kujdes, në mënyrë analitike, me logjikë të shëndoshë, me vëmendje të koncentruar dhe të përqëndruar, për zgjidhjen paqësore të çështjes së madhe edhe të Kosovës Lindore!

  16. Ca tema të cilat i mungojnë Konferencës e që duhet plotësuar

  Referati kryesor, tema bosht ose kumtesa të veçanta të kësaj Konference Shkencore, për çka sugjerohet për plotësime në tubimet tjera, duhet të kishin përparësi, si vijon:

  1. Korelacioni i ndërsjelltë i Kërçovës dhe Preshevës Heroikeqë nga viti 1941 e deri te UÇPMB-ja (2.000), në kontinuitet dhe Deputeti i Popullit Shqiptar;
  2. Kërçova dhe konsiderata e veçantë ndaj Preshevës, Dibrës, Gjakovës, Shkodrës, Drenicës…;
  3. Mikpritja fisnike e preshevasëve për Shkollën Normale Shqiptare “Liria” ( tani Gjimnazi Shqiptar “Zef Lush Marku”) të Shkupit dhe “shorti” i buajtjes me ca nxënës tjerë te punëtorishumë i varfër, por edhe shumë fisnik e mikpritës preshevas, me shumë fëmijë, atëherë nxënës.
  4. Takimi spontan dhe “shokant”-pozitiv i miqëve nga Kërçova dhe Deputetit të Popullit Shqiptar, me Heroin e Kombit, Skënder Presheva në Prishtinë në vitet e ‘70-a, për të cilin shqiptarët e Kërçovës kanë patur vetëm informatën se sekretari, mëpas nënprefekti i nënprefekturës së Kërçovës, pas Fejzi Alizotit nga Gjirokastra, është pushkatuar pas dënimit me vdekje, fill pas LDB?!;
  5. Deputeti i Popullit Shqiptar në tubimin historik me Shtabin, luftëtarët e ZO të Qarrit dhe Komandantin Legjendar-Muhamed Xhemajli,-“Komandant Rrebelin” në Muhoc, me preteks të drekës së përbashkët të Bajramit me logjistikën me ca automjete me armë, ushqim, veshmbathje etj. nga Prishtina, duke e sfiduar kontrollimin e KFOR-it rus me një libresëgazetarie, gjermanishten, frengjiten, por edhe rusishten e qaltë, duke e shtrembëruar me dy gjuhët sllavo-barbare, në lokalet e shkollës fillore, ku u prezantua edhe përshëndetja revolucinoare-patriotike, projekt-propozimi strategjik për sukseset e luftës së UÇPMB-së, dhurata e madhe dhe dy recitime të dy personaliteteve më të merituara nga vepra “Kosova-zemra dardane-ilire”: “Himni Ushtarak i UÇK-së”dhe ajo omonime, duke përfshirë edhe gatishmërinë e Deputetit…etj. për t’i kapur armët dhe shkuar në front, duke e kaluar edhe “Mollën e Kuqe” 25 km. tej Nishit, si në v. 1945, kur Brigada e VII-të Shqiptare, edhepse me vendim të gabueshëm të krerëve politikë sllavo-shqiptaruca, pasi nuk u pajtua Kryeheroi Shaban Palluzha i pakrahasueshëm, me Fadil Hoxhën e manipuluar dhe të dirigjuar nga Titua dhe Enver Hoxha, në Luftën e Sremit, ku fitoi por u përgjysëmua , marshimin kokëlartë nëpër Zagreb dhe paradën e madhe deri në Trieshtë, ndërsa ata rreth 4.000, të cilët i shpien kah Tivari, i vranë dhe i gjuajtën në Detin Adriatikik-sic?! (Të sigurohen inçizimet nga “Dreka e Bajramit”!);
  6. Pse u ndërpre lufta e UÇPMB-së pa përfunduar Çlirimi dhe Ribashkimi i Kosovës Lindore, tani më të riemërtuar definitivisht, sipas arsyetimit dhe qëndrimit të prerë të Prof. Dr. Mazllum Baraliut, në kumtesën e tij të nivelit më të lartëtë shkencor, konform Referendumit…?
  7. Pse u nënshkrua (mos)”Marrëveshja e Konçulit?” (manipulimi, presioni, tradhtia dhe vrasja të nesërmen, për tu shlyer gjurmët e tradhtisë, apo diç tjetër, e Ridvan Qazimit-“Komandant Lleshit”
  8. Mospajtimi i Muhamed Xhemajlit-“Komandant Rrebelit” me tradhtinë e (mos)”Marrëveshjes” së Konçulit dhe vazhdimi i luftimeve të tij me bashkëluftëtarët patriotë në Malin e Karadakut me shtrirje midis tre qyteteve: Shkup-Preshevë-Gjilan (a Viti), deri në momentin e fundit dhe vrasja e tij në mënyrë mafioze dhe monstruoze në Gjilan, kohë më pas!
  9. Pse në Ekspozitën me Fotografi shumëdimensionale nga Kosova Lindore, e cila u hap në këtë Konferencë Shkencore në holin e Institutit Albanologjik të Prishtinës, mungonte vetëm ajo e Muhamed Xhemajlit-“Komandant Rrebelit”, pasi nga Tubimi Konsultativ, me pretekst të drekës së Bajramit, në lokalet e shkollës së Muhocit kishte edhe kamera dhe inçizime tjera, të cilat gjenden te udhëheqësi i logjistikës-“Daja”, edhe nga Lufta e UÇK-së, tani me vendbanim dhe punë në Prishtinë, i cili duhej të ishte i ftuar dhe i pranishëm në këtë tubim, bile edhe me kumtesë shkencoe, të gjenden të plota edhe me debatin dhe recitimin e Komandantit të vjershës programatike “Kosova-zemra dardane ilire”, nga vepra omonime e Deputetit-Poetit të Popullit Shqiptar, i cili, përveç përshëndetjes dhe Propozim-Projektit për vazhdimin e luftës deri në fitore, më parë e deklamoi, po nga kjo vepër, vjershën-poemth të prologut -“UÇK-ja dhe Himni Ushtarak”, të cilat u mirëpritën nga ushtarët e armatosur dhe opinioni tjetër me duartrokitje frenetike dhe ovacione dhe duke ia dhuruar Komandantit librin para kamerave;
  10. Pse është anashkaluar, gati simbolike, roli i më markantes, UÇPMB-së?!
  11. Pse, në tubime të tilla, si ky, dhe në këtë, nuk ftohen personalitete më të njohura, më të merituara dhe të pakontestueshme të popullit shqiptar nga të gjitha trojet etnike shqiptare dhe nga Diaspora e Madhe shumëmilionëshe Shqiptare deri në Amerikë, por edhe miq të tjerë, nga i tërë rruzulli tokësor, për ta sensibilizuar dhe zgjidhur çështjen e shenjtë shqiptare deri në instancn e fundit në baza paqësore, por të gatshëm edhe për sfida të mundshme të armiqëve të përbetuar?!
  12. Pse, kjo Konferencë Shkencore, përbri karakterit të përgjithshëm dhe me vend e plotë arsye, merret më shumë me tema periferike, për momentin, sekondare dhe terciare, e jo me atë primare: Çlirimin dhe Ribashkimin e Kosovës Lindore, me Republikën e Kosovës, konform Referendumit…të 1 e 2 marsit të v. 1992?!
  13. Pse, nuk mbulohet me asnjë kumtesë shkencore veprimtaria revolucionare-atdhetare e heronjëve të Kombit: Abdullah Krashnicës, Skënder Preshevës, Liman Stanecit, Hasan Kadriut etj., ky i fundit, menagjer i parë shqiptar i UEFA-së dhe FIFA-së, i vrarë para ca viteve me atentat në Bullgari?!
  14. Si u themelua dhe si (s’) vepron Kuvendi i Këshilltarëve Shqiptarë-Këshilli Nacional i Shqiptarëve të Kosovës Lindore?!
  15. A mund të fillojë: Reformimi, Riorganizimi dhe Rreshtimi i Drejtë i subjekteve (jo)politike shqiptare, pikërisht nga trevat më neuralgjike kombëtare dhe sui generis, pra më specifike, siç është edhe Kosova Lindore?
  16. A mund të krijohen kushte paraprake, më të shpejta dhe më të sigurta të Ribashkimit të Kosovës Lindore, me Kosovën, konform Referendumit të 1 e 2 marsit 1992, ose më shpejtë, më sigurt dhe më mirë, si një conditio sine qua non dhe si licet comparari apo mutadis mutandis, siç do të thonin romakët e vjetër, kjo mund të realizohet, me Iliridën Shqiptare, tanipërtani nën FYROM, nënkuptohet me anën e Referendumit të ri, si hap i parë, ndërsa më pas, bashkërisht me të gjitha trojet etnike, me Shqipërinë e Ribashkuar, sepse ashtu determinon edhe gjeostrategjia, konfiguracioni dhe komponentet e korelacionet tjera të Krahinës së Kosovës Lindore, bile edhe më drejt, shpresoj një ditë: të Shqipërisë së Ribashkuar Veri-Lindore (sic?!)
  17. Si mund të bashkëpunojnë shqiptarët e Kosovës Lindore: të Preshevës, Muhocit-Tërnocit a Bujanocit, por edhe të Medvegjës strategjike, shumë të pasur dhe shumë të bukur, por gati të boshatisur dhe të anashkaluar nga të gjithë, në krye me bashkëpunëtorin e merituar, arsimtar dhe veprimtar i shquar, Z. Prof. Rexhep Abazin etj. me miqtë e shumëfishtë, me shqiparët e Kërçovës mike, Iliridës Shqiptare nën FYROM, në mënyrë të veçantë me Deputetin e Popullit Shqiptar?!
  18. Si mund të realizohet pengimi i boshatisjes së mëtejme të Kosovës Lindore dhe kthimi gradual nga Kosova e stërpopulluar tejet dendur dhe nga bota e jashtme?!
  19. Përbri bojkotit, pse një pjesë e shqiptarëve të Kosovës Lindore, manipulohet apo edhe “voton” për “Deputetin” pseudopatriot, kusiling, puthadorë, diletant etj.të saj në Beograd (lexo: QytetZI)?!
  20. Kush qëndron nën hijen, prapaskenën dhe kamuflimin e veprimeve destruktive dhe relativizimit e prolongimit të zgjidhjes së problemit të shenjtë të Kosovës Lindore, siç është rasti edhe me bojkotimin e kësaj Konference Shkencore nga ana e udhëheqësve më të lartë të të gjitha trojeve etnike shqiptare, a në mënyrë të veçantë të tri komunave të Kosovës Lindore, të cilët do të marrin përgjegjësi historike dhe do të iu kushtojë shtrenjtë, shumë shtrenjtë?!
  21. Pse “Deputeti” nga K. Lindore, në një “takim” rasti përballë te shkallët e Ministrisë për Arsim, Shkencë dhe Teknologji, para ca viteve në Prishtinë, edhepse nuk njiheshin dhe nuk kanë nevojëtë njihen dhe të takohen kurrë, e uli kokën deri në tokë, pasi e vërejti Deputetin e Popullit Shqiptar, por imazhi i “njohjes” ishte i tërthortë nga “debatet” dhe emisionet televizive, i pari nga QytetZiu etj., i dyti nga “Partallmenti a Partallpamendi” (siç e thoshte gati vazhdmisht nga foltorja (1994-1998) i “shtetit” të brishtë të FYROM-it-Shkup, por si dy antipode diametralisht të kundërta në pozicionet e tyre rreth çështjes kombëtare shqiptare ?!
  22. Pse?!…Pse?…Pse?…
  G ë z u a r!
  17. DY Postscriptume për një plotësim dhe fjalën e dhënë
  PS.: … 23. Orvajtjet mafioze të tri shteteve antishqiptare të sinkronizuara me element e infiltruara nga Shkupi, QytetZiu, Prishtina, K. Lindore…si bumenag, diskutimi u zgjerua dhe shndërrua në kumtesën: “MEDITIME DHE MINI-PROJEKT-STRATEGJIA SHKENCORE PËR ZGJIDHJEN E ÇËSHTJES MADHORE DHE TË SHENJTË EDHE TË KOSVËS LINDORE”, e cila do të jetë pjesë e veprës “Presheva dheKërçova Heroike…”, e serisë së vëllimeve “Çështje Shqiptare (Si? Të zgjidhen”, a ndofta edhe e botimit të punimeve të Konferencës(sic?!)
  PS-2: Po tëmos “pengohej” diskutimi dhe paraqitja ime në konfrontim me mafinë e tri shteteve antishqiptare, në fund fare të Konferencës Shkencore “Preshava, Bujanoci dhe Medvegja-dje, sot dhe nesër”, para sqarimit të tij, duhej të lexohet betimi i publikuar në faqen e parë si model, testament për kornizë të çdo shqiptari nga vepra e mrekullueshme dhe kapitale “DËSHMORËT e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës”, në botim të Shoqatës së Dëshmorëve të UÇK-së dhe Muzeut të Kosovës, në përgatitje të autorit Mr. Sadik Krasniqit, 28 Nëntor 2002, f. 217, botuar edhe në gazetën e përditshme dhe më prestigjioze shqiptare “Dielli” të Sotir Pecit, Fan S. Nolit, Faik Konicës etj., me traditë 104 vjeçare (1909-2013), e cila vlen edhe për ata të UÇPMB-së dhe UÇK- (-ombëtare):

  18. Teksti identik i betimit të UÇK-së, UÇPMB-së dhe
  UÇK(ombëtare):
  “ UNË, USHTARI I USHTRISË ÇLIRIMTARE TË KOSOVËS, BETOHEM SE DO TË LUFTOJ PËR ÇLIRIMIN E TOKAVE SHQIPTARE DHE BASHKIMIN E TYRE. DO TË JEM PËRHERË USHTAR BESNIK, LUFTËTAR I DENJË I LIRISË, VIGJILENT, GUXIMTAR DHE I DICIPLINUAR, I GATSHËM QË NË ÇDO KOHË, PA KURSYER AS JETËN TIME, TË LUFTOJ PËR T’I MBROJTUR INTERESAT E SHENJËTA TË ATDHEUT. NËSE SHKEL KËTË BETIM, LE TË NDËSHKOHEM ME LIGJET MË TË ASHPRA TË LUFTËS DHE NËSE TRADHTOJ, QOFTË I HUMBUR GJAKU IM.
  B E T O H E M”.
  19. Në vend të komentit, tri pyetje relevante (me) pa përgjigje:
  Besoj se nuk ka nevojë për koment, se këtë e din ose do ta kuptojë dhe komentojë çdo shqiptar në rruzullin tokësor!
  Me kët rast, unë, në vend të komentit, shtroj vetëm pyetjet:
  1. A i janë përmbajtur këtij betimi të lexuar dhe të nënshkruar me dorën e vetë ata që mbetën gjallë dhe iu qepën pushtetit dhe kolltuqeve të buta në të tri shtetet respektive në të cilat letojnë të ndarë shqiptarët?
  2. Pse kurkush, ama bash KURKUSH nuk e përmend më këtë BETIM, këtë fjalë të dhënë dhe tradicionale shqiptare, këtë fjalë të lidhur, këtë “Besëlidhje për Çlirimin dhe Ribashkimin Kombëtar të Shqiptarëve të Ballkanit”, siç doe thoshte SHSH”SH”-BeÇBaKoSHB-a-BUSHA… e proklamuar filimisht ditën e shtunë, më 19.04.1958, nga ora12-14 në Vendin-Historik, berë transparente me direkte, emërtuar dhe vulosur në Kuvendin Historik ditën e premte, më 27 Nëntor 1960 në Kryeqytetin-Metropol Evropian, nga ora 20-22, me para dhe prapavijë të kamufluar gjeniale, e zgjeruar në kontinuitet dhe sui generis në të gjithatrojet etnike dhe në Diasporën e Madhe Shqiptare deri në Amerikë dekada me radhë?
  3. Pse kurkush, ama bash KURKUSH nga tradhtarët e shumtë deri më sot nuk u ekzekutua pse shkeli mbi këtë BETIM, të lexuar dhe imituar me zë, duke u ngritur në këmbë dhe nënshkruar nga ata me dorën e vetë, por, përkundrazi, ata ekzekutuan me dhjetra “bashkë”luftëtarë patriotë të devotshëm për t’i fshehur gjurmët e veta të fëlliqura prej tradhtari dhe shërbyer deri në fund padronëve të tyre, armiqëve të përbetuar të popullit dhe kombit shqiptar?
  G Ë Z U A R!
  Me respekt,
  SALI RAMADANI-KËRÇOVA
  &KABINETI-K.Infomativ-K. i Ekspertëve
  B a s h k ë(-autorë-)k r y e t a r ë:
  I.Saliu-H.Shabani-R.Abazi-I.Piashukku
  ………………………………………………………………
  20. Logjistika dhe koncepti a skica-shtesë për veprën omonime
  PS.-23Rreth 11 kapituj, të cilët do të inkorporohen në veprën “Presheva dhe Kërçova…” në serialin polilogjik “ÇËSHTJE SHQIPTARE (Si? Të zgjidhen!), bashkërisht me 23 tezat për kumesa, të propozuara në Konferencën Shkencore, siç u lexuan në të njëjtën dhe u mirëpriten nga shumica dërrmuese e të pranishmive:
  Postfestum-mortum Konferencës Shkencore ”Presheva, Bujanoci dhe Medvegja dje, sot dhe nesër”, mbajtur më 20-21.11.2013 në Institutin Albanologjik të Prishtinës
  I. CA PLOTËSIME: SUKSESI, SKANDALI MAFIOZMAFIOZ-SHTETËROR, DIGRESIONI, FITORJA BRAVUROZE DHE BETIMI EDHE I UÇPMB-së, POR…
  Pas publikimit të ca versioneve të diskutimit të ex (de facto) Deputetit të Popullit Shqiptar në më shumë media elektronike dhe të shkruara, për shkak të hapësirës së kufizuar, duhet plotësuar edhe me:
  – me digresionin e rastit shumë modest,
  – suksesin e pamohueshëm, sado relativ dhe të diskutueshëm, të Konferencës Shkencore,
  – anashkalimin apo injorimin e diskutimit të paraparë me programin e shtypur dhe të
  publikuar pas të tria seancave,
  – atmosferën e zymtë dhe drojën e organizatorit me bojkotim zyrtar dhe presion mafioz për dështim apo njollosje të tubimit,
  – sjelljen skandaloze-mafioze të“kryesuesit” të seancës së fundit, duke e shkelur etikën intelektuale dhe njerëzore, aktet normative dhe njollosur Institutin,
  – demaskimin dhe daljen e tij nga takti për të iu “shërbyer” sa më “mirë” tri shteteve “hibride”, mafioze me bashkëveprim të sinkronizuar,
  – habinë dhe heshtjen e bashkëpunëtorëve-nikoqirë,
  – reagimin dinjitoz të shqiptarëve të K. Lindore, në krye me Preshevën Heroike dhe të pranishmive tjerë, në foltore Prof. Zeqirja Fazliu, me përkrahje modeste,
  – deklasimin e “Kryesuesit” skandaloz nga ana e tyre dhe e diskutuesit të parë dhe të fundit,
  – daljen dinjitoze, digresionin modest dhe diskutimin-kumtesë:
  II. MEDITIME DHE MINI-PROJEKT STRATEGJIA SHKENCORE PËR ZGJIDHJEN E ÇËSHTJES MADHORE DHE TË SHENJTE EDHE TË KOSOVËS LINDORE” e ex (de facto)Deputetit të Popullit Shqiptar (…1994-1998…, ex (d.f.)KP-President Republike (1999, 2004), Ambasador i Federatës Botërore të Paqjes (2003) …; Krijues universal: Poet., b. shkencor, kritik teatri, gazetar-publicist, mbledhës i folklorit…
  -Analizë shkencore teksti integral dhe identik të betimit të UÇK-së, UÇPMB-së dhe UÇK(ombëtare) nga vepër me renome, me leximin e të cilit duhej të përfundonte diskutimi-kumtesë dhe konferenca, qoftë me debate dhe kërkesë të përgjegjësisë penale deri në pushkatim të shkelësve të betimit, qoftëpër të medituar…
  SALI RAMADNI-KËRÇOVA
  &KABINETI-K.Informativ-K.i Ekspertëve
  Bashkë-(autorë-)kryetarë:
  I.Saliu-H.Shabani-R.Abazi-I.Piashukku
  ………………………………………………………………………………………………….

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 KosovaLindore · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch